BIVŠA KANCELARKA

Merkel oštro osudila ruski napad na Ukrajinu: ‘Za ovo nema nikakvog opravdanja‘

Moje misli i solidarnost u ovim groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskija, rekla je

Angela Merkel 

 Odd ANDERSEN/POOL/AFP

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u petak osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktualnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

- Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja ju najoštrije osuđujem - rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Dodala je kako u ovom trenutku suosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vodstvom.

- Moje misli i solidarnost u ovom groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskija - rekla je bivša kancelarka.

Izrazila je punu podršku naporima vlade njezina nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Europskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u "pruže otpor napadu predsjednika Putina".

- Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja - rekla je Merkel. Dodala je kako ovaj put, za razliku od 2014., kad je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad "pogađa čitavu Ukrajinu".

Angela Merkel se u prošlosti zalagala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala gospodarski projekt plinovoda Sjeverni tok II.

Od odlaska u mirovinu početkom prosinca Merkel se izbjegava izjašnjavati o aktualnim temama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:05