NEUGODNA SITUACIJA

Meloni pod pritiskom talijanske opozicije da osudi ‘rimski pozdrav‘ članova svoje bivše omladinske stranke

Od eskcesa je prošlo već 2 dana, a premijerka najdesnije vlade poslijeratne Italije i dalje "čeka institucije da odrade svoj posao"

Sporni skup u Rimu i Giorgia Meloni

 Twitter/Andreas Solaro/Afp

Protuteroristička jedinica talijanske policije proučava video sa skupa održanog u Rimu ovoga vikenda, na kojem nekoliko stotina mladih sudionika koreografirano diže desnicu u znak fašističkog pozdrava.

Sporna komemoracija održala se u sklopu 46. obljetnice ubojstva članova tzv. Fronte mladih, omladinskog ogranka stranke koja se smatrala poslijeratnom inačicom talijanskih fašista.

Zbog cijelog se slučaja premijerka Giorgia Meloni našla u vrlo neugodnoj situaciji, zato što je upravo toj Fronti u mladosti i sama pripadala. I dok njezina desna vlada pokušava "kupiti vrijeme" s javnim komentarom o ekscesu, uz obrazloženje da ne želi trčati pred rudo s optužbama dok institucije do kraja ne odrade svoj posao i pronađu počinitelje spornog djela, opozicija od Meloni traži odgovor na pitanje zašto policija nije intervenirala ranije, te apelira na njezinu administraciju da donese reformu zakona kako bi se grupacije koje otvoreno veličaju fašizam mogle lakše raspustiti.

Vrijedi napomenuti da je bilo kakav oblik promoviranja ili veličanja fašizma i fašističkih simbola, poput spomenutog "Rimskog pozdrava", u sklopu poslijeratnog zakonskog okvira trenutno kažnjivo i s 12 godina zatvora.

- Tko jasno i nedvosmisleno ne istupi protiv fašizma, rasizma ili nacizma, suodgovoran je za širenje istog – poručio je premijerki Stefano Graziano iz redova talijanskih demokrata.

Nož u leđa premijerki je zabio i njezin koalicijski partner, Antonio Tajani, čelnik stranke desnoga centra Forza Italia koji trenutno obnaša dužnost Meloninog šefa diplomacije. On, naime, smatra da je pokušaj pravdanja fašizma sam po sebi zločin.

- Naše su stranke osnovane na temeljima antifašizma. Svi javni skupovi koji na bilo kakav način veličaju diktatorske režime trebali bi biti osuđeni u jednoj demokraciji – dodao je.

Vrijedi podsjetiti da je i sam Tajani, i ne toliko davno, dok je obnašao dužnost predsjednika Europskog parlamenta, bio optužen za veličanje fašizma, nakon što se na jednom stranačkom skupu Forza Italije sa sjetom prisjetio "talijanske Istre i Dalmacije" zbog čega je, pod pritiskom hrvatskih i slovenskih europarlamentaraca, bio primoran uputiti i javnu ispriku cijeloj EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52