ZAMOTANI KIPOVI

Modni brend kojeg obožavaju Hrvatice razbijesnio svijet novom kampanjom: ‘Ovo je odvratno, pozivamo na bojkot!‘

Našlo se među komentarima i onih koji su opravdavali Zarinu ‘umjetnost‘: ‘Ova snimanja napravljena su znatno prije 7. listopada...‘

Trgovina Zara

 Lou-foto/Alamy/Alamy/Profimedia/Lou-foto/alamy/alamy/profimedia

Na društvenim mrežama brenda Zara osvanule su reklamne fotografije nove kolekcije u kojima su mnogi prepoznali povezanost sa stradanjem Palestinaca u Gazi, a brojni su nakon sporne reklame pozvali na bojkot slavne robne marke.

Reklamne fotografije za kolekciju jakni nazvanu Collection 04 uključuju modele koji poziraju u zimskom okruženju, ali s dodacima u kojima su korisnici društvenih mreža pronašli vezu s ratom Izraela i Hamasa te stradanja palestinskog naroda.

Naime, na fotografijama se mogu vidjeti modeli koji naizgled poziraju u umjetničkom studiju zajedno s kipovima u pozadini.

No, scena u kojoj manekenka pozira u zatvorenoj kutiji dok je ispred nje ljudska figura umotana u bijeli najlon nije naišla na odobravanje.

Mnogi su to povezali s događajima u Pojasu Gaze, gdje su ovakve scene zamotanih tijela svakodnevica.

Kontroverzne fotografije izazvale su izrazito negativnu reakciju, a nakon niza prozivki korisnika društvenih mreža širom svijeta Zara je uklonila fotografije sa svojih profila.

Brojni su izrazili šok i bijes zbog onoga što su vidjeli:

- Pala mi je vilica kad sam ovo vidio. Bojkotiram doživotno. Ne mogu vjerovati što vidim - napisao je šokirani korisnik društvenih mreža, dok su drugi ispitivali je li kampanja ‘temeljena na genocidu‘.

‘Mislite li da je 20.000 ljudi ubijeno i da je normalno koristiti njihovu smrt kao marketinšku metodu? Nemojte izaći i reći da niste htjeli...odvratno‘, ‘Kakva šteta! Napravili ste kampanju koja se temelji na genocidu koji se dogodio u Gazi. Nevini umiru!‘, ‘Ne samo da se odnosi na genocid, već je to i ružan dizajn koji izgleda kao da je mojoj baki ponestalo tkanine i spojila sve što je ostalo‘, bili su neki od komentara, no našlo se tu i onih koji su opravdavali Zarinu ‘umjetnost‘:

‘Što se sada svi obrušavaju na Zaru??? Ova snimanja napravljena su znatno prije 7. listopada. Pristaše Palestinaca postaju dodatno paranoične...‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:10