POVRATAK OTPISANE

Mogla bi spasiti Europu i milijune života, a bila je premijerka s najkraćim mandatom u povijesti Britanije...

‘SAD mora imati konzervativno vodstvo koje je dovoljno hrabro da neprijateljske režime prozove kao zlo i prijetnju‘, kaže Truss

Liz Truss

 Justin Ng/cpna Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia/Justin Ng/cpna Pool/shutterstock Editorial/profimedia

Možda je oštetila Britaniju, no može li spasiti svijet?

Bivša premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss stigla je ovaj tjedan u Washington kako bi skeptične republikanske zastupnike nagovorila da nastave podržavati Ukrajinu, piše Politico.

S obje strane Atlantika nadaju se da Truss može pomoći skrenuti rasprave na američkoj desnici od izolacionizma prema aktivnoj međunarodnoj ulozi koju zastupaju i britanski premijer Rishi Sunak i američki predsjednik Joe Biden.

Truss baš ne vole ni jedni ni drugi, pa nije najizgledniji diplomatski superheroj.

Na putovanje u SAD se otisnula jedva godinu dana nakon što je ponižavajućom ostavkom okončala katastrofalan mandat britanske premijerke s najkraćim stažem. Nakon završetka svog tek 49 dana dugog boravka u Downing Streetu, Truss se pokušava nametnuti kao zagovornica desničarskih politika diljem svijeta.

Ona je ovog tjedna u Washingtonu kao dio izaslanstva Konzervativnih prijatelja Ukrajine (CFU), zajedno s kolegama bivšim vođama torijevaca Iainom Duncanom Smithom i Michaelom Howardom. Tim ima natrpan raspored, s dvadesetak planiranih sastanaka s konzervativnim američkim zakonodavcima i think tankovima.

Dolazak britanskog izaslanstva podudara se sa sukobom između Bidena i republikanskih zastupnika, koji odugovlače sa zahtjevom za slanje dodatnih milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Kongres je ove jeseni dvaput usvojio zakone o potrošnji koji su izostavili financiranje obrane Ukrajine.

Republikanci su nastojali povezati potporu Ukrajini s mjerama za jačanje kontrole na američko-meksičkoj granici.

Bivši predsjednik Donald Trump, koji će vjerojatno osigurati republikansku nominaciju za predsjedničke izbore sljedeće godine - i za kojeg ankete pokazuju da vodi ispred Bidena u nizu ključnih država - dijeli ovo skeptično stajalište o pomoći Ukrajini. Trump je još u svibnju odbio izravno reći čijoj se pobjedi u ratu nada: Ukrajine ili Rusije.

Sve bi se trebalo rasplesti sljedeći tjedan s potencijalnim glasovanjem u Senatu o Bidenovom paketu pomoći od 106 milijardi dolara - od čega je 61,4 milijarde dolara namijenjeno Ukrajini. Visoki diplomati s obje strane Atlantika nadaju se da bi Truss mogla pomoći da se izađe na čistinu.

Jedan dužnosnik Ujedinjenog Kraljevstva ovako je opisao izaslanstvo: ‘Oni donose autentičniji glas onoj vrsti republikanaca koji vole razgovarati s ljudima iz vlastite stranke - nisu opterećeni vladinom politikom i ne moraju govoriti lijepe stvari o Bidenovoj administraciji. Ako republikanski zastupnici takav pristup budu cijenili više od vladinog, onda će biti dobro.‘

Pokazivanje desnici što je ispravno

Posve desničarska agenda Liz Truss možda je rezultirala katastrofom u Downing Streetu, ali je zbog toga republikanskoj desnici simpatična.

Nema lijepe riječi za Bidenovu administraciju, već je eksplicitno podržala Republikansku stranku prije svog putovanja, napisavši u tekstu u Wall Street Journalu kako se nada da će se ‘republikanac vratiti u Bijelu kuću 2024.‘.

‘SAD mora imati konzervativno vodstvo koje je dovoljno hrabro da neprijateljske režime prozove kao zlo i prijetnju‘, kazala je Truss.

CFU je objavio da na dnevnom redu nema sastanka sa samim Trumpom. Umjesto toga, Jake Lopresti, član torijevskog parlamenta koji je u delegaciji, rekao je da se grupa usredotočila na zastupnike uoči očekivanog glasanja u Senatu sljedeći tjedan.

‘Namjerili smo se na republikance koji su skloni Trumpu ili ga podržavaju kako bismo ih pokušali navesti da razmišljaju strateški‘, rekao je.

Lopresti je rekao da je njihova poruka republikancima jednostavna: ‘Ako želite izbjeći sukob u budućnosti, morate imati snažno sredstvo odvraćanja. Po cijelom svijetu postoje problemi. Sve je pomalo nalik na 1930-e godine. Jeftinije je, čišće i brže to stvarno riješiti sada. Pošaljite poruku da u 21. stoljeću nećemo dopuštati ljudima da tek tako upadaju u tuđe zemlje. Ukrajina je neovisna nacija, slobodna, demokratska. Ima pravo odlučivati sama o sebi.‘

Visoki ulozi

John E. Herbst, viši direktor u Atlantskom vijeću - i bivši američki veleposlanik u Kijevu - rekao je da njegov think tank podržava izaslanstvo jer se slaže da Washington ima ‘ključnu ulogu u osiguravanju poraza Rusije u Ukrajini‘.

‘Kada torijevski zastupnici dođu u SAD kako bi objasnili populističkim republikancima da je politički stav tih republikanaca o Ukrajini velika pogreška, mislimo da ih treba podržati‘, rekao je.

Ovo izaslanstvo ide stopama Borisa Johnsona - još jednog bivšeg britanskog premijera koji je putovao u Washington nekoliko puta ove godine kako bi kolebljive republikanske zastupnike nagovorio da podrže Ukrajinu.‘

Johnson im se obratio na ručku koji je organizirao proukrajinski think tank duboko u republikanskom teritoriju u Dallasu u Teksasu, gdje je prisutnima rekao da bi pobjeda Vladimira Putina imala ‘užasne posljedice‘. Podsjetio je na kineske tvrdnje o Tajvanu, što je glavna vanjskopolitička briga za američke političare svih boja - osobito republikance.

Duncan Smith, kojeg je Kina sankcionirala zbog kritiziranja stanja ljudskih prava, na sličan je način upozorio u ovotjednom govoru u Zakladi Heritage da su sukob u Ukrajini i kineske prijetnje Tajvanu ‘neumoljivo povezane novom osovinom totalitarnih država‘.‘

‘Ignorirati jedno znači umnožiti opasnost ovog drugoga‘, rekao je. ‘Ako Ukrajina izgubi ili bude prisiljena na neki loš dogovor s Rusijom, to će biti najjači signal da slobodni svijet neće stati uz Tajvan.‘

Ostaje za vidjeti je li dovoljno republikanaca spremno poslušati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:12