RUSKA PODLA PREVARA

‘Mislili su da idu u Dubai ili Njemačku... A onda su mi javili: Vaš sin je poginuo u Ukrajini‘

Obitelji se prestao javljati krajem veljače. Nekoliko dana nakon toga, otac je primio poziv koji mu je slomio srce

Fotografija Indijca Mohammeda Asfana u ruskoj vojnoj odori

 NOAH SEELAM/AFP

Kad je 23-godišnji Indijac Hemil Mangukiya u prosincu 2023. godine napustio svoje rodno selo u indijskoj saveznoj državi Gudžeratu, svojoj je obitelji rekao da u Rusiju ide kako bi imao bolja primanja. Tamo je otišao nakon što je na online video platformi YouTube vidio atraktivan oglas za siguran zaštitarski posao. U oglasu nije bilo ni riječi o ratu u Ukrajini.

Međutim, nakon što je stigao u Rusiju, poslan je na mjesec dana dugački vojni tečaj, a zatim je poslan na bojišnicu u Ukrajini. Tamo je kopao rovove, nosio municiju te rukovao s puškama i strojnicama. Obitelji se prestao javljati krajem veljače. Nekoliko dana nakon toga, Mangukiyjin je otac primio poziv koji mu je slomio srce.

Njegov je sin poginuo u raketnom napadu koji se dogodio negdje u Ukrajini. "Mislim da nam nije htio reći u kakvoj se opasnosti nalazi", rekao je 52-godišnji Ashwin Mangukiya. "To je potreslo našu cijelu obitelj. Još uvijek čekamo povratak njegovog tijela", dodao je Mangukiya.

Da Hemil Mangukiya nije poginuo, pitanje je kad bi se doznalo za desetke, a po nekim procjenama i stotine Indijaca koji u Rusiju došli raditi kao "vojni pomagači" i "zaštitari", a koji su na koncu protiv svoje volje poslani na ukrajinsku frontu. Obitelji nekih od tih Indijaca rekli su da su ovi mislili da odlaze na rad u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali da su ih potom agenti proslijedili Rusima, piše The Guardian.

Na društvenim se mrežama ovog tjedna pojavio video u kojemu sedam Indijaca iz indijske savezne države Punjab tvrdi da su Rusiju kao turisti stigli 31. prosinca 2023. godine te da ih je potom agent odveo u Bjelorusiju i zatočio. "Policija nas je potom predala ruskim vlastima koje su nas natjerale da potpišemo neke dokumente", rekao je jedan od Indijaca koji je kasnije identificiran kao Gagandeep Singh. "Sada nas tjeraju da se borimo u ratu protiv Ukrajine", dodao je Indijac.

U srijedu je objavljeno da je Indijac Mohammad Afsan poginuo na bojišnici u Ukrajini. On je u studenom 2023. godine stigao u Moskvu kako bi radio kao zaštitar. "Nije znao da će ga poslati u rat", rekao je Afsanov brat Mohammad Imran.

‘Ne želim da me izliječe‘

Situacija je još gora u Nepalu. Zbog činjenice da su tisuće Nepalaca završile u ruskim bojnama - neki svojevoljno, a neki na prevaru - Vlada Federalne Demokratske Republike Nepala svojim je državljanima zabranila da odlaze raditi u Rusiju i Ukrajinu. Mnogi od tih Nepalaca dolaze iz siromašnih sela u kojima nema posla. U Rusiju su doputovali jer su im obećani unosni poslovi, a prešućeno to da će završiti na fronti.

Uz to, mnogi su upali u dugove jer su tobožnjim agencijama za zapošljavanje platili dosta novca kako bi uopće došli u Rusiju. Službeni izvještaji kažu da je u ratu u Ukrajini poginulo 12 Nepalaca, međutim jedna organizacija tvrdi da je potvrdila da ih je poginulo 19. Prema objavljenim izvještajima, borac iz Nepala poginuo je u raketnom napadu u kojemu je poginuo Hemil Mangukiya.

Indijci i Nepalci tvrde da su nakon dolaska u Rusiju pod sumnjivim okolnostima potpisali ugovore na ruskom te da su im zatim oduzete putovnice. Tek su kasnije doznali da su se obvezali na godinu dana služenja u ruskoj vojsci. Samo dugogodišnja zatvorska kazna mogla ih je spasiti od te sudbine. Na bojišnicu u Ukrajini znali su biti poslani i s manje od dva tjedna provedena na vojnim poligonima.

image

Članovi obitelji Nepalca koji je poginuo u Ukrajini odaju mu počast

Sanjit Pariyar/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Nepalac Nandaram Pun medijima se javio iz jedne ruske bolnice te rekao da mu je agent za zapošljavanje kojega je upoznao na društvenim mrežama obećao posao u Njemačkoj te da na putu do tamo mora samo privremeno stati u Rusiju. Međutim, čim je stigao u Rusiju, odveden je na vojni poligon. Nakon što je prošao obuku i prvi put u životu u rukama držao oružje, postalo mu je jasno da Njemačku vidjeti neće. Nedugo zatim našao se kod Bahmuta na istoku Ukrajine, poprišta jedne od najkrvavijih i dužih bitaka rata u Ukrajini.

S njim su u bunkeru bila dva Indijca, još četiri Nepalca te ruski vojnici i zapovjednici. Jedne zimske noći, dok je Pun raznosio oružje, ukrajinski je dron pogodio njihov položaj. "Nismo znali ništa o napadima dronovima. Moje noge, bedra i desnu ruku pogodili su šrapneli", rekao je Pun.

Ranjeni je Nepalac prvo prebačen u bolnicu u Kaspijsku u Dagestanu, a kasnije je prebačen u nekoliko različitih bolnica. Kako ne zna ruski, ne zna ni gdje se nalazi. Nekoliko drugih nepalskih boraca također se nalazi u bolnicama. Jedan je Nepalac nestao, a drugi je u zatvoru jer je pokušao pobjeći od ruske vojske. "Ne želim da me izliječe. Ako pomisle da mi je bolje, poslat će me u rat", rekao je Pun te dodao da nije uspio kontaktirati nepalske vlasti i zamoliti ih da mu pomognu. "Nemam ni putovnicu. Molim vas, ne želim umrijeti", ustvrdio je Pun.

Baba Vlogs

Tridesetjednogodišnji Indijac Azad Yousuf Kumar napustio je u prosincu 2023. svoj dom u indijskoj regiji Kašmiru kako bi u Dubaiju radio kao kućni pomagač. Agentu za zapošljavanje kojega je upoznao na YouTubeu, a koji mu je taj posao tobože našao, platio je 300 tisuća rupija (3313 eura). Međutim, Kumarova obitelj kaže da je završio na ruskom vojnom poligonu, a ne u Dubaiju te da je tijekom vojne vježbe ustrijeljen u nogu, a zatim poslan na ukrajinsku bojišnicu.

"On je samo htio otići u inozemstvo jer u (Kašmiru) baš i nema posla, a nedavno su on i njegova supruga dobili dijete", rekao je Kumarov brat Sajad. "Kad nas je nazvao, bio je uznemiren i rekao nam je da je iz Dubaija poslan u Rusiju i da su ga natjerali da se pridruži vojsci. Bio je na opasnim ratištima i strahote mora gledati svaki dan", dodao je Sajad. Kumar je svojoj obitelji rekao da veći dio njegove jedinice čine Indijci i Nepalci te da su u sličnoj situaciji kao i on. "Traži od nas da ga izvučemo otamo, ali mi mu ne možemo pomoći", rekao je Sajad.

image

Nepalci se mole pored fotografija Nepalaca koji su poginuli u Ukrajini

Sanjit Pariyar/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Nekoliko je Indijaca reklo The Guardianu da ih je nasamario YouTube kanal "Baba Vlogs" koji vodi indijski agent za zapošljavanje s dubaijskom adresom Faisal Khan. On je objavio niz videa koje je snimio na ulicama Sankt-Peterburga, a u kojima je promovirao oglase za poslove vojnih pomagača. Khan je u tim videima rekao da će svi koji se jave na oglase i dobiju te poslove biti na sigurnom te da neće završiti u Ukrajini, a i da će im to pomoći da dobiju ruske zelene karte.

Khan je The Guardianu rekao da je u Rusiju poslao 26 Indijaca, ali da je tek nakon toga doznao da ga je ruski posrednik prevario. Khan je dodao da nije znao da će Indijci koje je doveo u Rusiju završiti u ratu. "Pokušavamo ih izvući otamo", ustvrdio je Khan.

Indijac koji radi kao prevoditelj za Ministarstvo obrane Ruske Federacije, a koji radi u uredu u Moskvi u kojemu se vrši regrutiranje stranih boraca, rekao je da mnogi Indijci i Nepalci koji su stigli u Rusiju nisu imali pojma da su tamo dovedeni kako bi radili u zoni konflikta. "Agenti za zapošljavanje uvjere ih da im se neće dogoditi ništa loše. S obzirom na to da ti ljudi dolaze iz siromašnih sredina te da su mnogo novca potrošili kako bi uopći došli u Rusiju, oni potpišu ugovor koji im se dade. Nakon toga se, međutim, ne mogu izvući", rekao je Indijac koji je želio ostati anoniman.

‘Nema jezične barijere!‘

Vlada Republike Indije, koja je u dobrim odnosima s Rusijom, priznala je da 20 Indijaca radi za rusku vojsku te da "daje sve od sebe kako bi bili ranije vratili u domovinu". Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Federalne Demokratske Republike Nepala Amrit Bahadur Rai rekao je da Nepal stalno pokušava svoje državljane izbaviti iz nevolja u Rusiji, ali da ne zna koliko se Nepalaca uopće nalazi u Rusiji. Rai je rekao da je 245 obitelji predalo peticije u kojima stoji da su njihovi rođaci zarobljeni u ruskoj vojsci te da je pet obitelji reklo da su njihove rođake zarobili Ukrajinci.

Među njima je i 22-godišnji Siddhartha Dhakal. Njega su Ukrajinci zarobili u studenom 2023. godine. Video u kojem moli za pomoć obišao je društvene mreže. Dhakal, inače predan student, došao je u Rusiju kako bi studirao medicinu. Kasnije se doznalo da je prevaren te da se ubrzo zatim našao u bezizlaznoj situaciji te da se morao pridružiti ruskoj vojsci. "On je naš jedini sin, naša jedina nada. Molim vas, dovedite ga kući", rekao je njegov uplakani otac Biru Dhakal.

image

Prosvjed članova obitelji Nepalaca koji se nalaze u Ukrajini

Subaas Shrestha/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Newsweek pak piše da je ruski vojni dopisnik Pavel Kukuškin na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram objavio video u kojemu se može vidjeti da se u Ukrajini na strani Rusije bore i kineski plaćenici.

"Nema jezične barijere! Volonter iz Narodne Republike Kine komunicira sa zapovjednikom Pjatnaške međunarodne brigade s pomoću online prevoditelja", ustvrdio je Kukuškin. "Kineski bataljun u Pjatnaškoj brigadi raste. Pristiže sve više Kineza. Stigla su naša kineska braća", moglo se u Kukuškinovom videu čuti od jednog ruskog vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:51