PLANIRAJU KUPNJU

Modernizacija vojske: Češka želi borbene zrakoplove F-35 i borbena vozila CV-90

‘Ovo su važne odluke u trenutku kad se sigurnost Europe i Češke suočava s novim izazovima uzrokovanima agresijom Rusije u Ukrajini‘

ilustrativna fotografija borbenog aviona F-35 Lightning II

 Joseph Barron/US Department of Defense/AFP

Češka vlada dogovorila je u srijedu početak razgovora sa SAD-om o isporuci borbenih zrakoplova F-35 Lightning II koje proizvodi Lockheed Martin Corp, kako bi zamijenili lovce Gripen unajmljene od švedskog Saaba AB, rekao je premijer Petr Fiala.

Zemlja članica NATO-a također će voditi razgovore o kupnji borbenih vozila od švedske podružnice BAE Systemsa nakon što je poništen natječaj za isporuke.

"Ovo je još jedan korak u modernizaciji vojske i ispunjavanje naših obveza prema savezu", rekao je Fiala na tiskovnoj konferenciji koju je uživo prenosila televizija.

"Ovo su važne odluke u trenutku kad se sigurnost Europe i Češke suočava s novim izazovima uzrokovanima agresijom Rusije u Ukrajini", istaknuo je.

Ministrica obrane Jana Cernochova rekla je da zemlja želi 24 zrakoplova F-35, a razgovori bi trebali biti zaključeni do listopada sljedeće godine.

Češka sad ima 14 Gripena švedske proizvodnje pod ugovorom o leasingu do 2027.

Lockheed Martin izvijestio je u lipnju da bi mogao isporučiti prve borbene zrakoplove F-35 Njemačkoj 2026. i očekuje više narudžbi za zrakoplove u Europi, uključujući možda Grčku i Češku.

Američko ministarstvo obrane dogovorilo se s Lockheed Martinom da se tijekom tri godine proizvede oko 375 borbenih zrakoplova F-35, priopćile su dvije strane u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:18