PANIKA NA ARKTIKU

Misteriozni požar na jedinom ruskom teretnom brodu na nuklearni pogon: ‘Samo smo užasnuto gledali...‘

Sevmorput je nedavno stigao u svoju matičnu luku Murmansk nakon što je završio prelazak ledom začepljenog Sjeverno-morskog puta

Ruski brod ‘Sevmorput‘

 Atomflot/

Misteriozni požar na ruskom kontejnerskom brodu na nuklearni pogon, Sevmorputu, izazvao je paniku u arktičkoj luci Murmansk, prenosi Daily Mail.

Požar je izbio u nedjelju u jednoj od kabina broda sovjetske proizvodnje, koji je trenutno usidren u sjevernoj ruskoj regiji koja graniči s Finskom i Norveškom.

- Na brodu dugom 230 metara, vatra se proširila na 30 kvadratnih metara prije nego što su je vatrogasci uspjeli ugasiti - priopćilo je rusko ministarstvo za hitne situacije i potvrdilo da nije bilo žrtava.

image

Ruski brod ‘Sevmorput‘

Atomflot/

- Požar je brzo ugašen - stoji u priopćenju Atomflota, koji je vlasnik broda. Istaknuli su kako nije bilo ozlijeđenih, a ni prijetnje ključnim sustavima podrške ili reaktorskom postrojenju. Brod, koji je ušao u službu 1988. i prošao kroz opsežnu nadogradnju prije deset godina, jedini je ruski transportni brod na nuklearni pogon, prema Rosatomu.

Sevmorput je nedavno stigao u svoju matičnu luku Murmansk nakon što je završio prelazak ledom prekrivenog Sjeverno-morskog puta od Petropavlovska do Sankt Peterburga. Do požara na teretnom brodu došlo je dok je brod bio vezan na pristaništu Atomflot s visokim stupnjem sigurnosti.

Svjedoci su izjavili da su od vlasti dobivali malo smjernica što poduzeti pri pojavi požar. - Samo smo užasnuto gledali, rekli su.

Jezgra reaktora dizajnirana je tako da ne može eksplodirati poput nuklearne bombe. Doduše, Rusija je rano u ponedjeljak dala neka pojašnjenja kobnog događaja, tvrdeći da je požar ugašen. Dužnosnici nisu komentirali uzrok požara.

image

Ruski brod ‘Sevmorput‘

Atomflot/

Atomflot, rusko državno poduzeće koje održava i jedinu svjetsku flotu ledolomaca na nuklearni pogon, zanijekalo je da je nuklearni reaktor broda bio oštećen. Još nije utvrđeno kolika je šteta.

Podsjetimo, prije dva mjeseca Rusija je bila prisiljena demantirati da je kontejnerski brod Sevmorput na nuklearni pogon sabotirao ključni podmorski plinovod koji povezuje dvije države NATO-a. "Seizmički događaj" od 8. listopada doveo je do puknuća cjevovoda u Finskom zaljevu, dok je također zabilježena šteta na podmorskoj komunikacijskoj vezi.

Kineski kontejnerski brod, Newnew Polar Bear, također je bio pod istragom. Curenje je pogodilo plinovod Balticconnector između Finske i Estonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:28