VIROLOGINJA IZ WUHANA

Misteriozna ‘žena šišmiš‘ konačno progovorila o porijeklu virusa: ‘Nemam se čega bojati!‘

Virologinja iz laboratorija u Wuhanu razgovarala je s novinarima The New York Timesa
Dr. Shi Zhengli, institut u Wuhanu
 AFP, Profimedia

Iz laboratorija ili s tržnice? Nije riječ o mesu koje se počinje proizvoditi - horribile dictu - u labosima, nego sad već i našem, udomaćenom, krunskom virusu (corona virus).

“Kako bih mogla ponuditi dokaz za nešto kad dokaza nema”, tako je Shi Zhengli, virologinja iz laboratorija u Wuhanu, odgovorila novinarima The New York Timesa (NYT) koji su je uspjeli dobiti na telefon i jednostavno pitali: Je li virus koji je izazvao pandemiju pobjegao iz vašeg laboratorija, imate li dokaza da se to nije dogodilo? Kažu da joj je glas odjekivao ljutnjom jer su je dobili mimo uobičajenih komunikacijskih kanala. Zatim je prešla na tekstualnu poruku: "Ne znam kako je svijet došao do toga, neprestano se nabacujući blatom na nevinu znanstvenicu”.

Da bi zatim zatražila da se razgovor nastavi elektroničkom poštom. Doktorica Shi je vrlo ugledna u Narodnoj Republici Kini, ali ondje je dovoljna sitnica u tako osjetljivim temama kao što je pitanje podrijetla virusa da se izgubi zaštitnička ruka Partije. Kineski svemoćni predsjednik Xi Jinping prošle godine znanstvenicima je znakovito poručio: “Znanost ne poznaje granice, ali znanstvenici imaju domovinu”. Poznato je da Xi ne voli one koji bi i na koji način mogli iznevjeriti domovinu. Prema dostupnim informacijama kineskih izvora, dr. Shi nije članica Partije. Ali ni Jack Ma, vlasnik internetskog giganta Alibaba, nije dugo priznavao da je u Partiji. Što mu u konačnici nije pomoglo kad je digao glas protiv vladinih financijskih politika. Od tad ga se u javnosti ne čuje i ne vidi.

Tezu da je virus pobjegao iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, gdje je počela pandemija koja je odnijela stotine tisuća života i zaustavila svijet, nedavno je rasplamsao The Wall Street Journal (WSJ), koji je objavio dva teksta s nizom detalja koji donose niz dokaza da je covid-19 pobjegao virolozima, o čemu je Jutarnji pisao. Američki predsjednik Joe Biden je naložio obavještajnim službama da dodatno istraže odakle je virus stigao, a sličnu su poruku poslali i lideri skupine G7 s nedavnog summita.

image
Shi Zhengli
Johannes EISELE/AFP

Za problem u kojem se našla, Kina je većinom sama kriva. Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji su početkom godine došli istražiti izbijanje pandemije u Wuhanu, naišli su na niz ograničenja u radu što je pojačalo sumnje da vlasti nešto skrivaju. NYT donosi interesantan zaključak da se o laboratorijskom porijeklu virusa počelo otvorenije govoriti kad je s vlasti sišao Donald Trump koji je stalno govorio o “kineskom virusu”. Nitko ozbiljan nije se htio s njim slagati pa je tako bila općeprihvaćena teza o prijenosu virusa sa životinje na čovjeka vjerojatno na “mokroj tržnici” u Wuhanu.

Dr. Shi je u razgovoru za NYT rekla da su bilo kakve sumnje u bijeg virusa iz laboratorija bez ikakvog temelja. Na pitanje je li laboratorij bio u posjedu bilo kakvog izvora za koronavirus, dr. Shi dramatično izjavljuje: "Ne".

Ugledna virologinja je rođena 1964. godine u okrugu Xixia, u pokrajini Henan. Školovala se na Sveučilištu Wuhan, a doktorat je stekla 2000. godine na Sveučilištu Montpellier u Francuskoj. Nakon toga se vraća u Wuhan i od 2004. godine se, nakon što je u Kini izbila prva zaraza virusom Sars, počela baviti šišmišima. Znanstveni proboj je ostvarila kad je 2011. godine u napuštenom rudniku u jugozapadnoj Kini pronašla šišmiše koji su nosili koronavirus sličan virusu koji je izazvao Sars. Pravo lice moderne kineske znanosti i napretka, koje Američka akademija mikrobiologije prima, s još 108 znanstvenica i znanstvenika, u članstvo zbog istraživačkog doprinosa disciplini. Globalnu slavu stječe izbijanjem pandemije kad je Scientific American naziva “bat woman” (žena šišmiš) u pozitivnom smislu navodeći njezina istraživanja. Tad je objavila nekoliko članaka u znanstvenim časopisima koji su bili temelj istraživanja brojnim znanstvenim skupinama.

Kako vrijeme odmiče, tako njezin rad dolazi pod sve snažniji sitnozor pa se pojavljuju i nedoumice. Ključno je pitanje rada na genetskom modificiranju virusa kako bi se pratilo njegovo ponašanje i mogućnost prijenosa zaraze na čovjeka. NYT navodi: “Zagovornici ove vrste istraživanja kažu da pomaže društvu da se pripremi za buduće epidemije. Kritičari kažu da rizici stvaranja opasnih novih patogena mogu premašiti potencijalne koristi”. Dr. Shii je e-mailom odgovorila: "Moj laboratorij nikad nije provodio niti surađivao u provođenju eksperimenata koji pojačavaju virulenciju virusa”.

NYT navodi da postoji još jedan problem. Prema tumačenju znanstvenika, eksperimenti kakve je radio tim dr. Shi trebali bi se provoditi u uvjetima biosigurnosti razine 4, a navodno su se odvijali i u uvjetima sigurnosne razine 2. Što bi sugeriralo da im je virus mogao neopaženo uteći. Dr. Shi tvrdi da se virusi šišmiša mogu proučavati i u uvjetima sigurnosne razine 2 jer nema dokaza da mogu izravno zaraziti čovjeka što podržava skupina znanstvenika.

Na tezu iz članka WSJ-a da je troje istraživača iz laboratorija u Wuhanu bilo zaraženo koronavirusom još u studenome 2019. godine, prije nego što je zaraza potvrđena, odgovorila je da “Institut virologije u Wuhanu nije naišao na takve slučajeve. Možete li mi proslijediti imena tih ljudi kako bismo to mogli istražiti?”. WSJ nije naveo njihova imena u tekstu.

Što se tiče uzoraka u laboratoriju, dr. Shi tvrdi da je virus šišmiša koji je imala u svom laboratoriju, što je podijelila s javnošću, bio samo 96 posto identičan SARS-CoV-2 virusu koji uzrokuje covid-19 - ogromna razlika prema genomskim standardima, navodi NYT. Odbacuje nagađanja da je njezin laboratorij potajno radio na drugim virusima.

Kad je riječ o skupini rudara, koja se 2012. godine zarazila u rudniku u kojem je dr. Shi pronašla virus blizak onom koji izaziva Sars, kineska znanstvenica navodi da laboratorij nije detektirao koronaviruse bliske onima koji izazivaju Sars u uzorcima pristiglim od oboljelih rudara. I dodaje da će uskoro u znanstvenom časopisu objaviti više detalja. NYT navodi da njezini kritičari tvrde da uskraćuje informacije. Dr. Shi je telefonom odgovorila: "Ovo više nije pitanje znanosti. To su pretpostavke ukorijenjene u krajnjem nepovjerenju".

Njezini prijatelji navode kako je indikativno da je protekom pandemije počela mijenjati raspoloženje pa je ona, poznata po svojoj otvorenosti, postajala sve zbunjenija, pa i bijesna što je često počelo izbijati na površinu. U doba kad je Trump otvorio pitanje bijega virusa iz laboratorija u Wuhanu, na društvenim je mrežama napisala da bi ljudi, koji otvaraju takva pitanja, trebali “začepiti svoja smrdljiva usta".

U zaključku maila NYT-u, dr. Shi navodi da ju je politizacija pitanja podrijetla virusa lišila entuzijazma za istraživanje te dimenzije problema. Umjesto toga, usredotočila se na cjepiva za covid i značajke novog virusa, a s vremenom se, rekla je, smirila.

"Sigurna sam da nisam učinila ništa loše", napisala je. "Dakle, nemam se čega bojati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:43