ČUĐENJE U RIMU

Meloni zapanjena njemačkom podrškom migrantima: ‘Kako ih možete financirati, pa to su naše stvari?!‘

Rim smatra da je njemačka pomoć humanitarnim organizacijama koje brinu za migrante na talijanskom tlu miješanje u unutarnja pitanja

Giorgia Meloni

 Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u pismu njemačkom kancelaru izrazila je začuđenost zbog njemačke financijske pomoći dobrotvornim organizacijama za spašavanje migranata na moru.

Premijerka Meloni, iz ultradesničarske stranke Braća Italije, napisala je u pismu Olafu Scholzu da je ostala zapanjena kad je čula da njemačka vlada želi financijski podržati nevladine organizacije koje rade na prihvatu ilegalnih migranata na talijanskom teritoriju i spašavanju u Sredozemnom moru.

Rim smatra da je njemačka pomoć humanitarnim organizacijama koje brinu za migrante na talijanskom tlu miješanje u unutarnja pitanja Italije.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u petak je istaknulo da se tom podrškom prvodi odluka koju je donio parlament.

‘Radite nam štetu‘

Prvi dio iznosa, između 400 i 800 tisuća eura, bit će isplaćen za projekt operacija zbrinjavanja na kopnu i projekt za spašavanje na moru. Jedna od organizacija koje primaju novac je SOS Humanity, koja upravlja čamcima za spašavanje migranata na Sredozemnom moru.

image

Ilustracija

Zakaria Abdelkafi/Afp

Značajna pomoć Njemačke takvim organizacijama otvara pitanja, nastavila je Meloni u pismu od prošle subote. Nije bilo koordinacije s talijanskom vladom, a svaka članica EU-a koja želi konkretno pomoći Italiji mora osmisliti strukturalna rješenja, naglasila je.

Meloni je kao primjer navela rad na europskoj inicijativi s tranzitnim državama sjeverne Afrike.

Vlada u Rimu proteklih dana ima sve nestrpljiviji ton prema Berlinu, pa je i talijanski ministar obrane Guido Crosetto proteklih dana govorio o „veoma ozbiljnom“ ponašanju Njemačke koja financiranjem humanitarnih organizacija radi štetu Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:31