REPORT GOJKA DRLJAČE

Moderna najavljuje cjepivo za gripu i covid u istoj injekciji, u igri je ogroman novac

Lider mRNA tehnologije kreće u bitku za ogromno tržište cjepiva za gripu koje raste velikih sedam posto godišnje

Modernino cjepivo protiv covida-19

 Angela Weiss/AFP

Nakon što su razvili cjepiva koja privremeno štite od infekcije SARS-CoV-2 virusom, Pfizer u partnerstvu s BioNTechom te Moderna okreću se prema novom, ogromnom tržištu - gripi. Sve do 2019. godine, odnosno do prije pojave covid-19 bolesti, mRNA tehnologija nije bila u ozbiljnijoj igri za masovna cjepiva, ali je uspjeh mRNA cjepiva tijekom ove pandemije sada farmaceute doveo u poziciju da 'napadnu' tržište cjepiva za gripu, za koje se procjenjuje da će do 2028. godine narasti na 11 do 17 milijardi dolara.

Prva brojka je predikcija Fortune Business Insighta, a druga je došla iz farmaceutskog giganta Sanofija. Umjerene procjene rasta tržišta cjepiva za gripu očekuju godišnji rast od čak 7,2 posto.

Cilj je proizvođača da povećaju učinkovitost cjepiva koje se kreće između 40 i 70 posto. U mRNA istraživanja, prema pisanju Financial Timesa, uključuju se i veliki proizvođači postojećih, uspješnih cjepiva za gripu kao što su već spomenuti Sanofi pa Sequiers te GlaxoSmithKline.

Kao i u slučaju mRNA cjepiva za SARS-CoV-2, i u slučaju budućih cjepiva za gripu prvi su uzbudili farmaceutsku konkurenciju objavom iz Moderne u kojoj su poručili kako njihovi rani podaci mRNA cjepiva za gripu pokazuju značajno dizanje razine antitijela.

Optimizam u Moderni

Radi se o prvoj fazi kliničkih istraživanja. Pri tome je predsjednik Moderne Stephen Hoge naglasio kako njihov kandidat za cjepivo izaziva sličan imunološki odgovor kao onaj Sanofijevog američkog tržišnog lidera, cjepiva pod nazivom Fluzone. Da bi sve skupa bilo zanimljivije, iz Moderne već najavljuju mogućnost kombiniranog mRNA cjepiva za gripu i covid-19 u jednoj injekciji.

Neovisni stručnjaci procjenjuju kako bi lideri mRNA tehnologije, poput Pfizera, BioNTecha i Moderne, u slučaju da se nova cjepiva za gripu pokažu učinkovitijima od postojećih, mogli pomesti ostatak farmaceutske konkurencije.

Svake godine svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa koji će soj gripe cirkulirati sljedeće zime te se odluke o proizvodnji cjepiva donose već u veljači. Ideja je da mRNA tehnologije omoguće odgodu donošenja te tehnologije, što će osigurati višu razinu pouzdanosti procjena.

To će biti moguće jer mRNA tehnologija omogućuje brži razvoj cjepiva. Ustvari, u Moderni su toliko optimistični da za budućnost najavljuju prilagodbu mRNA cjepiva za gripu tijekom zime pa i proizvodnju različitih cjepiva iste sezone za različite regije.

Iz Pfizera također poručuju kako puno očekuju od razvoja mRNA cjepiva za gripu.

Brif:

1 Više velikih svjetskih medija prenijelo je nalaze nekoliko istraživanja provedenih u zapadnim zemljama prema kojima je omikron ipak bezazlenija varijanta virusa. Izgleda da otpadaju teorije prema kojima je omikron mogao biti opasniji nego u Južnoj Africi. No, stigle su informacije kako omikron donosi neke nove rizike za trudnice koje se nisu cijepile.

2 Američki vrhovni sud će održati posebno saslušanje kako bi odlučio jesu li obveze cijepljenja, koje je nametnula Bidenova administracija, za dijelove populacije zakonite ili nisu.

3 Kina je u lockdown stavila 13 milijuna ljudi kako bi spriječila širenje virusa prije Olimpijade.

Preporuke dnevnog štiva:

BusinessInsider: Trump kaže da je vrlo zahvalan jer mu je Biden odao priznanje za razvoj cjepiva

BBC: Kreće li s radom prva svjetska farma hobotnica?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:49