NEMILOSRDNI SINGAPUR

Mladića sa smanjenim IQ-om žele pogubiti zbog 43 grama heroina: ‘On i ne razumije da to znači smrt‘

Nagaenthranovi odvjetnici tvrde kako je smrtna kazna za osobu s mentalnim poteškoćama kršenje međunarodnoga prava

aktivisti prosvjeduju protiv pogubljenja Nagaenthrana K. Dharmalingama

 Mohd RASFAN/AFP

Nagaenthran K Dharmalingam, državljanin Malezije, uhićen je 2009. godine zbog pokušaja krijumčarenja 43 grama heroina u Singapur. Muškarac, koji je tad imao 21 godinu, rekao je kako je bio prisiljen nositi paket s drogom koji mu je bio privezan uz bedro i tvrdi kako tad nije niti znao što zapravo prenosi.

Malezijac inače ima poteškoće u učenju, a zbog spomenutog krijumčarenja proveo je više od desetljeća čekajući smrtnu kaznu. S pogubljenjem bi se mogao suočiti u roku od nekoliko dana nakon što je najviši singapurski sud odbio njegovu posljednju žalbu, prenosi The Guardian.

Njegov slučaj izazvao je negodovanje u cijelome svijetu. Stručnjaci UN-a rekli su kako je kazna nerazmjerna za krijumčarenje droge i protuzakonita prema međunarodnome pravu, a zabrinuti su i zbog činjenice što u obzir nije uzeta Nagaenthranova invalidnost. On, naime, ima kvocijent inteligencije od 69, što je razina koja ukazuje na poteškoće u učenju te poremećaj pažnje i hiperaktivnost.

Obitelj ga opisuje kao ranjivog, plašljivog i povodljivog te upozoravaju kako mu se psihičko stanje dodatno pogoršalo nakon što je oko trećine svoga života proveo u zatvoru.

Nagaenthranova majka, Panchalai Supermaniam, u prosincu je pisala predsjednici Singapura, Halimah Yacob, kojoj je objasnila kako njezin sin ne može održati kontakt očima, ne govori punim rečenicama i ponekad je nekoherentan te se čini da nije u stanju u potpunosti razumjeti svoju situaciju.

- Bojim se kako uopće ne shvaća da pogubljenje zapravo znači smrt - napisala je.

Nagaenthran je prvotno trebao biti obješen u studenome, ali smaknuće je odgođeno zbog njegova prava na žalbu, koja je također bila odgođena nakon što se on zarazio covidom.

Njegova sestra Sarmila Dharmalingam rekla je za The Guardian kako je ljuta i neizmjerno se boji za svoga brata.

image

Sarmila Dharmalingam, sestra Nagaenthrana K. Dharmalingama

Mohd RASFAN/AFP

- Jako smo razočarani, stvarno smo jako razočarani. Samo mu dajte drugu priliku, dajte mu da živi. Svi griješe, ali ljudima moramo dati priliku da shvate svoje pogreške - izjavila je i dodala kako je njezin brat proveo već 13 godina u zatvoru, daleko od obitelji.

Međunarodne organizacije za ljudska prava, izaslanstvo EU-a u Singapuru i britanski milijarder Richard Branson, žestoki kritičar smrtne kazne, apelirali su na obustavu smaknuća. Malezijski premijer Ismail Sabri Yaakob prošle godine također je pisao premijeru Singapura, Leeju Hsienu Loongu, a internetska peticija podrške Nagaenthranu dosad je prikupila više od 100.000 potpisa.

Nagaenthranovi odvjetnici tvrde kako je pogubljenje osobe s mentalnim poteškoćama kršenje međunarodnoga prava. Međutim, glavni singapurski sudac Sundaresh Menon smatra kako je njihovoj stranci "omogućen odgovarajući postupak".

Singapur ima neke od najstrožih svjetskih zakona o drogama, no nije izvršio niti jedno smaknuće od 2019., jer su kontinuirane žalbe prisilile vlasti da pauziraju postupke. No smrtne kazne izricale su se i tijekom cijele pandemije covida, čak i tijekom saslušanja koja su se održavala putem Zooma, pa obitelji osuđenih na smrt sad strahuju kako vlasti nastoje riješiti zaostale slučajeve.

- Nagaenthran bi trebao biti pošteđen od smrtne kazne zbog svoje intelektualne nesposobnosti. Bolna je činjenica što on vjeruje da se uskoro vraća kući svojoj obitelji, priča o svojim omiljenim jelima, što samo pokazuje kako uopće ne razumije da ga čeka pogubljenje, on nema mentalne sposobnosti za to - kaže Maya Foa, direktorica organizacije za borbu protiv smrtne kazne Reprieve.

Singapurska vlada i dalje tvrdi kako su njihovi strogi zakoni o drogama, uključujući smrtnu kaznu, najučinkovitije sredstvo u borbi protiv kriminala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:55