SUMNJIVE OKOLNOSTI

Misterij smrti jedne od nekoć najistaknutijih političkih figura u Srbiji: Tko je 3 godine tajio da je završio na dnu Dunava?

Vladimir Cvijan je od 2008. do 2013. bio pri samom vrhu vlasti. Nestao je nakon obračuna s Vučićem
Vladimir Cvijan
 Medija Centar Beograd

Ovog tjedna Srbiju je nemalo iznenadila vijest da je preminuo poznati srpski odvjetnik i političar Vladimir Cvijan. Naime, Cvijan je, kako piše Nova.rs, preminuo prije više od tri godine - točnije, 5. siječnja 2018. godine, ali to nije bilo poznato sve do sada. Njegovu je smrt portalu Nova.rs neslužbeno potvrdio Institut za sudsku medinu te Odvjetnička komora Srbije.

Kako je riječ o čovjeku koji je svojedobno bio glavni tajnik Predsjedništva Srbije, u vrijeme dok je na čelu države bio Boris Tadić, a kasnije je bio i među istaknutim članovima trenutno vladajuće i sveprožimajuće Srpske napredne strane (SNS), prilično je čudno da je njegova smrt tri godine prošla potpuno nezamijećeno. To jest, da je, kako se čini, držana u tajnosti.

Naime, vijest o njegovoj smrti nije objavila ni Odvjetnička komora Srbije, niti Skupština Srbije u kojoj je jedno vrijeme bio zastupnik, niti je u medijima izašla njegova osmrtnica ili kakav posljednji pozdrav. Što je, s obzirom na njegov životopis, vrlo čudno.

Od Tadićeva suradnika do Vučićeva suparnika

Cvijan je, ponovimo opet, dugo godina bio u samom vrhu ili prilično blizu vrha srpske politike.

Kako navodi Nova.rs, u Tadićevom je timu bio konzultant za pravne poslove još od 2004. godine, od 2008. godine bio je i Tadićev savjetnik, a obavljao je i dužnost generalnog tajnika Predsjedništva Srbije. S Tadićem se razišao 2010. i napustio svoju funkciju, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a je na parlamentarnim izborima 2012. izabran za zastupnika u Skupštini Srbije, a već je krajem iduće godine napustio stranku.

Okolnosti njegova izlaska iz SNS-a, kojem je tada na čelu već bio današnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Tomislav Nikolić je odstupio s čela stranke 2012. nakon što je izabran za predsjednika Srbije), posebno su zanimljive. Naime, 2013. Cvijan izlazi u javnost s ozbiljnim optužbama na račun Vučića koji je u to vrijeme obavljao funkciju prvog potpredsjednika Vlade.

Konkretno, riječ je o prosincu 2013. godine kada se Cvijan kandidirao za predsjednika SNS-a i potom sasuo salvu optužbi na Vučićev račun, tvrdeći da sjednice stranačkog predsjedništva koristi za obračun s političkim protivnicima te najavljuje njihova uhićenja. Konkretno, Cvijan je rekao da su se spominjala imena poduzetnika Milana Beka i Miodraga Kostića, te političara Dušana Spasojevića (DS), Čedomira Jovanovića (LDP) i tadašnjeg predsjednika DS-a Dragana Đilasa (potonjeg Vučićev režim i danas koristi kao dežurnog krivca za svaku nezakonitu radnju u Srbiji). Spomenuo je Cvijan tada i uhićenje poznatog tajkuna Miroslava Miškovića te tvrdio da je "to besmisleno i da Vučić s Miškovićem ima emotivni problem".

"Sve je u rukama Vučića"

- Moja SNS se pretvorila u sve ono protiv čega smo se borili - kazao je Cvijan i kao najveći problem SNS-a istaknuo to što je sve u rukama Aleksandra Vučića. Cvijan je uskoro izašao iz stranke, zatražio da ga ispišu iz popisa članova, a onda je poslao i otvoreno pismo Predsjedništvu SNS-a i samom Vučiću u kojem je objasnio razloge svojeg odlaska.

- U ovu partiju učlanio sam se jer sam vjerovao u program i ideju da nikada više neće jedan čovjek vladati Srbijom. Umjesto toga, dobili smo stranku koja u većini gradova ima po više razjedinjenih odbora, a smijenjeni su ili po hitnom postupku izbačeni iz SNS-a svi koji su se usprotivili volji jednog čovjeka. U kampanji smo mnogo toga obećali i skoro ništa nismo ispunili - rekao je Cvijan i nakon pobrojanih neispunjenih obećanja SNS-a dodao da je na medijskoj sceni u tijeku “povratak u devedesete, zatvaranje medija i potpuna medijska blokada i sotonizacija".

- Obećali smo fer izbore, a dobili smo batinaše, crne džipove, kupovinu glasova i sve drugo što smo vidjeli devedesetih… Obećali smo slobodno pravosuđe i fer suđenja - dobili smo montirane sudske postupke protiv svakoga tko drugačije misli, progon opozicije i namještena uhićenja... Dobili smo predsjednika SNS-a koji se plaši, prijeti svakome tko drugačije misli i progoni mene, moje suradnike, simpatizere i savjetnike - zaključio je tada Cvijan, a na kraju pisma je dodao kako je uvjeren da će doći kraj samovolji tog jednog čovjeka.

Nakon odlaska iz SNS-a, Cvijan je osnivao Republikansku partiju (koja nikad službeno nije zavedena u Registru političkih stranaka) i potom se o njemu u medijima vrlo malo pisalo ili čulo. Sve do veljače ove godine.

Prve glasine o smrti

Tada je Srđan Milivojević, bivši zastupnik Demokratske stranke u emisiji “Bez cenzure” na lokalnoj televiziji u Zrenjaninu pozvao javnost da se zapita gdje je nestao Cvijan, a za portal Nova.rs kaže da je vijest o njegovoj smrti imao mnogo ranije.

- Ono što je neobično je da jedna tako poznata politička ličnost umre, a da to nitko ne zna i da o tome nitko ne piše. Ja sam to čuo mnogo prije gostovanja u toj emisiji. A kako, to ću zadržati za sebe - rekao je Milivojević. Kako da je o tome obavijestio i neke "pouzdane i hrabre novinare", ali su oni već bili prenatrpani istraživanjem drugih skandala aktualne vlasti.

Priča je pak dodatnu dimenziju dobila u utorak kada je Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo da je tijelo Vladimira Cvijana pronađeno 5. siječnja 2018. godine na desnoj obali Dunava, piše Nova.rs. U priopćenju su naveli i da je "nakon dostavljanja izvješća policije i obdukcijskog zapisnika s toksikološkim analizama utvrđeno da je Cvijan preminuo uslijed utapanja”.

- Na tijelu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke ozljede, a iz rezultata toksikoloških analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovane sumnje da je izvršeno kazneno djelo. Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog kaznenog djela, predmet je arhiviran 2018. godine - poručili su iz Tužiteljstva.

Lavina reakcija

Naravno, uskoro je krenula i lavina reakcija nakon što je postalo jasno da je Cvijan umro prije više od tri godine, a da zapravo nitko za to nije ni znao.

Odvjetnik Ivan Simić u razgovoru za portal Nova.rs istaknuo je da izjava predsjednika Odvjetničke komore Srbije Jugoslava Tintora koji je samo hladno potvrdio da je Cvijan izbrisan iz registra odvjetnika jer je umro, kao i sama činjenica da se o smrti dosad nisu oglašavali, djeluju kao određeno prikrivanje.

- Nepojmljiva je činjenica da odvjetnička, a i šira javnost, nije upoznata sa smrću našeg kolege Vladimira Cvijana. Ovakve nemušte izjave kolega Tintora i Gostiljca učvršćuju moje uvjerenje, koje sam na samrti svojih kolega, a doajena naše profesije dobio, a to je: “da je advokatura stavljena na raspolaganje potomcima škole portira, kojima je maksimalni domet bio da dežuraju na ulazu u podružnice mjesnih odbora UDBE”. Također, kako je moguće da viši javni tužitelj u Beogradu i Odvjetničke komore Srbije i Beograda sudjeluju u prikrivanju činjenice da jedan od viđenijih, ako i najviđenijih naših kolega, više nije među živima - zapitao se Simić i dodao da je Cvijana zadnji put sreo 2012. na "hodnicima Skupštine".

U srijedu se oglasio i odvjetnik Ivan Ninić koji je poručio da bi glavna javna tužiteljica Zagorka Dolovac morala odmah naložiti poduzimanje dopunskih istražnih radnji u predmetu Višeg javnog tužiteljstva o smrti odvjetnika Cvijana.

Ninić je u intervjuu agenciji Beta rekao da iza zataškavanja Cvijanove smrti stoje sigurnosne službe i dodao da su okolnosti njegove smrti “bacile sjenu” na kompletno pravosuđe u Srbiji.

- Postavlja se pitanje u kakvoj državi živimo i možemo li svi završiti kao odvjetnik Cvijan. Zagorka Dolovac mora reagirati zbog ogromnog stupnja uznemirenosti javnosti, rekao je Ninić, a prenosi Nova.rs. On je rekao da se s Cvijanom zadnji put susreo 2014. godine.

- Bio je uplašen. Stalno se osvrtao oko sebe jer je vjerovao da ga neko prati. Govorio je: "Samo promatraj što će biti’. Bio je čovjek pun ideja i energije i jednostavno ne mogu prihvatiti da si je oduzeo život - rekao je Ninić.

Tadićev apel

Konačno, o smrti Cvijana oglasio se i njegov bivši šef Boris Tadić. Bivši predsjednik Srbije, trenutno lider oporbene Socijaldemokratske stranke (SDS) prvo je za Nova.rs izjavio da "dok se javnosti u Srbiji prikazuju odrubljene glave nestalih pripadnika navijačkih grupa, za to vrijeme se šuti o nestalom bivšem glavnom tajniku Predsjedništva i bivšem zastupniku i dužnosniku SNS-a i otvorenom Vučićevom protivniku."

Tadić je pak u srijedu na Twitteru napisao da je zastrašujuća zavjera šutnje povodom smrti Vladimira Cvijana, koji je u njegovo vrijeme bio glavni tajnik Predsjedništva, razlog za najhitniju istragu o uzroku i okolnostima njegove smrti. Tadić je pritom pozvao srpsku opoziciju da ne šuti i da digne glas, piše Nova.rs.

- Ova zastrašujuća zavjera šutnje, po pravilima omerte mafije, povodom smrti Vladimira Cvijana razlog je za najhitniju istragu o uzroku i okolnostima njegove smrti! Ali i za reakciju čitave opozicije, koja je također vijest o njegovoj misterioznoj smrti začuđujuće prešutjela, napisao je Tadić i dodao:

- Nevjerojatno je da je o Cvijanovoj smrti godinama šutjelo tužiteljstvo, policija, SNS (čiji je bio dužnosnik i zastupnik) odvjetnička komora, mediji, pa čak i obitelj i prijatelji. Neshvatljivo je da sada šuti i opozicija. Dignimo glas!, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:32