U VENECIJI

Ministri kulture Hrvatske i Italije potpisali program suradnje: Predložena uspostava Plavih kaciga EU-a

Spomenutim Programom potaknut će se razvoj suradnje i razmjene u područjima kulture, umjetnosti, kulturne baštine, književnosti....

Nina Obuljen Koržinek

 Ranko Suvar/Cropix

Ministri kulture Hrvatske i Italije potpisali su Izvršni program suradnje u području kulture i obrazovanja između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike za godine 2022. – 2026. Ministrica kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek je održala bilateralan sastanak s talijanskim ministrom kulture Darijom Franceschinijem u Veneciji povodom otvorenja hrvatske nacionalne izložbe na Venecijanskom bijenalu u palači Ca' Giustinian, sjedištu uprave Venecijanskog bijenala.

Spomenutim Programom potaknut će se razvoj suradnje i razmjene u područjima kulture, umjetnosti, kulturne baštine, književnosti, izdavaštva, arhiva, kinematografije i medija koje pridonose boljem upoznavanju nacionalnih kultura i uzajamnom zbližavanju dviju zemalja.

Ministrica Obuljen Koržinek i ministar Franceschini razgovarali su o zajedničkim temama u kontekstu europskih politika, posebnih projekata u području zaštite kulturne baštine te posebno o pomoći obnovi stradalih spomenika u Ukrajini. Nakon potresa u Hrvatskoj, koji su oštetili mnoge stambene zgrade i zgrade u kojima su smještene kulturne institucije i crkve, talijanski i hrvatski stručnjaci uspostavili su suradnju u djelovanju na brzoj i učinkovitoj zaštiti kulturnih dobara.

Ministar Franceschini predložio je uspostavu zajedničke europske zaštitne službe - Plavih kaciga Europske unije u kojima bi sudjelovali stručnjaci konzervatori, restauratori, stručnjaci za protupožarnu, protupotresnu i ostalu zaštitu te evakuaciju pokretne spomeničke baštine.

U izaslanstvu ministricu kulture i medija sudjelovali su veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu Jasen Mesić, Anja Jelavić, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove, a u izaslanstvu ministra Franceschinija bio je njegov diplomatski savjetnik Paolo Toschi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 02:34