GDJE JE BELGOROD?

Misteriozno nestala podmornica koja može opustošiti gradove: ‘Možda traje testiranje...‘

Ruski predsjednik možda je angažirao moćnu nuklearnu podmornicu Belgorod koja čitave gradove može pretvoriti u pustinju

Podmornica K-329 Belgorod

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin možda je operativno angažirao golemu nuklearnu podmornicu Belgorod, koja je opremljena najnovijim oružjem ‘sudnjeg dana‘, upozorio je NATO članice vojnog saveza.

Belgorod je, naime, iščeznuo iz svoje matične baze u Arktičkom krugu i moguće je da je na putu za Karsko more (dio Arktičkog oceana) kako bi testirao nuklearnu bombu Posejdon, ukazuje se u upozorenju NATO-a koje je procurilo u talijanske medije tijekom vikenda.

Posejdon je dron, odnosno torpedo za koji se navodi da je sposoban prijeći goleme udaljenosti pod vodom prije nego što detonira snagom dovoljnom da izazove nuklearni tsunami visok gotovo pola kilometra, a dizajniran je da uništi i ozrači obalne gradove, prenosi Daily Mail.

Izazovi za Putina

Ako test bude proveden, to će biti posljednji Putinov pokušaj zastrašivanja Zapada zbog neuspjelog rata u Ukrajini, nakon što je osumnjičen da je prošlog tjedna naredio napade na plinovode Sjeverni tok 1 i 2.

Belgorod je bio istican kao kandidat za diverzantsku misiju jer nosi i male podmornice dizajnirane za izvođenje napada na podvodnu infrastrukturu.

No, istovremeno se sumnja u umiješanost ove podmornice jer je s dužinom od 150 metara podmornica jedna od najvećih na svijetu te bi joj ući u Baltik neotkrivena bilo iznimno teško.

Također nije jasno bi li Belgorod imao vremena stići od matične baze u Bijelom moru do Baltika, što je od udaljenost nešto veća od 4800 kilometara, a da se ne primijeti njegovo odsustvo.

NATO je nakon toga poslao upozorenje saveznicima da je podmornica nestala, ali su naveli kako se još uvijek smatra da djeluje na Arktiku.

Nije poznato kada je točno upozorenje upućeno, no u nedjelju je prvi o tome izvijestilo talijanski list La Repubblica.

Podmornica Belgorod je, inače, u pogonu od srpnja.

Posejdon je jedno od četiri oružja sljedeće generacije koje je Putin najavio još 2018. godine, a smatra se da je već operativno.

Prema ruskim medijima, Posejdon je sposoban prijeći više od 9 i pol tisuća kilometara pod vodom prije nego što eksplodira nuklearna bojeva glava snagom od dva megatona. odnosno više od 130 puta većom od bombe bačene na Hirošimu.

To bi stvorilo ‘radijacijski tsunami‘ visok do 500 metara koji može uništiti obalne gradove i pretvori ih u nuklearne pustinje, navode državni mediji.

‘Nova vrsta oružja‘

Bojeva glava, inače, nikada nije testirana zbog međunarodnih zabrana testiranja nuklearnog oružja. Raskid sporazuma testiranjem Posejdona, čak i u udaljenim i izoliranim vodama Arktika, bio bi izuzetno provokativan potez Kremlja.

Vijest o mogućem testiranju dolazi u trenucima ruskog zveckanja oružjem, odnosno prijetnje uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini, gdje su ruske snage zapele i pretrpjele poraze u ukrajinskim protuofenzivama potpomognutim zapadnim isporukama oružja.

Belgorod može provesti do 120 dana pod vodom bez izlaska na površinu. Ruska agencija TASS je ranije izvijestila da Posejdon ima neograničen domet i maksimalnu brzinu veću od 200 kilometara na sat.

"Jedinstvene karakteristike sustava Posejdon pomoći će mornarici da se uspješno bori protiv nosača zrakoplova i udarnih skupina potencijalnog protivnika na bilo kojem oceanskom ratištu i uništi objekte obalne infrastrukture‘" izjavio je admiral Igor Katasonov, glavni analitičar ruskog Glavnog stožera.

"To je potpuno nova vrsta oružja koje će natjerati zapadne mornarice da promijene svoje planove i razviju nove protumjere", kaže stručnjak H I Sutton, a prenosi La Repubblica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:38