DVOJBENA ZAMJENA

Modna biblija na udaru kritika zbog fotografija američke potpredsjednice Kamale Harris

Ured izabrane potpredsjednice kaže da je Vogue prilikom biranja fotografije iznevjerio prethodno postignut dogovor
Kamala Harris
 JIM WATSON/AFP

Izabrana potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris (56) pojavit će se na naslovnici veljačkog broja američkog izdanja modnog časopisa Vogue, međutim Ured izabrane potpredsjednice kaže da je Vogue prilikom biranja fotografije iznevjerio prethodno postignut dogovor, piše The Associated Press.

Naime, Vogue je na naslovnicu tiskanog izdanja stavio fotografiju Harris u srednjem planu na kojoj izabrana potpredsjednica nosi opušteno odijelo tamnije boje te niske crno-bijele tenisice Converse Chuck Taylor All-Star (popularne "starke"), njezin svojevrsni zaštitni znak iz dana predsjedničke kampanje. Na naslovnicu digitalnog izdanja uredništvo je pak stavilo fotografiju Harris u polubliskom planu na kojoj je izabrana potpredsjednica nosi svijetloplavi sako dizajnera Michaela Korsa i bijelu bluzu.

Pozadina fotografije Harris u starkama odaje počast bojama grba studentske udruge Alpha Kappa Alpha, čija je članica bila dok je studirala na Sveučilištu Howard.

Kako kažu iz Harrisinog ureda, dogovor je bio da se fotografija u svjetloplavom odijelu iskoristi za naslovnicu tiskanog izdanja i nitko ih nije obavijestio da će se koristiti neka druga fotografija. Ured izabrane potpredsjednice SAD-a nije htio dodatno komentirati odluku časopisa, a informaciju o navodno iznevjerenom dogovoru AP je dobio od osobe koja je sudjelovala u pregovorima između Harris i Voguea, a koja je htjela ostati anonimna. Osoba upoznata s pregovorima rekla je da Harrisin ured Vogueu rekao da je nezadovoljan njihovom odlukom.

Iz Voguea su rekli da su se odlučili za neformalniju fotografiju jer je njome zabilježena Harrisine "autentičnost" i "pristupačnost". "Osjećamo da će to biti neka od glavnih obilježja administracije Biden-Harris", dodali su iz časopisa. Vogue je nadalje rekao da su obje fotografije objavili kako bi odgovorili na "ozbiljnost povijesnog trenutka u kojem se Amerika nalazi" te kako bi naznačili "ulogu koju će Harris igrati u njezinoj budućnosti".

The Guardian pak piše da su mnogi fotografije kritizirali jer je Harrisina put na njima presvijetla. "Kada je riječ o ženama tamnije puti, Kamala Harris jeste na svjetlijoj strani spektra, a Vogue je svejedno uspio sje***i rasvjetu", napisao je jedan korisnik na Twitteru. "Baš su zbrljali", dodao je suradnik The New York Timesa Wajahat Ali. "Anna Wintour izgleda zaista nema Crnih prijatelja i kolega. Ja ću fotografirati potpredsjednicu Kamalu Harris svojim mobitelom i sto posto sam siguran da će ispasti bolje od ove naslovnice Voguea."

Wintour se prošle godine pisanim putem članovima redakcije ispričala zbog neosjetljivosti prema manjinama. "Nismo pronašli način da damo više prostorima Crnim urednicima, novinarima, fotografima, dizajnerima i drugim kreativcima", napisala je. "Griješili smo i kada sam objavljivali priče i fotografije u kojima nismo bili tolerantni. Preuzimam punu odgovornost za te greške."

Iz Voguea su za New York Post rekli da nisu posvijetlili Harrisinu kožu. New York Post dodaje da je Harrisin ured diktirao što će izabrana potpredsjednica nositi u fotografijama.

Obje fotografije Kamale Harris snimio je 26-godišnji fotograf Tyler Mitchell, koji je postao poznat kada je 2018. godine za Vogue fotografirao američku pjevačicu Beyoncé.

Naslovnica veljačkog broja časopisa Vogue jamačno će upasti u oko predsjedniku SAD-a na odlasku Donaldu Trumpu, koji se prošlog mjeseca žalio da njegova supruga Melania tijekom četiri godine njegovog mandata nije bila na naslovnici nijednog modnog časopisa. Bivša prva dama SAD-a Michelle Obama više se puta pojavljivala na naslovnicama modnih časopisa, a u prosincu 2016. godine osvanula je naslovnici Voguea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:12