SVI ŽALE ZA KNUTOM

Medvjeda Knuta koji je donio 7 milijuna eura ubio stres?

Riječ je o preranoj smrti jer polarni medvjedi žive više od 20 godina
(FILES) - Picture taken on March 23, 2007 Knut, playing with his minder Thomas Doerflein during his first outing a three-month-old polar bear cub, during his first outing at Berlin's Zoologischer Garten zoo. Knut has died on March 19, 2011 according to the zoo. The cause of death was not immediately known.AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL
 AFP

ZAGREB - Zašto je uginuo Knut, pitanje je koje postavljaju brojni obožavatelji polarnog medvjeda iz zoološkog vrta u Berlinu. Planetarno popularan četverogodišnji medo iznenada se srušio u subotu pred očima svojih čuvara i stotina posjetitelja.

- To je šokantno. Knut je imao normalan dan - rekao je glavni čuvar Heiner Kloes. Medo Knut na svijet je došao 5. 12. 2006. u berlinskom zoološkom vrtu.

No, njegova majka, bivša cirkuska medvjedica Tosca, iz nepoznatih je razloga odbacila Knuta i njegova brata blizanca koji je nekoliko dana kasnije uginuo od infekcije. Knut je prva 44 dana života proveo u inkubatoru, a onda je brigu o njemu preuzeo čuvar Thomas Dörflein.

U proljeće 2007. postao je maskota berlinskog Z00-a, a ubrzo je stekao ljubitelje diljem svijeta. “Knutomanija” je dostigla vrhunac u svibnju 2007. godine kada je slavna fotografkinja Annie Leibovitz simpatičnog medu snimila za “zeleno” izdanje magazina Vanity Fair.

Kada je u rujnu 2008. godine od infarkta umro čuvar Dörflein, Knuta su stavili u kavez s tri medvjedice, među kojima je bila i njegova majka Tosca. No, nije volio žensko društvo jer su ga medvjedice često tukle.

Tijekom svoga kratkog života Knut je zoološkom vrtu priskrbio gotovo sedam milijuna eura, ali je cijena toga bila previsoka jer je svakodevno bio izložen velikom stresu. Što je uzrok Knutove rane smrti (polarni medvjedi žive i više od 20 godina), utvrdit će se uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:25