PRESUDA

Mjanmarska svrgnuta čelnica Aung San Suu Kyi osuđena na još četiri godine zatvora

Zbog mahanja pristašama optužena je za kršenje mjera protiv koronavirusa, iako je tad nosila masku na licu i zaštitni vizir

Aung San Suu Kyi

 AFP

Sud u Mjanmaru u ponedjeljak je osudio svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi na još četiri godine zatvora, prema izvorima upoznatima sa sudskim postupkom.

Optužena je za kršenje ograničenja tijekom pandemije koronavirusa i za posjedovanje nelicenciranih voki tokija. Također, navodno je prekršila zakone o telekomunikaciji te zakone o uvozu i izvozu vezano uz voki tokije.

Novinari i javnost nisu mogli nazočiti suđenju pa je tako njezina reakcija na odluku nepoznata.

Protiv 76-godišnje Suu Kyi pokrenuto je dvanaest sudskih slučajeva, a stručnjaci smatraju da bi se mogla suočiti s više od 100 godina u zatvoru.

Na prvoj presudi u prosincu određene su joj četiri godine zatvora zbog poticanja nereda i kršenja ograničenja tijekom pandemije covida-19. No mjanmarska vojna vlast smanjila joj je kaznu na dvije godine.

Još uvijek nije poznato hoće li Suu Kyi odslužiti kaznu u zatvoru ili kućnom pritvoru.

Suu Kyi uhićena je 1. veljače prošle godine, nekoliko sati prije nego što je vojska preuzela Mjanmar vojnim pučem.

Pratitelji slučaja i pravni stručnjaci smatraju njezino suđenje namještenim sudskim postupkom te sumnjaju da je vojna hunta želi dugoročno ušutkati. Suu Kyi već je provela 15 godina u kućnom pritvoru, a 2016. godine postala je de facto čelnica vlade.

Optužena je za niz kaznenih djela, uključujući kršenje zakona o državnim tajnama.

Zbog mahanja pristašama optužena je za kršenje mjera protiv koronavirusa, iako je tad nosila masku na licu i zaštitni vizir.

U Mjanmaru je situacija nestabilna još od vojnog puča. Vojna hunta upotrijebila je nemilosrdnu silu za suzbijanje prosvjeda i pokreta otpora, a organizacija za pomoć zatvorenicima (APP) navodi da je više od 1400 ljudi ubijeno i oko 11.000 uhićeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:27