NJEMAČKA

Ministrica unutarnjih poslova zabranila desničarsku ekstremističku skupinu Rasna zajednica

Ministrica Nancy Faeser je opisala Artgemeinschaft kao "sektašku, duboko rasističku i antisemitsku skupinu"
 JENS BUTTNER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser zabranila je u srijedu desničarsku ekstremističku skupinu poznatu skraćeno kao Artgemeinschaft (Rasna zajednica).

Policajci su u srijedu ujutro izvršili raciju u 26 stanova povezanih s 39 članova udruge i soba povezanih s udrugom u 12 njemačkih pokrajina, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Na zabrani te ekstremističke organizacije radilo se više od godinu dana, priopćilo je ministarstvo.

Faeser je opisala Artgemeinschaft kao "sektašku, duboko rasističku i antisemitsku skupinu". Njeno prilično dugačko puno ime prevodi se kao rasna zajednica-germanska vjera-zajednica života po prirodi.

"Ova desničarska ekstremistička skupina pokušala je okupiti nove neprijatelje ustava odvratnom indoktrinacijom djece i mladih", dodala je.

image

Nancy Faeser

Odd ANDERSEN/AFP

Zabrana također obuhvaća sve podružnice pokreta, za koje sigurnosne vlasti vjeruju da imaju oko 150 članova.

Prošlog je tjedna njemačko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo ekstremnu desničarsku skupinu Hammerskins Germany, 20. desničarsku ekstremističku organizaciju u Njemačkoj koja je do tada zabranjena.

Skupina se protivi ustavnom poretku i ideji međunarodnog razumijevanja, priopćilo je ministarstvo obrazlažući ovaj potez. Svrha i djelovanje udruge bili su protivni kaznenom zakonu.

Koncerti koje je skupina organizirala korišteni su za širenje desničarske ekstremističke ideologije među nečlanovima, navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:39