TAJKUN IZ EGIPTA

MILIJARDER IMA IDEJU ZA SPAS IZBJEGLICA 'Kupio bih otok od Grčke ili Italije, tamo ih naselio i osigurao im plaće'

 cc

Egipatski milijarder Naguib Sawiris kazao je kako bi kupio grčki ili talijanski otok te tako pomogao stotinama tisuća izbjeglica nastanivši ih na njemu.

Telekomunikacijski tajkun inicijativu je objavio na svom Twitteru.

- Grčka ili Italija, prodajte mi otok, ja ću proglasiti njegovu neovisnost i primiti sve migrante te im osigurati posao na izgradnji njihove nove domovine - napisao je.









Sawiris je kazao u televizijskom intervjuu kako će se sa svojim zahtjevom obratiti vladama Grčke i Italije.

Upitan je li njegov plan ostvariv, kazao je 'Naravno da je moguće. Ima na tisuće pustih otoka na kojima bi se mogli smjestiti stotine tisuća migranata'.

Sawiris je kazao kako bi otok mogao koštati od 10 do 100 milijuna dolara, no dodao je kako je glavna stvar ulaganje u infrastrukturu.

Tamo bi, kazao je, postojala privremena utočišta za ljude, a onda bi zaposlili izbjeglice da sami grade kuće, škole, sveučilišta, bolnice...

- A ako stvari krenu nabolje, tko god želi ići natrag u svoju domovinu, jednostavno bi se vratio - kazao je Sawiris, čija je obitelj u posjedu popularnog resorta El Gouna na Crvenom moru.

Zaključio je kako bi se njegov plan mogao suočiti s mnogim izazovima, među kojima je prvenstveno uvjeravanje Grčke ili Italije da mu prodaju otok, kao i brojne zakonske prepreke.

Sawiris tvrdi kako bi se prema izbjeglicama napokon postupalo kao s ljudskim bićima. - Sada ih se tretira kao stoku - kazao je milijarder.

Sawiris je izvršni direktor telekompanije Orascom TMT koja pruža mobilne usluge korisnicima diljem Bliskog istoka, kao i Afričkim zemljama te Koreju. Također, vlasnik je i jednog egipatskog televizijskog kanala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 06:51