TUŽBA PROTIV METE

‘Moj je otac ubijen jer se protiv njega pokrenuta huškačka kampanja na Facebooku. Tražim pravdu, neka plate!‘

Slučaj je pokrenut pred Visokim sudom u Keniji, gdje Meta ima sjedište za moderiranje sadržaja

Sjedište kompanije Meta u Dublinu

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Protiv Mete podignuta je tužba za širenje govora mržnje i nasilja tijekom građanskog rata u Etiopiji.

Dva etiopska istraživača i kenijska skupina za ljudska prava podigli su tužbu protiv tehnološkog giganta, u kojoj traže oko 2 milijarde dolara za žrtve nasilje na Facebooku.

Jedan od dvojice istraživača koji sudjeluju u tužbi je Abrham Meareg, sin etiopskog akademika koji je ubijen nakon što je protiv njega pokrenuta viralna huškačka kampanja na Facebooku.

Dok se 3. studenog prošle godine profesor Meareg Amare Abrha vraćao kući sa sveučilišta na kojem je predavao, pratili su ga naoružani muškarci na motociklima. Zaustavili su ga dok je pokušavao ući u kući i pucali su vatrenim oružjem u njega iz neposredne blizine. Prijetnje napadača spriječile su svjedoke da mu priskoče u pomoć dok je ležao na podu i umirao, tvrdi njegov sin. Umro je sedam sati kasnije.

Prije napada, na Facebooku je objavljena fotografija i osobni podaci ubijenog profesora. Njegov sin tražio je od Facebooka da ukloni objave pune mržnje i one koje otkrivaju identifikacijske podatke, ali kompanija je to učinila tek nakon ubojstva.

"Da je Facebook zaustavio širenje mržnje i ispravno moderirao objave, moj bi otac još uvijek bio živ", rekao je Abrham Meareg u izjavi podnesenoj sudu. "Tražim pravdu za milijune svojih sugrađana Afrikanaca povrijeđenih Facebookovim profiterstvom - i ispriku za ubojstvo mog oca."

Meareg navodi da Facebookov algoritam promiče sadržaj "pun mržnje i poticanja na nasilje" jer će privući više interakcije od korisnika. Također tvrdi da je Facebookovo moderiranje sadržaja u Africi neadekvatno, s premalo moderatora koji se bave objavama na ključnim jezicima amharskim, oromo i tigrinya.

Slučaj je pokrenut pred Visokim sudom u Keniji, gdje Meta ima sjedište za moderiranje sadržaja.

Ostali tužitelji su kenijski Institut Katiba i istraživač Amnesty Internationala Fisseha Tekle, koji tvrdi da su Facebookovi propusti u moderiranju učinili njegovo izvještavanje o sukobu nemogućim i riskirali živote njegove obitelji.

Traže od suda stvaranje fonda u vrijednosti od 200 milijardi kenijskih šilinga (1,6 milijardi dolara) za žrtve mržnje i nasilja na Facebooku. Također traže da Facebookov algoritam prestane preporučivati govor mržnje te da kompanija Meta zaposli više moderatora u Nairobiju koji mogu moderirati sadržaj na lokalnim jezicima zemlje.

Ovo nije prvi put da je Facebook optužen da čini premalo kako bi zaustavio širenje sadržaja koji promiče etničku mržnju i nasilje u Etiopiji.

Facebookova zviždačica Frances Haugen je u obraćanju američkom Senatu prošle godine rekla da Metin algoritam "raspiruje etničko nasilje i podjele" jer te objave privlače veliki angažman, dok Facebook nije adekvatno identificirao opasan sadržaj i nije imao dovoljno stručnosti u mnogim lokalnim jezicima - uključujući neke koji se govore u Etiopiji.

Meta tvrdi da je uložila mnogo sredstva u tehnologiju za uklanjanje govora mržnje i poticanja nasilja na platformi. "Naš rad na sigurnosti i integritetu u Etiopiji vođen je povratnim informacijama lokalnih organizacija civilnog društva i međunarodnih institucija", rekao je predstavnik Mete za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:41