POGINULO 133 LJUDI

Misterij katastrofe kineskog Boeinga: Bio je to najbrži pad u povijesti, avion je samo najednom ‘zaronio‘..

Pronađena je samo jedna od dvije crne kutije zrakoplova - za koju se vjeruje da je to snimač glasa u pilotskoj kabini

Mjesto pada aviona u Kini

 Str/AFP

Puno je nejasnoća vezanih uz pad zrakoplova kompanije China Eastern Airline, koji se sa 133 putnika i članova posade u ponedjeljak srušio na jugozapadu Kine, nedaleko od grada Wuzhoua u regiji Guangxi, objavio je The Wall Street Journal (WSJ), ali i drugi svjetski mediji.

Ovo je najsmrtonosnija avionska katastrofa u Kini još od 1994., kada se dogodila nesreća China Northwest Airlinesa, u kojoj je poginulo svih 160 putnika. Inače, China Eastern ima sjedište u Šangaju i jedan je od tri najveća kineska prijevoznika s više od 600 zrakoplova, uključujući 109 Boeinga 737-800.

Srušio se na planinu

Bio je to jedan od najbržih padova mlaznog aviona komercijalnog zrakoplovstva u povijesti, upozorili su novinari WSJ-a. Kineski zrakoplov je normalno letio nešto više od sat vremena, a onda je iznenada zaronio, spustivši se više od 21.000 (6400 metara) stopa u 72 sekunde. Nakon što se činilo da je pad nakratko zaustavljen, zrakoplov je prestao odašiljati podatke, srušivši se na planinu na jugu Kine.

Videosnimci koje je snimila nadzorna kamera rudarske tvrtke pokazuju kako je zrakoplov gotovo okomito pao na zemlju, dok su pokušaji kontrolora zračnog prometa i drugih obližnjih aviona da kontaktiraju pilote ostali bez odgovora. Ovakav pad otvorio je mnogobrojna pitanja.

"Izuzetno je neobično vidjeti zrakoplov u punom zaronu", rekao je jedan službenik za sigurnost industrije u SAD-u. Naime, vertikalna brzina spuštanja dosegnula je gotovo 31.000 stopa u minuti u jednom trenutku, prema podacima pružatelja usluga praćenja Flightradar24, a to zbunjuje stručnjake pa uz vrlo ograničene informacije koje su do sada dostupne ostavlja otvorenim niz mogućnosti - što je izazvalo katastrofu?

Mreža za sigurnost u zračnom prometu, kojom upravlja nezavisna grupa za zagovaranje sigurnosti Flight Safety Foundation, i koja održava bazu podataka o zrakoplovnim nesrećama identificirala je ukupno svega osam slučajeva od 1985. u kojima su se zrakoplovi spuštali na sličan, nenormalno strm način ili padali tako velikom brzinom.

Niz uzroka

Prethodni padovi s velikih visina imali su niz uzroka, rekao je Jeff Guzzetti, bivši direktor odjela za istraživanje nesreća Federalne uprave za zrakoplovstvo SAD-a. "Istražitelji moraju procijeniti sve mogućnosti, od malog strukturalnog kvara do neispravnog sustava automatskog leta ili autopilota do dezorijentiranosti pilota i neke vrste namjernog čina. Sve je na stolu", rekao je Guzzetti, koji nije uključen u istragu, dodajući da je istraga u vrlo ranoj fazi.

Za sada postoji nekoliko tragova koji bi pomogli utvrditi što se dogodilo. Pronađena je samo jedna od dvije crne kutije zrakoplova - za koju se vjeruje da je to snimač glasa u pilotskoj kabini. Crne kutije, koje su svijetlonarančaste boje kako bi pomogle tražiteljima da ih identificiraju u krhotinama sudara, postavljene su u rep mlažnjaka kako bi se zaštitili uređaji u sudaru. Snimač glasa obično sadrži dvosatni zapis zvukova u kokpitu. Druga crna kutija je snimač podataka o letu koji može pratiti više od tisuću karakteristika leta, od osnovnih uvjeta zrakoplova, kao što su brzina i visina, do statusa alarma za dim ili položaja zakrilaca krila.

"Obnavljanje tih podataka, posebno ako je crna kutija oštećena u požaru, mogao bi biti dug, mukotrpan proces", objasnio je za WSJ Graham Braithwaite, koji obučava istražitelje zračnih nesreća na engleskom sveučilištu Cranfield.

Visoki dužnosnik China Easterna rekao je novinarima ranije ovog tjedna da je zrakoplov bio u dobrom stanju, a da je posada bila kvalificirana i dobrog zdravlja u vrijeme polijetanja. Oba pilota bili su iskusni, a jedan od njih bio je i među prvim pilotima u Kini, koji su obučavani za upravljanje modernim komercijalnim zrakoplovima i uskoro je trebao ići u mirovinu. Kineski zrakoplovni regulator vodit će istragu, a Nacionalni odbor za sigurnost u prometu imenovao je višeg istražitelja za sigurnost u zračnom prometu kao američkog predstavnika, priopćio je NTSB.

Pronađeni dijelovi motora

Zhu Tao, glasnogovornik Uprave za civilno zrakoplovstvo Kine, rekao je u četvrtak da su osnovne informacije o incidentu dostavljene Međunarodnoj organizaciji civilnog zrakoplovstva i NTSB-u. U međuvremenu, timovi za potragu i spašavanje u četvrtak su pronašli dijelove motora aviona, rekli su dužnosnici, a u petak su nastavili tražiti drugu crnu kutiju, nestale putnike i olupine.

Dosadašnji podaci, koji pokazuju da je zrakoplov China Easterna nakratko vratio visinu, sugeriraju da su piloti možda pokušali povući zrakoplov i oporaviti se od brzog spuštanja. Činilo se da je kineski zrakoplov iznenada dobio visinu, popevši se gotovo 1200 stopa u 10 sekundi, prije nego što se njegov nos ponovno okrenuo prema tlu i udario u planinu, pokazuju podaci Flightradara24. Moguće je da je došlo do kvara na 29.000 stopa koji je zrakoplov poslao u brzi zaron, a kada je posada pokušala povući zrakoplov, dogodio se sekundarni kvar, koji je zrakoplov poslao dolje pod tako strmim kutom, jedna je od teorija.

Međutim, Graham Braithwaite je upozorio da je riječ o zrakoplovu koji je dizajniran s višestrukim mjerama zaštite kako bi se spriječio incident usred leta, posebno pod tako ekstremnim kutom. "Oni ne padaju samo tako s neba", smatra ekspert za civilno zrakoplovstvo. Priča o ovoj katastrofi i uzrocima još je daleko od kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. prosinac 2022 13:45