JAPAN

Ministrica za ravnopravnost spolova: ‘Ženama dopustiti da zadrže djevojačko prezime? Nedopustivo!

Kao i mnoge Japanke, Tamayo Marukawa nastavlja koristiti svoje djevojačko prezime na poslu, a muževo prezime u službenim dokumentima
Tamayo Marukawa
 AFP

Japanska ministrica za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena, Tamayo Marukawa, među skupinom je konzervativaca koji su se usprotivili zakonskoj promjeni koja bi ženama u toj zemlji omogućila da zadrže svoje djevojačko prezime nakon udaje, piše Guardian.

Japan je jedna od rijetkih industrijaliziranih zemalja u kojima je zabranjeno da bračni parovi imaju različita prezimena. Građanski zakonik zemlje, uveden 1896. godine, zahtijeva da bračni parovi dijele prezime te, iako ne određuje koje bi ime trebali prihvatiti, u praksi žene uzimaju ime svog supruga u 96 posto slučajeva.

Pritisak na promjenu zakona pojačao se posljednjih godina. 2015. aktivistice za ženska prava pretrpjele su udarac kad je vrhovni sud presudio da zahtjev za dijeljenjem istog prezimena ne krši ustav.

Marukawa, koja je nedavno preuzela portfelj rodne ravnopravnosti nakon što je njezina prethodnica, Seiko Hashimoto, imenovana šeficom organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju 2020., rekla je kako njezino protivljenje ideji da parovi da koriste različita prezimena, neće utjecati na njezinu predanost ženskim pravima.

Marukawa, koji je ujedno i ministrica olimpijskih igara, bila je među 50 članova gornjeg i donjeg doma vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP) koji su svoje kolege iz skupštine prefekture Saitama pozivali da se usprotive usvajanju pisanog mišljenja koje favorizira promjenu ove politike.

Pismena mišljenja usvojena na lokalnoj razini često se smatraju načinom promicanja rasprave u parlamentu.

Presuda vrhovnog suda iz 2015. godine uslijedila je četiri godine nakon što je skupina žena pokrenula sudski spor tražeći naknadu štete zbog emocionalne patnje i neugodnosti zbog toga što su morale uzeti prezime svog supruga.

Konzervativni političari i komentatori tvrdili su da bi dopuštanje parovima da imaju različita prezimena štetilo tradicionalnoj obiteljskoj zajednici.

Zakon odražava tradicionalno gledište da su brakovi zajednica obitelji, a ne pojedinaca. Tijekom Meiji ere (1868.-1912.), kada je zakon uveden, bilo je uobičajeno da žena napusti svoju obitelj kako bi postala dio suprugove obitelji.

Kao i mnoge Japanke, Marukawa, koja je udana za zastupnika LDP-a Taku Otsuka, nastavlja koristiti svoje djevojačko prezime na poslu, a muževo prezime u službenim dokumentima.

Ovaj tjedan potvrdila je da je potpisala peticiju, ali je svoje protivljenje zakonskoj promjeni opisala kao "osobno mišljenje" koje neće utjecati na njezin rad kao ministrice.

"Moja je uloga pomoći u stvaranju okruženja u kojem javnost može produbiti svoje rasprave o tom pitanju", rekla je odgovarajući na pitanje oporbenog zastupnika.

Premijer Yoshihide Suga pružio je nadu onima koji se zalaže za promjenu zakona kada je krajem prošle godine sugerirao da bi podržao sustav koji dopušta upotrebu dvostrukih prezimena.

No, on to nije spomenuo u svom prvom glavnom političkom govoru, a njegova se vlada nije obvezala na promjenu zakona kada je prošlog prosinca odobrila svoju politiku promicanja ravnopravnosti spolova. To je uslijedilo nakon žestokog protivljenja konzervativnih zastupnika.

"Njihova akcija odražava uznemirujući nedostatak svijesti o ljudskim pravima i predstavlja krajnje anakrono razmišljanje", rekle su liberalne novine Asahi Shimbun u uvodniku.

UN-ov odbor za uklanjanje diskriminacije žena preporučio je reviziju zakona, rekavši da diskriminira žene, dok ankete pokazuju kako odluka vlade ne ide u korak s javnim mnijenjem.

U istraživanju provedenom prošlog listopada, 70,6 posto ispitanika reklo je da im ne smeta ako se bračni parovi koriste različitim prezimenima, a 14,4 posto podržava trenutno stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:28