KONTROVERZNI ZAKON

Moguć trgovinski rat: ‘Britanska odluka dubinski je štetna za odnose s Europskom unijom‘

Premijer Boris Johnson želi jednostrano izmijeniti međunarodni sporazum, unatoč jakom protivljenju Bruxellesa

Luka Larne u Sjevernoj Irskoj

 Paul Faith/Afp

Velika Britanija u ponedjeljak je razotkrila kontroverzni zakon koji zanemaruje elemente protokola o Sjevernoj Irskoj, posebno osmišljene sheme trgovinskog sporazuma, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo blok 2020. godine.

Kritičari smatraju da potez narušava međunarodno pravo, no vladajući torijevci ograđuju se od komentara. Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis rekao je za televiziju Sky News da će promjene protokola biti "zakonite i točne". Boris Johnson zanijekao je da će zakon prekršiti međunarodno pravo, rekavši da Britanija ima "višu i prethodnu pravnu obavezu" prema sporazumu na Veliki petak, kako bi se osigurao mir u Sjevernoj Irskoj. Mirovni sporazum potpisan 1998. označio je kraj Nevolja, perioda krvavih sukoba između unionista - protestanata, te irskih nacionalista, katolika.

"Moramo poštivati ravnotežu i simetriju sporazuma na Veliki petak iz Belfasta. I moramo razumjeti da postoje dvije tradicije u Sjevernoj Irskoj, dva načina gledanja na granična pitanja, a jedna se zajednica u ovom trenutku osjeća vrlo otuđenom. I to samo moramo popraviti", rekao je premijer za medijsku kuću LBC.

Otvorena granica

Protokol omogućuje Republici Irskoj održavati de facto otvorenu granicu sa Sjevernom Irskom, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Jedna od odredbi zahtijeva provjeru robe koja stiže iz Engleske, Škotske i Walesa, kako bi se spriječilo da uđe na jedinstveno tržište EU ako ne poštuje propisane standarde.

Pregovori između Britanije i EU o reformi protokola bili su pod zastojem. To je dovelo Johnsonovu vladu da jednostrano izmijeni međunarodni sporazum.

Johnson je nazvao promjene "birokratskim pojednostavljenjem". "Iskreno, radi se o relativno trivijalnom skupu prilagodbi unutar velike sheme stvari".

Washington je uz EU

EU naglašava da je protokol nešto što je Ujedinjeno Kraljevstvo potpisalo. Još jedan važan dio je Washington, koji se protivi izmjenama.

Dublin smatra da novi britanski zakon označava novi pad u odnosima s EU i riskira trgovinski rat. Simon Coveney, irski ministar vanjskih poslova, Truss je rekao da će zakon biti "duboko štetan za odnose na otocima između Ujedinjenog Kraljevstva i EU".

Zbog zakona došlo je do zastoja u izboru predstavnika skupštine sjevernoirskog parlamenta. Irska nacionalistička stranka Sinn Fein prošlog je mjeseca ostvarila povijesnu pobjedu, osvojivši prvi put najveći broj mjesta u skupštini Belfasta, protiv unionističke stranke DUP. Sada DUP blokira podjelu vlasti. Liderica irske stranke Sinn Fein Mary Lou McDonald rekla je, braneći protokol, da je London odabrao "destruktivni pristup". McDonald je optužila britanskog premijera da koristi Sjevernu Irsku kako bi ojačao svoju poziciju unutar konzervativne stranke, nakon što se prošlog tjedna suočio s glasanjem o povjerenju. Veliko pitanje ostaje ima li Johnson, koji je izgubio povjerenje 40 posto zastupnika, dovoljno podrške za finalno donošenje zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:52