ZEMLJA U NEVJERICI

Misterij u Paragvaju ne silazi s naslovnica, raspisao se i ugledni The Economist: ‘Gdje je nestalo 1,5 milijuna ljudi?!‘

Lokalnim medijima kruže svakakve teorije, od kojih mnoge imaju zavjerenički karakter

Paragvaj, press konferencija tamošnje policije (arhivska fotografija) 

 Norberto Duarte/Afp

Popis stanovništva u Paragvaju šokirao je tu južnoameričku zemlju, a o frapantnim rezultatima raspisao se i ugledni The Economist. Kada je Paragvajski nacionalni statistički institut 31. kolovoza objavio preliminarne podatke popisa stanovništva, prvog nakon 10 godina, zemlja je bila u kolektivnoj nevjerici. Naime, posljednji popis iz 2012. godine pokazao je da Paragvaj broji gotovo 6,5 milijuna stanovnika. Sve službene projekcije ovog rastućeg gospodarstva Južne Amerike, pokazivale su da će brojka porasti na 7,5 milijuna.

Umjesto toga, popis je ukazao na brojku od 6 milijuna stanovnika, a misterij popisa ne skida se s naslovnica tamošnjih medija. Norma Medina, službenica Paragvajskog nacionalnog statističkog instituta, pokušala je pružiti objašnjenje ovog misterija za The Economist, iako lokalnim medijima kruže svakakve teorije, od kojih mnoge imaju zavjerenički karakter.

Gotovo pola milijuna njezinih sunarodnjaka emigriralo je od prijelaza u tisućljeće, uključujući mnoge mlade žene koje su se zaposlile kao medicinske sestre i dadilje u Španjolskoj i Argentini. Dok su paragvajske obitelji nekad pouzdano u prosjeku rađale 3,5 djece, ta je brojka naglo pala u posljednjih 20 godina, na 2,3. Očekivano trajanje života je poraslo, ali ga je pandemija naglo spustila.

Tvrdi, nadalje, da je popis stanovništva iz 2012. kompromitiran. Tadašnji predsjednik upravo je bio opozvan. Smijenjeni su i nositelji popisa stanovništva. Izvođači su štrajkali zbog kašnjenja isplata. Na kraju su doprli do jedva tri četvrtine stanovništva.

"Učinili su što su mogli s onim što su imali", tvrdi. Dužnosnici su se morali osloniti na popis stanovništva iz 2002., koji je zabilježio broj stanovnika od 5,2 milijuna, kako bi riskirali nagađanje o broju stanovnika iz 2012. i projicirali njegov rast. Ipak, stope nataliteta su pale, a migracija je naglo porasla početkom 2000-ih, tako da je ova ekstrapolacija svake godine sve više odudarala od stvarnosti.

Novi je popis puno pouzdaniji, smatra Veronica Serafini iz tamošnjeg think-tanka. Sugerira se da su popisivači došli do 93,7 posto ukupnih kućanstava. Novi konzervativni predsjednik Paragvaja, Santiago Peña, vjeruje da su najbolji dani njegove nacije pred njim. "Svijet će svjedočiti oživljavanju diva", izjavio je na svojoj inauguraciji u kolovozu. Peña je uvjeren da je nerazvijenost Paragvaja najviše posljedica razornog rata prije 150 godina (a ne politike njegove stranke, Coloradosa, koja vlada gotovo bez stanke od 1947. godine.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 18:28