UOČI SASTANKA S FUELEOM

MILORAD DODIK PONOVNO DIVLJA Opsovao pa rekao da on uopće nije političar iz BiH: 'BiH je ništa!'

 Paun Paunović/CROPIX

SARAJEVO - Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele doputovao je u ponedjeljak poslijepodne u Sarajevo gdje se oko 16 sati sastao s čelnicima sedam najutjecajnijih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Fueleov dolazak ujedno predstavlja prvi posjet nekog dužnosnika Europske komisije BiH nakon što su u toj zemlji izbili prosvjedi koji su 7. veljače doveli i do masovnih nereda i sukoba na ulicama niza gradova.

Fuele je u posebnoj poruci, objavljenoj u nedjelju, naznačio kako će tijekom razgovora u Sarajevu u fokusu ipak ponovno biti rješavanje provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", no predstavnici političkih stranaka pozvani na razgovor uoči njegova početka gotovo da nisu pokazali nikakav optimizam.

Jedina iznimka donekle je bio predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž koji je kazao kako su nastupile nove povijesne okolnosti za odnos BiH i EU. "Očekujem da ključni ljudi EU za proširenje, a i mi svi ovdje, razumijemo ovu tešku situaciju i nađemo odgovore na to", kazao je Raguž dodajući kako se rješenja moraju naći jer je stanje u zemlji postalo neodrživo.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović kazao je kako su načela rješenja presude "Sejdić-Finci" odavno dogovorena, a ostaje samo vidjeti koliko će Europska komisija na tome inzistirati i hoće li ih prihvatiti HDZ BiH i HDZ 1990. "Nema prostora za prihvaćanje bilo kakvih dodatnih zahtjeva jer bi to vodilo u daljnje etničke i teritorijalne podjele zemlje", kazao je Džaferović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija kazao je kako od Fuelea očekuje "novi konsolidirani prijedlog". "Očekujem da Fuele i ostali dužnosnici EU čuju glas građana BiH i da shvate kako je ovo i njihov problem i da je vrijeme da se BiH dade jedna nova nada od EU jer je očevidno da ovaj pristup po kojemu je presuda 'Sejdić-Finci' jedino pitanje u ovoj zemlji ne donosi rezultat", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je kako mu uopće nije jasno zbog čega je zakazan ovaj sastanak. "Nemam nikakve elemente da bih bio optimist", kazao je Bosić, dok je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavu novinarima, koju je počeo psovkom, pretvorio u još jednu tiradu usmjerenu protiv opstanka BiH.

"Ja ne očekujem ništa... kao što je i ova zemlja ništa. Ovo je jedna iluzija koja se treba stalno hraniti neuspjelim sastancima", kazao je Dodik dodajući kako je BiH "neozbiljna zemlja u kojoj ništa ne može funkcionirati". Ustvrdio je kako međunarodna zajednica ne poštuje Daytonski sporazum te je kriva za sadašnje stanje.

"Ja nisam bosanskohercegovački političar i mene bosanskohercegovačka politika uopće ne interesira. Ja sam političar Republike Srpske", zaključio je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:32