G8 I G20

Milijardu dolara za zaštitu 20 moćnika

Čelnici osam ‘velikih’ složili su se da se ne slažu, ali će u završnom dokumentu naći neku diplomatsku frazu prema kojoj je sve sjajno
 AP

HUNTSVILLE - “U redu, tu se okupila gomila svjetskih moćnika, ali pobogu, kako ta tri dana njihova šetanja po Kanadi mogu stajati 1,2 milijarde dolara”, pitanje je koje se ovih dana sve češće čuje na ulicama Toronta i drugih kanadskih gradova.

20.000 sigurnjaka

Naime, osiguranje prvi put istodobno održanog summita dviju svjetskih skupina - G8 najrazvijenijih zemalja svijeta i njegove proširene varijante G20 - na dvije lokacije, u Huntsvilleu, sjeverno od Toronta, i kasnije u Torontu - stajat će kanadske porezne obveznike gotovo 900 milijuna dolara.

Organizatori tvrde da je riječ o razumnim troškovima jer je angažirano 20.000 pripadnika raznih grana sigurnosti: oružane snage, lokalna policija, kanadska kraljevska brdska policija te privatni zaštitari. Cijeli je centar Toronta blokiran, tvrtke su poslovanje prilagodile summitu (što pak rezultira novim troškovima), a kritičari upiru prstom u prijašnje summite. Tvrdi se da je na posljednjem summitu u Pittsburghu u SAD-u na osiguranje potrošeno samo 12 milijuna dolara!

Obama napravio reformu

I dok se u kanadskoj javnosti lome koplja oko enormnih troškova, jučer završeni summit G8 samo je potvrdio očekivanja. Naime, dvije skupine nisu uspjele premostiti svoja protivljenja. Američki predsjednik Barack Obama, koji je na summit došao nakon što je u Kongresu prihvaćena uistinu radikalna financijska reforma (koju su podržali i republikanci i već bi se sada mogla smatrati uspjehom možda većim i od zdravstvene reforme), zalaže se da veliki izvoznici ne idu u oštre proračunske rezove. S druge je strane njemačka kancelarka Angela Merkel koja tvrdi da su rezovi nužni, a s njom se slaže i Japan.

Idemo sad na G20

Nakon što su se dogovorili da se ne slažu, ali da će u završnom tekstu pronaći neku prihvatljivu diplomatsku definiciju, čelnici G8 otišli su u Toronto gdje ih čeka novi summit, sada G20.

Milijarde za majke i djecu

Kanadski premijer, domaćin skupa, Stephen Harper najavio je da će od G8 tražiti da prihvate incijativu za prikupljanje novca u fond za smanjenje mortaliteta djece i pomoći ženama koje često umiru pri porodu u siromašnim zemljama. Kanada i SAD obećale su svaka po milijardu dolara, a ostale članice još tri, dok su svoj doprinos najavile i druge zemlje, ali i Zaklada Billa i Melinde Gates, pa bi se ukupno moglo pribaviti i 7 milijardi dolara. Harper je izjavio kako svjetski lideri “i dalje ozbiljno shvaćaju svoje obveze prema zemljama u razvoju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:28