ČUDNO PONAŠANJE

Misterij podivljalih kitova ubojica: ‘Mislimo da znamo zašto tako agresivno nasrću na jedrilice‘

Kitovi ubojice izveli su nekoliko koordiniranih napada na brodove ciljajući im kormila, a stručnjaci sada pokušavaju odgonetnuti zašto
Ilustracija
 Jeff Mondragon/Alamy/Profimedia

Stručnjaci koji istražuju niz neobičnih bliskih susreta kitova orki i brodova uz obale Španjolske i Portugala, vjeruju da su životinje ciljale upravo kormila zbog nekog ranijeg 'neugodnog incidenta' koji je uključivao neku vrstu plovila, piše Guardian.

Od 10. kolovoza posade koje isplovljavaju iz španjolske regije Galicije, izvijestile su o ukupno 22 susreta s orkama - koje su poznate i kao kitovi ubojice - od kojih je trećina rezultirala različitim stupnjevima oštećenja na njihovim brodovima. U nekolicini slučajeva, brodovima su oštećeni sustavi upravljanja.

Nakon proučavanja fotografija i videosnimaka tih susreta, radna skupina španjolskih i portugalskih stručnjaka, uključujući morske biologe i vladine dužnosnike, identificirala je tri orke prisutne u 61 posto incidenata.

Podvodne fotografije triju životinja, nadimaka Crni Gladis, Bijeli Gladis i Sivi Gladis, otkrivaju da su dvije od njih, čini se, zadobile rane između lipnja i kolovoza. Iako su neke ozljede možda nastale dok su orke pokušavale ugrabiti tunu s dugih ribarskih linija, druge su mogle biti od kontakta s čamcima.

Prema istražiteljima, kitovi ubojice obično znatiželjno proučavaju krmu brodova zbog buke i kretanja. No, kažu kako su nedavni susreti 'bez presedana' zbog štete nanesene plovilima.

- Okidač za ovo čudno i novo ponašanje mogao je biti neki neugodan raniji incident koji su orke imale s brodom i u kojem je brzina čamca mogla biti presudan faktor, utvrdila je radna skupina.

- Trenutno nemamo jasnih dokaza o tome kada se to dogodilo, niti možemo sa sigurnošću tvrditi o kakvom je čamcu riječ, niti je li incident bio slučajan ili namjeran.

Kao rezultat mogućeg incidenta, rekli su istraživači, orke su se možda osjećale primoranima djelovati kad su vidjele jedrilicu kako bi je usporile jureći za kormilom.

Dodaju i da su jedrilice također možda bile meta jer ih je orkama lakše napasti nego neke veće brodove. Dodali su da bi se kitovi ubojice mogli jednostavno igrati jedrilicama 'iz znatiželje' sada kad su otkrili sposobnost usporavanja ili zaustavljanja velikog objekta u pokretu.

Iako su neki članovi posada potreseni zbog susreta, radna skupina istaknula je da nitko nije ozlijeđen.

- Grubi pokreti kormila i općenito oštri pokreti, uznemirili su posadu koja nije upoznata s orkama i njihovim ponašanjem, rekli su stručnjaci.

- No ni u jednom slučaju nikome nije nanesena šteta izravnom aktivnošću orka - iako je postojao određeni rizik u nekim situacijama koje uključuju dugotrajnu ili noćnu aktivnost.

Ovakvi su incidenti naveli španjolske pomorske vlasti da krajem prošlog mjeseca na tjedan dana zabrane plovidbu plovilima duljine manje od 15 metara u vodama Galicije.

Orke se obično mogu vidjeti kod Galicije u rujnu svake godine kada stignu iz zaljeva Cádiz i prate tunu u Biskajski zaljev.

Te zadivljujuće životinje mogu težiti do šest tona i živjeti do 80 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:17