IZBORI U BUGARSKOJ

Milijuni Bugara danas biraju novog predsjednika države, Radev se smatra favoritom

Izbori su sazvani jer se nakon posljednjih izbora održanih u srpnju u Narodnoj skupštini nije uspjela sastavitii vladajuća većina

Predizborni plakat na ulicama Sofije

 Nikolay Doychinov/AFP

Bugari u nedjelju izlaze na treće parlamentarne izbore ove godine te na izbore za novog predsjednika države.

Izbori su sazvani jer se nakon posljednjih izbora održanih u srpnju u Narodnoj skupštini nije uspjela sastavitii vladajuća većina .

Oko 6,7 milijuna birača u nedjelju će među 23 kandidata birati i novog čelnika države.

Favoritom se smatra dosadašnji predsjednik Rumen Radev, a ako nitko ne dobije više od polovice glasova, dva kandidata s najviše glasova ići će u drugi krug.

Po istraživanjima javnog mišljenja, stranka desnog centra GERB (Građani za europski razvoj Bugarske) bivšeg premijera Bojka Borisova mogla bi postati najjača stranka u parlamentu sa čak 24 posto glasova.

Borisov je odstupio s mjesta predsjednika vlade nakon slabog rezultata njegove stranke na prvim ovogodišnjim bugarskim izborima početkom travnja.

Upitno je, međutim, hoće li njegovi konzervativci uspjeti pronaći koalicijske partnere u parlamentu koji bi, predviđa se, mogao imati najmanje šest stranaka.

Nova antikorupcijska stranka "Nastavljamo promjene" (PP) po anketama očekivati ​​do 16 posto glasova i potencijalno bi mogla formirati reformski orijentiranu vladu.

I nakon izbora u travnju i onih u srpnju parlament je bio tako razjedinjen da nijedna koalicija nije uspjela sastaviti vladu koja bi naslijedila vladu bivšeg premijera Bojka Borisova nakon gotovo deset godina na vlasti.

Socijalisti, treća najjača stranka u zemlji, u rujnu su predsjedniku Radevu vratili mandat jer nisu uspjeli sastaviti većinu, što nakon izbora u srpnju nije pošlo za rukom niti dvjema najjačim strankama, populističkom ITN-u (Postoji takav narod) i GERB-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 07:49