UBIJEN USRED BRUXELLESA

MISTERIOZAN SLUČAJ Istražitelji traže od ExxonMobila da ne otkriju čime se ubijeni menadžer bavio

O ubojstvu direktora Exxona javnost je doznala nakon punih 12 dana
 AP Photo/Virginia Mayo

Misteriozno ubojstvo Nicholasa Mockforda, jednog od direktora briselske podružnice navjeće svjetske naftne i kemijske kompanije ExxomMobil, začudo nije toliko važna vijest u Belgiji koliko u Velikoj Britaniji čiji je Mockford državljanin .

On je ubijen 14. listopada usred bijela dana u Bruxellesu, pred očima svoje žene. Ubijen je dok je izlazio iz restorana u predgrađu glavnoga grada Belgije i EU, a njegova supruga je pretučena. Ne samo da ta vijest nije na naslovnicama novina niti među udarnim vijestima na televiziji, već se o njoj prestalo uopće izvještavati.

Policija 12 dana šutjela

Mediji su zaokupljeni odlukom Forda da zatvori tvornicu u Gentu u Belgiji zbog čega će više od 4000 ljudi izgubiti posao.

O ubojstvu direktora Exxona javnost je doznala punih 12 dana nakon što se zločin dogodio, zato što je istražni sudac naredio policiji da rade u punoj tajnosti i da javno ne iznose nikakve informacije. U tužiteljstvu kažu da je to česta praksa kada se radi o slučajevima ozbiljnih zločina. Tek je sada policija zatražila pomoć građana, pozivajući ih da se jave ako nešto znaju o bijelom kombiju koji je prolazio pored napadnutog bračnog para prije ubojstva, jer sumnjaju da bi vozač mogao znati nešto više.

S druge strane kanala u Velikoj Britaniji stručnjacima je nepojmljivo da policija i istražitelji ne koriste medije kao pomoć u bržem pronalaženju počinitelja. Britanski mediji iznose mnogo više podataka o ubojstvu u Bruxellesu i nagađaju o mogućim motivima.

Obična ulična pljačka?

Belgijski istražitelji kao najizgledniji scenarij spominju uličnu pljačku koja je “krenula ukrivo”.

Britanski mediji citiraju prijatelje obitelji Mockford koji kažu da je najprije jedna osoba napala gospođu Mockford, udarila je nekoliko puta i zatražila torbu i ključeve auta. Zatim je iznenada prišla druga osoba koja je s tri hica upucala njezina supruga.

Nakon toga te su se dvije osobe, s kacigama na glavi, udaljile i pobjegle motociklom. Ako se radilo samo o pljački, Nicholas je ubijen zato što je pokušao zaštititi svoju suprugu.

Belgijska televizija na flamanskom jeziku VTM prenijela je svjedočenje jednog bivšeg vatrogasca koji živi pokraj mjesta zločina, u blizini talijanskog restorana pored kojeg je britanski menadžer upucan.

Osveta iz Rusije

Briselski vatrogasac opisao je kako je iz svoje kuće vidio da jedna osoba leži na kolniku, u naručju žene. Izašao je iz kuće i prišao im jer je mislio da je nekoga pregazio auto. Uspio je oživjeti žrtvu, ispričao je vatrogasac, ali je Nicholas Mockford ponovno pao u komu. Tek nakon što je došla ekipa Hitne pomoći i stradalome razrezala odjeću, vatrogasac je vidio da je žrtva upucana u glavu i u prsa.

Neki mediji prenose mišljenje da je ubojstvo djelo “profesionalaca” dok drugi stručnjaci kažu da profesionalci ne bi ostavili živog svjedoka. ExxonMobil je priopćio kako ne vjeruju da je ubojstvo povezano s poslom koji je Mockford obavljao za njih. U medijima se pak pojavljuju scenariji prema kojima je on bio žrtva mogućeg terorističkog napada radikalnih pripadnika zelenih pokreta zbog poslova koje ExxonMobil ima u Africi. Drugi pak spekuliraju da je to mogla biti osveta nekog iz istočne Europe ili Rusije gdje ta tvrtka provodi istraživanja.

Ubijenog Nicholasa Mockforda poznanici opisuju kao vrlo dragu osobu, skromnog čovjeka dobre naravi. Bio je član golf-kluba u Bruxellesu. Navodno je bračni par Mockford samo nekoliko dana prije kobnog događaja za pola milijuna eura prodao kuću u Grombergenu u predgrađu Bruxellesa jer su planirali odseliti se iz Bruxellesa.

Rekorderi po pljačkama

Ovo je ubojstvo oživjelo raspravu o tome koliko je glavni grad Europe postao nesiguran. Bruxelles je na vrhu ljestvice po broju uličnih pljački, razbijanju auta i upada u kuće, (ali ne i po ubojstvima), pa je to bila glavna tema nedavne kampanje za lokalne izbore.

Belgija je osjetljiva na nasilje pa je uvela kazne za asocijalno ponašanje tako da će se kažnjavati i deranje i verbalni napad.

Ubijen zbog industrijske špijunaže?

Nicholas Mockford (59) godinama je radio za ExxonMobil, među ostalim i u Singapuru, pa policija ispituje je li njegovo ubojstvo povezano s industrijskom špijunažom, piše londonski The Times. Jedan od članova obitelji ubijenog britanskog poslovnog čovjeka rekao je novinarima da vjeruje kako je ubojstvo bilo naručeno, ali nije rekao zašto bi Mockford bio ubijen.

Sumnju da je u slučaju ubojstva Britanca u Bruxellesu moguće riječ o industrijskoj špijunaži potaknula je belgijska policija koja je pozvala Exxon da ne izlaze s detaljima o Mockfordovu poslu.

Vjeruje se da je radio na razvijanju nove tehnologije proizvodnje plastike koja bi bila ekološki prihvatljiva.

The Times sumnju potkrepljuje izjavama rođaka da ni oni nisu znali puno o njegovu poslu. “O svom poslu nikad nije htio pričati”, izjavio je jedan član obitelji. ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 08:39