DRONOVI I BRODOVI

Misteriozni nestanak TV zvijezde digao na noge cijeli otok: ‘Ne razumijem zašto je krenuo baš tim putem‘

U srijedu popodne 67-godišnji Mosley otišao je s plaže u šetnju. Od tada ga nitko nije vidio

Snimka nadzorne kamere

 Screenshot X

"Ne gubimo nadu", poručila je supruga misteriozno nestale slavne britanske televizijske i radijske zvijezde Michaela Mosleyja, kojemu se izgubio svaki trag na grčkom otoku Simiju.

U srijedu popodne 67-godišnji Mosley otišao je s plaže, kako je rekao, u šetnju. Od tada ga nitko nije vidio. Potraga je obuhvatila čitav neveliki otok, koji na najširem dijelu nema ni sedam kilometara.

Njegova supruga Clare Bailey Mosley u izjavi za javnost, koju je prenio BBC, poručila je kako su "dani, otkako ga nema, najdulji i najgrozniji za mene i našu djecu".

image

Michael Mosley, jedna od posljednih slika sa Symija

Michael Mosley/Facebook

"Tri su dana prošla otkako je Michael s plaže otišao u šetnju. Potraga se nastavlja i naša obitelj je strahovito zahvalna stanovnicima Simija, grčkim vlastima i britanskom konzulatu koji svi neumorno rade na tome da pomognu pronaći Michaela", poručila je Claire.

Televizijski i radijski prezenter u posljednjih se 20-ak godina etablirao kao jedna od najvećih mainstream zvijezda britanskog etera. Dr. Mosley postao je poznat po svom energičnom i dopadljivom stilu izvještavanja u emisijama koje su se poglavito bavile prehranom, vježbanjem i medicinom. U tom poslu pridružila mu se i supruga, također doktorica, spisateljica i dokumentaristica.

image

Osim policije i vatrogasaca, potrazi su se pridružili mještani, turisti, ribari...

Yui Mok/pa Images/profimedia

Bailey Mosley praktički neprestano pretražuje otok uz pomoć prijatelja, njihovo četvero djece također je odmah doletjelo na otok kako bi pomoglo u potrazi.

Michael Mosley je dakle nestao u srijedu oko 13.30 sati. Ostavio je suprugu na plaži Agios Nikolaos i sa sobom nije uzeo mobitel. Nedugo poslije, supruga je prijavila policiji da je nestao.

BBC je imao priliku vidjeti snimku s nadzorne kamere, posljednja na kojoj se vidi osoba za koju vjeruju da je Mosley. Čovjek na snimci od srijede hoda s kišobranom pokraj marine u selu Pedi i kreće se prema području stjenovitih brda. Mosleyjevi su bili unajmili smještaj u gradu oko kilometar i pol od Pedija.

Taj stjenoviti teren spasitelji su opisali kao "ne baš jednostavan za svladavanje". Na novoj snimci vidi se muškarac u dobrom stanju kako ravnomjerno hoda, rekao je neimenovani policijski izvor za BBC.

Spasitelji su u subotu ujutro počeli pretraživati područje oko 6,5 četvornih kilometara, koje se sastoji od vrlo brdovitog i nepristupačnog terena gotovo sasvim okruženog morem. Do popodnevnih sati nije bilo nikakva traga dr. Mosleyju.

image

Grčki vatrogasci i policajci od srijede pretražuju nepristupačni teren

Yui Mok/pa Images/profimedia/Yui Mok/pa Images/profimedia

Sad sumnjaju da je Mosley pokušavao prehodati značajno dulju rutu nego što se to dosad smatralo, rutu koja bi ga odvela preko brojnih kilometara brdskih staza. Vatrogasci i policija dosad su se koristili helikopterom, dronovima i potražnim psima kako bi locirali nestalu TV zvijezdu, ali bez rezultata.

Potrazi su se priključili i ronioci, kao i patrolni brodovi, privatne barke i ribarske koče, poručili su iz obalne straže otoka Simija.

Gradonačelnik Simija Eleftherios Papakaloudoukas rezolutno je ustvrdio da će se potraga nastaviti sve dok Michaela Mosleyja ne pronađu. Dodao je kako mu nije jasno zašto je nestali Englez pokušao prevaliti dulji i potencijalno krajnje naporan put po bjesomučnoj vrućini koja ovih dana i poglavito u to doba dana vlada regijom (između 31 i 35 stupnjeva), ali da se nada kako će ga pronaći živog i zdravog.

Inače, Mosley je rođen 1957. godine u Indiji i sa sedam godina se preselio u Englesku kako bi pohađao internat. Karijeru je počeo kao investicijski bankar nakon završenog studija filozofije, politike i ekonomije na Oxfordu, ali taj mu je posao ubrzo dojadio.

Onda se educirao za liječnika u londonskoj bolnici Royal Free Hospital, ali nije prakticirao naučeno, nego se 1985. pridružio BBC-ju kao asistent u produkciji. Vrlo brzo se pokazao nadarenim za taj posao i s godinama je postao istaknuti TV i radijski prezenter, dokumentarist, novinar i pisac.

image

Michael Mosley jedna je od najvećih britanskih TV i radijskih zvijezda

Anna-karin Nilsson/exp/Tt News Agency Via Afp

Najveću slavu postigao je u emisijama BBC-ja "The One Show" te ITV-ja "This Morning". Ujedno je kolumnist Daily Maila te radi na još dvije emisije: na Channel 4 ima emisiju "Michael Mosley: Who Made Britain Fat?", a na BBC-ju "Trust Me, I‘m A Doctor".

Britanska publika zavoljela ga je jer je praktički svaku od dijeta koje je zagovarao prvo testirao na sebi. Posebno je popularizirao dijete "5:2" te "Fast 800", koje su bazirane na intermitentnom postu i jelima s niskim udjelom ugljikohidrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 10:53