NERAZJAŠNJENA PRIČA

Misterij poziva od devet sekundi: Prosvjedniku je mobitel zazvonio u 16.34, zvao je netko iz Bijele kuće

Mobilni telefon je pripadao 26-godišnjem Antonu Lunyku, pristaši Donalda Trumpa iz Brooklyna u New Yorku

Ferrigno, Connor i Lunyk ulaze u Capitol

 US Department of Justice

U 16.34, 6. siječnja 2021. mobilni telefon prosvjednika s Capitola koji je provalio u zgradu dobio je telefonski poziv iz Bijele kuće, saznaje se iz podataka koje je dobio CNN. Poziv je trajao samo devet sekundi.

Tko je zvao i zašto ostaje misterij, ali radi se o jedinom poznatom pozivu koji je iz Bijele kuće stigao na telefon prosvjednika u tom kritičnom trenutku, piše CNN.

Prema podacima, poziv je stigao s broja 202-456-1414, javno dostupnoga broja za Bijelu kuću. Poput mnogih poslovnih brojeva, izlazni pozivi iz Bijele kuće ne pokazuju specifičnu ekstenziju. Poziv se dogodio u kasno popodne, nedugo nakon što je bivši predsjednik Donald Trump na društvene mreže u 4 i 12 popodne postavio videoporuku u kojoj je prosvjednicima na Capitolu rekao: "Idite kući, volimo vas, vrlo ste posebni".

Nije jasno kakva povezanost, ako je uopće ima, postoji između Bijele kuće i prosvjednika, uključujući i pitanje je li poziv upućen greškom ili je upućen na govornu poštu.

Poziv je prvi put otkrio Denver Riggleman u intervjuu za CBS-ovu emisiju "60 minuta". Riggleman je bivši republikanski zastupnik u Kongresu koji je napustio svoj posao tehničkoga savjetnika za komisiju koja je istraživala događaje 6. siječnja u travnju.

CNN je prvi put saznao za ovaj poziv ove godine i prvi put otkriva identitet prosvjednika.

Mobilni telefon je pripadao 26-godišnjem Antonu Lunyku, pristaši Donalda Trumpa iz Brooklyna u New Yorku, koji je putovao u Washington noć prije 6. siječnja s dvojicom prijatelja, Francisom Connorom i Antoniom Ferrignom, saznaje se iz više izvora koji su upoznati s istragom, kao i iz državnoga arhiva.

Trojica muškaraca su pohodili skup "Zaustavite krađu" u parku Ellipse, a onda su, zajedno sa stotinama drugih ušli i ilegalno demonstrirali unutar Capitola, a to je optužba za koju su priznali krivnju u travnju i osuđeni su ranije ovoga mjeseca. Odvjetnici trojice muškaraca odbili su dati izjavu za CNN.

Prema različitim izvorima koji su upoznati s istragom, Lunyk kaže kako se ne sjeća da je primio devet sekundi dug dolazni poziv i tvrdi da ne poznaje nikoga tko je radio u Bijeloj kući za vrijeme Trumpa.

Telefonski poziv nije spomenut u Lunykovoj presudi ili sudskim spisima. Glasnogovornik ureda američkog državnog odvjetništva u Washingtonu odbio je komentirati ovaj slučaj.

Pitanje je je li ovaj poziv značajan u istrazi o događajima 6. siječnja.

image
US Department of Justice

Tim Mulvey, glasnogovornik komisije 6. siječnja, za CNN je rekao: "Riggleman je imao ograničeno znanje o istrazi komisije. Napustio je komisiju u travnju prije njegova svjedočenja i većeg dijela našega rada na istrazi".

U intervjuu za CNN kongresnik Adam Schiff, član komisije 6. siječnja, također je odbio Rigglemanove komentare da je poziv bio "trenutak spoznaje".

- Jedna od stvari koja je našoj komisiji dala vjerodostojnost je ta da smo bili vrlo pažljivi u vezi onoga što govorimo. Da ne pretjeramo ni u prenaglašavanju, ni u potcjenjivanju problema. I bez prednosti koje su nam dale dodatne informacije koje smo prikupili otkad je Riggleman napustio komisiju, veliki je rizik da se sugeriraju stvari - rekao je Schiff.

Kad se pojavila u emisiji CNN-a, kongresnica Zoe Lofgren, također članica komisije, negirala je da Rigglemanova knjiga ima nekakav značaj.

- On ne zna što se dogodilo nakon travnja, a puno toga se dogodilo u našoj istrazi- izjavila je.

- Sve što je bio u prilici saznati se prije napuštanja komisije je naknadno dodatno pojašnjeno novim saznanjima i u nekim slučajevima je u potpunosti odbačeno, dokazano je i da ne postoji povezanost između jednoga broja i jednoga e-maila i osobe za koje se mislilo da su povezani. Mi sve pratimo, ali ne znam što gospodin Riggleman zapravo radi.

Prema izvoru koji je upoznat s radom komisije, komisija nastavlja istraživati telefonski poziv, ali zasad nije bila u mogućnosti otkriti tko je pokrenuo poziv i zašto.

Mulvey je za CNN rekao da je od Rigglemanova odlaska "komisija istražila tragove i promislila i analizirala sve informacije koje je dobila svojim radom".

- Mi ćemo prezentirati dodatne dokaze javnosti na našem sljedećem saslušanju sljedeće srijede i potpuni izvještaj će biti objavljen do kraja ove godine.

Lunyk, Connor i Ferrigno su osuđeni jer su nelegalno ušli i ostali na Capitolu, tamo se ponašali na neprimjeren način i paradirali unutar Capitola. Prošloga travnja sva trojica su priznala krivnju po pitanju paradiranja i demonstriranja unutar Capitola i 15. rujna su osuđeni na nekoliko mjeseci kućnoga pritvora, uvjetnu kaznu i neznatnu novčanu kaznu.

Prema sudskim dokumentima nema poznatih veza između trojice muškaraca i organizirane skupine koja je napala Capitol, poput skupina "Oath Keepers" i "Proud Boys". Dokumenti otkrivaju da su Lunyk i Connor pohodili "Million MAGA March" u Washingtonu u studenome 2020., ali nema spomena ljudi koji su povezani s ikim tko je radio u Bijeloj kući u vrijeme Trumpa.

I dok telefonski poziv ostaje misterijom, javno dostupni podaci pružaju puno detalja o Lunyku, Connoru i Ferrignu, uključujući desetke stranica privatnih poruka na Instagramu.

Trojica muškaraca su napustila New York 5. siječnja 2021. oko 11 i 54, otkrivaju njujorški čitači tablica koji su snimili bijeli Lexus koji je u vlasništvu Lunyka. Sljedećega dana oni su pohodili skup "Zaustavite krađu" i stigli na ograđeni prostor na trgu Ellipse gdje su gledali Trumpa i druge kako drže govor, kaže se u sudskim dokumentima. Nije jasno što tužitelji misle pod "ograđenim prostorom".

U 3 sata i 8 minuta nadzorna kamera unutar Capitola je snimila Lunyka, Connora i Ferrigna kako ulaze u Capitol. Ušli su u radni prostor senatora Jeffa Merkleyja, a viđeni su u pozadini tijekom javljanja uživo kojeg je snimio drugi prosvjednik s Capitola Tim Gionet, na društvenim mrežama poznat kao "Baked Alaska".

U videosnimci koja je postavljena na društvene mreže može se vidjeti kako se "Lunyk i Ferrigno smiju i snimaju to svojim mobitelima u pozadini dok Baked Alaska lažno poziva Senat s fiksne linije u uredu senatora Merkleyja", kaže se u sudskim spisima.

Nekoliko minuta kasnije, u 3 i 12 popodne, Lunyka i njegove prijatelje moglo se vidjeti kako hodaju kroz hodnike na Capitolu, fotografiraju se u Kapitolskoj kripti i napokon izlaze kroz prozor.

Skoro sat i pol kasnije podaci s telefona otkrivaju da se dogodio misteriozni poziv od devet sekundi s fiksne linije u Bijeloj kući. Lunykov bijeli Lexus je viđen na putu prema New Yorku otprilike oko 8 i 28, pa je vjerojatno da su se muškarci već vozili kući u trenutku poziva.

Prema Lunykovom odvjetniku, Lunyk i dvojica prijatelja stigli su na Capitol nakon što su se našli u masi koju je pokrenuo američki predsjednik i nakon što su mjesecima primali lažne informacije.

Ipak, vladin memorandum o kažnjavanju otkriva da su trojica muškaraca počeli jedni drugima slati SMS poruke nedugo nakon izbora u studenome 2020., u kojima su se spominjale krađe i prijevare na izborima. Tužitelji sugeriraju da su trojica muškaraca u Washington došli da bi stvarali kaos.

Međusobno su slali poruke koje su uključivale seksualno nasilnu i prijeteću retoriku o bivšem potpredsjedniku Mikeu Penceu, glasnogovornici Bijele kuće Nancy Pelosi, Alexandri Ocasio-Cortez i bivšem njujorškom guverneru Andrewu Cuomou, pokazuju podaci sa suđenja.

- Rekao bih da naš posao jučer nije dovršen. Naš krajnji cilj je bio da brutalno ubijemo Pencea i Pelosi, a oni nažalost i danas dišu. Zato se moramo vratiti još jači sljedeći put - napisao je Connor Ferrignu, Lunyku i drugima u poruci na Instagramu 8. siječnja 2021.

- Ako uzmu moj novac, ubit ću Pelosi - Lunyk je rekao Connoru, Ferrignu i drugima 12. siječnja 2021.

- Mi smo silovali AOC - Connor je napisao u poruci Lunyku, Ferrignu i drugima 8. siječnja 2021.

I dok nema javnih podataka koji povezuju Lunyka, Connora ili Ferrigna s "Oath Keepersima" ili "Proud Boysima", oni ipak spominju obje ove grupe u svojim porukama na Instagramu.

U studenome 2020. Ferrigno mijenja ime jedne od chat grupa na Instagramu u "The Proud Boys", a zatim opet mijenja naziv u "The Proud Boy and Friends" u prosincu i u "The Oath Keepers" u siječnju.

Prije presude pred federalnim sudom, trojica muškaraca su se ispričavali za svoje aktivnosti 6. siječnja.

- Iskreno žalim zbog mog ponašanja i odlučan sam da se ponašam na bolji način - rekao je Lunyk.

Sudac Contreras je izgrdio muškarce riječima: "Sva trojica ste se ponašali kao glupani... Svi ste u dvadesetim godinama života, svi živite s roditeljima, nijedan od vas ne nastavlja svoje obrazovanje. Svi biste mogli pomalo odrasti".

Bilo koji poziv s fiksne linije u Bijeloj kući na mobilni telefon prosvjednika bi privukao veliku pažnju, ali osim ukoliko Lunyk ili osoba koja je pokrenula poziv otkriju što se dogodilo, sadržaj razgovora ili njegovo značenje mogli bi ostati misterij, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:20