GERILSKE AKCIJE

Misteriozni nestanci Rusa na okupiranom teritoriju: ‘Oni su spremni za akciju još od 2014.‘

Sve je više slučajeva gerilskog djelovanja protiv okupatora, ponajprije u oblastima Herson i Zaporižje
 Olga Maltseva/Afp

Čini se da na teritoriju Ukrajine pod ruskom kontrolom maha uzimaju gerilski napadi na ruske vojnike i novoinstaliranu političku elitu. Strani mediji prenose izjave analitičara o tome da je sve uočljiviji trend partizanskog djelovanja protiv ruske vlasti u Ukrajini te da o događajima većinom u oblastima Herson i Zaporižje, ali i šire, vijesti stižu i s ruske i s ukrajinske strane.

Iako je izgledno da su dio tih unutarnjih udara izvele specijalne postrojbe ukrajinskih oružanih snaga, neki analitičari kažu kako postoje dokazi da su dio napada izvele ilegalne gerilske skupine, oformljene duboko na teritoriju pod kontrolom Rusa. Ruskim snagama neće biti lako vladati novoosvojenim područjem. To je na teži način krajem svibnja saznao Andrej Ševčik, gradonačelnik Enerhodara kojeg su postavili Rusi. Pred majčinom kućom Ševčik je teško ranjen u snažnoj eksploziji podmetnute bombe zbog čega je, piše New York Times, bio primoran prepustiti gradonačelničku stolicu zamjeniku.

Uspješni napadi

On danas upravlja gradom iz hotela oko kojeg je dao podignuti betonsku ogradu. Samo tjedan dana poslije događaja u Enerhodaru, u 100 kilometara udaljenom Melitopolju autobomba eksplodirala je blizu ureda Jevgenija Balickog, političara bliskog Moskvi. Pisalo se još i o napadu na ruske granične čuvare, a praktički od samog početka rata čuje se o požarima u ruskim skladištima nafte i vojnim kompleksima.

Pišući o toj temi, britanski Guardian upozorava da je partizansko ratovanje u Ukrajini tema u kojoj je mnogo nepoznanica.

Ukrajinskoj strani stalo je do što veće promocije uspješnih napada, a ruskoj stani da se o njima čuje što manje, osim u slučajevima kada im mogu poslužiti kao opravdanje za strože postupanje na osvojenim teritorijima. Teško je, razlaže dalje Guardian, znati u kojoj su mjeri za napade odgovorne specijalne ekipe ukrajinske vojske, a koliko je riječ o unutarnjem pokretu otpora poput onoga koji je izrastao u borbi protiv nacista u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Specijalci

No, neki analitičari vjeruju da su za rastući broj incidenta na okupiranom teritoriju zaslužni ukrajinski partizani. Među njima je Alexander Motyl, povjesničar i stručnjak za Ukrajinu sa Sveučilišta Rutgers.

U članku za portal 1945 Motyl navodi da je prikupio podatke s ukrajinskih medija u kojima se kao počinitelji eksplicitno navode partizani. "Moguće je, naravno, da je dijelom riječ o akcijama ukrajinskih specijalaca. Također, i da su podaci nepotpuni te da mnoge akcije uopće nisu medijski zabilježene. Ali, uzimajući sve to u obzir, broj gerilskih akcija je impresivan i ocrtava trend jačanja partizanskog djelovanja na područjima pod ruskom vlašću", napisao je Motyl.

Međutim, neke vijesti sigurno su samo plod mašte. Kao maštovita priča pokazala se ona o misterioznom ukrajinskom pilotu, prozvanom "Duh Kijeva", i njegovu obaranju 40 ruskih letjelica. U urbane legende zasad spada i priča da su se Ukrajinci rješavali ruskih vojnika dajući im otrovane pite. Međutim, opravdano se sumnja da su mnoge priče o ubijenim i nestalim ruskim vojnicima istinite.

Prema navodima Guardiana, prilično je očigledno da je plan za partizansko ratovanje odavno i pomno isplaniran. Serhij Kuzan, šef Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju, ukrajinskog think tanka specijaliziranog za vojnu analizu, kaže da su se ukrajinske partizanske snage počele obučavati nakon ruske intervencije 2014. godine.

Dio službene strukture postale su prošlo ljeto. Partizanske snage su, uz teritorijalnu obranu, uvedene kao mjera diljem zemlje, objašnjava on. I dok su tisuće Ukrajinaca ušle u teritorijalnu obranu, stotine su se dobrovoljno javile za partizansku obuku. Kuzan navodi kako su partizanske snage obučene za pružanje otpora u slučaju da njihova oblast padne pod okupaciju.

Ruski svijet

Njihova je zadaća da izgrade mreže doušnika, pokreću informacijske kampanje protiv okupacijskih snaga, dojavljuju informacije ukrajinskim vlastima i izvode atentate na visokopozicionirane kolaborante i zapovjednike okupatorske vojske. Partizanske snage su obučile specijalne postrojbe, koje izvode najteže akcije, a ideja iza stvaranja "pokreta otpora" jest da se neprijatelj nikad ne osjeća sigurno.

"Nedavno su partizanske snage u Harkivu, Zaporižji i Hersonu izvele koordiniranu akciju širenja letaka i naljepnica protiv tzv. ruskog svijeta", rekao je Kuzan za Guardian. Kako kaže, obitelji partizanskih snaga evakuirane su s poslije osvojenih područja te je država preuzela obavezu da se za njih pobrine.

Partizanske snage nisu, kaže, sudjelovale u akcijama na teritoriju Rusije.

Međutim, akcija s druge strane granice je bilo. Osim napada na granične čuvare, javljano je o napadima na skladišta goriva, željeznice i zgrade Ministarstva obrane. "Svi znamo da već mjesecima takva mjesta u Rusiji prijavljuju eksplozije. Međutim, objašnjenje ukrajinskih dužnosnika je da mora da je netko pušio na zabranjenom mjestu. Time daju do znanja da to nije vaš posao", kaže Kuzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:11