JAKO NEVRIJEME

Mijanmar: 145 mrtvih u ciklonu Mochi, većinom pripadnici naroda Rohindža

Ciklon Mocha zahvatio je u nedjelju Mijanmar i Bangladeš, praćen jakom kišom i vjetrom
 Sai Aung Main/Afp

Broj žrtava ciklona Moche koji je poharao Mijanmar i Bangladeš narastao je na 145, većinom pripadnika naroda Rohindže, priopćila je vojna hunta u petak.

UN je u petak u Ženevi izvijestio da oko 800.000 ljudi koji su se našli na udaru ciklona u Mijanmaru treba žurna pomoć u hrani.

Ciklon Mocha zahvatio je u nedjelju Mijanmar i Bangladeš, praćen jakom kišom i vjetrom koji je puhao 195 km/sat, oštećujući zgrade i pretvarajući ulice u rijeke.

"Ciklon je dosad usmrtio 145 ljudi", priopćila je informativna služba vojne hunte. "Po informacijama kojima raspolažemo, u olujnom nevremenu poginuli su 4 vojnika, 24 civila i 117 bengalaca, dodala je.

image
Sai Aung Main/Afp

"Bengalac" je u Mijanmaru pogrdan naziv za muslimansku manjinu. Oko 600.000 Rohindža već kroz nekoliko naraštaja živi u Mijanmaru, bez pristupa zdravstvu i školstvu, "pod režimom aparthejda", tvrdi Amnesty International.

S njima se postupa kao sa stranim državljanima i moraju zatražiti odobrenje za izlazak iz sela.

Čelnici sela nastanjenih Rohindžama iznose podatke o najmanje stotinu nestalih, odnosno najmanje 105 poginulih u drugom selu i dodaju da to nije konačan broj.

Dužnosnici u susjednom Bangladešu rekli su da nitko nije stradao u ciklonu koji je prošao blizu velikih izbjegličkih kampova u kojima je gotovo milijun Rohindža.

image
Sai Aung Main/Afp

Hunta tvrdi da su medijske informacije o 400 poginulih Rohindža "lažne".

Nakon državnog udara prije dvije godine, hunta je uhitila desetke novinara i zatvorila medije koji kritički pišu o njezinu režimu.

Silovita vojna represija 2017., nagnala je stotine tisuća Rohindža na bijeg u susjedni Bangladeš od ubojstava, silovanja, paleža kuća.

Zapovjednik vojne hunte Min Aung Hlaing, koji je preuzeo vlast nakon državnog udara 1. veljače 2021. i zapovijedao je oružanim snagama u vrijeme represije 2017., rekao je da je su Rohindže "izmišljena" etnička skupina.

Cikloni, koje na Atlantiku nazivaju uraganima, a na Pacifiku tajfunima, redovito prijete sjevernoj obali Indijskog oceana, gdje žive desetci milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:47