NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje Navaljnog te kazni počinitelja

Njemački liječnici koji liječe Navaljnog rekli su da su pregledi pokazali da je otrovan prije nego je kolabirao u avionu u Rusiji
Angela Merkel
 CHRISTOPHE SIMON/POOL/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje ruskog oponenta Alekseja Navaljnog te da se zauzme za kažnjavanje počinitelja.

Njemački liječnici koji liječe Navaljnog u berlinskoj bolnici rekli su ranije u ponedjeljak da su pregledi pokazali da je otrovan prije nego je kolabirao u avionu u Rusiji prošli tjedan.

"Oni koji su odgovorni moraju biti identificirani i kažnjeni", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi s ministrom vanjskih poslova, Heikom Maasom.

Rusija nije još komentirala tvrdnju njemačkih liječnika.

Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navaljnom pozlilo te da prvotni testovi pokazuju da nije otrovan.

Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose između Moskve i europskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje.

Liječnici u sibirskoj bolnici koji su prvi liječili Navaljnog su ranije u ponedjeljak rekli kako su mu spasili život, no da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:45