VLASNICI U PANICI

Misteriozna bolest ubija mačke po cijeloj Britaniji, čini se da je problem u mačjoj hrani

Kraljevski veterinarski fakultet upoznat je s najmanje 528 slučajeva oboljelih mačaka, od kojih je 63,5% uginulo
 Ilustracija/Igor Kralj/Avalon/Profimedia

Veterinari diljem Velike Britanije preplavljeni su slučajevima mačje pancitopenije, stanja u kojem se broj crvenih i bijelih krvnih stanica te trombocita brzo smanjuje, uzrokujući ozbiljnu bolest i ugibanje životinja, a sad se vjeruje kako je sve navedeno povezano sa široko rasprostranjenim markama mačje hrane. Kako prenosi The Guardian, javnost je zabrinuta da se ne čini dovoljno kako bi se vlasnici ljubimaca upozorili na ovu opasnost.

Određene serije hipoalergenske hrane za mačke, Sainsbury, Applaws i AVA, opozvane su od strane proizvođača Fold Hill Foods sredinom lipnja, nakon čega je pokrenuta i službena istraga.

Kraljevski veterinarski fakultet (RVC) upoznat je s najmanje 528 slučajeva oboljelih mačaka u posljednjih nekoliko mjeseci, od kojih je 63,5% uginulo. No pravi broj fatalnih slučajeva mogao bi biti daleko veći jer mnogi slučajevi ne prijavljuju se veterinarima, a samo mali postotak veterinara prosljeđuje podatke RVC-u.

Vlasnik mačke koja je uginula u utorak upozorio je kako premali broj ljudi zna za opoziv opasne hrane zbog čega postoji velika mogućnost da oni i dalje nesvjesno hrane svoje ljubimce proizvodima koji bi ih mogli ubiti.

- Srce mi je puklo. Freya je bila članica naše male obitelji, tako smo se i odnosili prema njoj. Nismo je puštali van i zato smo sto posto sigurni da nije mogla biti izložena drugim otrovima... Počela je povraćati nakon što je pojela hranu marke Applaws, a najgore od svega je to što nisam čuo apsolutno ništa o opozivu tog proizvoda sve dok ga nisam pokušao kupiti na internetu... Hrana odjednom više nije bila dostupna i to me navelo da ispitam zašto. Kad sam nazvao veterinara, nije nas mogao primiti na pregled jer je klinika bila preplavljena sličnim slučajevima - ispričao je Steven Barrett, čija je devetogodišnja mačka Freyja uginula nakon pet dana bolesti.

Iako je istraga Kraljevskog veterinarskog fakulteta još u tijeku, na njihovoj web stranici spominje se mogućnost da bi bolest mogla biti uzrokovana mikotoksinima, otrovnim spojevima koje prirodno proizvode različite gljive, a pojavljuju se u toplim i vlažnim uvjetima te su prisutni u namirnicama kao što su žitarice, orašasti plodovi, začini, sušeno voće, sok od jabuke i kava.

- Još nema definitivnih dokaza koji bi potvrdili vezu između hrane za mačke i mačje pancitopenije. Nastavljamo u potpunosti surađivati u ovoj istrazi. I sami kao vlasnici mačaka potpuno razumijemo koliko je ova situacija uznemirujuća i stresna i pokušavamo što brže utvrditi zašto je u Velikoj Britaniji povećan broj slučajeva pancitopenije - komentirali su iz tvrtke Fold Hill Foods, koja proizvodi spornu hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:55