UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Medvedev: ‘Oronuli Stari svijet se neće spasiti od odmazde!‘; Ukrajinci se jedva drže u Bahmutu

Ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omelčenko rekao je u petak da u Ukrajinu stiže 321 tenk

Dmitri Medvedev, ukrajinski vojnici u Bahmutu

 /Afp/ Profimedia

Ključni događaji

- Medvedev: Ako izbije Treći svjetski rat, sve će završiti u ruševinama

- Savjetnik Zelenskog: Pregovaramo sa Zapadom o isporuci zrakoplova

- Njemački Rheinmetall spreman povećati proizvodnju tenkovskog streljiva

- Prigožin traži otvaranje podružnice Wagner u SAD-u

- Vojni izvori: Ukrajinci se jedva drže u Bahmutu

- Von der Leyen uoči samita: Ukrajina ima bezuvjetnu potporu EU-a

- Rusi pojačali napade: ‘Nemamo ni minute predaha‘


Njemački Rheinmetall spreman povećati proizvodnju tenkovskog streljiva

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall spreman je značajno povećati proizvodnju tenkovskog i topničkog streljiva kako bi zadovoljio veliku potražnju u Ukrajini i na Zapadu, piše Reuters.

Prenose riječi izvršnog direktora tvrtke Armina Pappergera, koji je rekao da bi Rheinmetall mogao početi proizvoditi višecijevne raketne bacače Himars u Njemačkoj.

Rheinmetall je vjerojatno najpoznatiji po proizvodnji tenkova Leopard 2, koje Njemačka planira poslati Ukrajini.

- Godišnje možemo proizvesti 240.000 rundi tenkovskog streljiva (120 mm), što je više nego što je potrebno cijelom svijetu. Kapacitet za proizvodnju topničkih metaka od 155 mm može se povećati na 450.000 do 500.000 godišnje, dodao je.


Prigožin traži otvaranje podružnice Wagner u SAD-u

Ruski oligarh i vlasnik privatne vojske plaćenika Wagner napisao je otvoreno pismo američkoj ministrici financija Janet Yellen.

Jevgenij Prigožin poslao je zahtjev u kojemu traži otvaranje podružnice Wagner grupe u SAD-a, a njegov apel je objavljen na Telegramu.

- Draga gospođo Yellen! Wagner traži vaše dopuštenje za otvaranje podružnice naše organizacije u Sjedinjenim Državama kako bismo poboljšali interakciju s Ministarstvom financija SAD-a, navodi se u pismu.

Naime, Sjedinjene Države u četvrtak su postrožile sankcije protiv skupine Wagner, proglasivši tu rusku vojsku plaćenika koja se bori u Ukrajini transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za rašireno kršenje ljudskih prava.

Dva dana ranije, Prigožin je, reagirajući na najave, pozvao Washington da mu odgovori koga je, kada i gdje destabilizirao naglasivši da je u svim zemljama u kojima je djelovao ‘bio na strani vlasti i domicilnog stanovništva".


Medvedev: Ako izbije Treći svjetski rat, sve će završiti u ruševinama

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ponovno je na Telegramu slao prijeteće poruke, a prokomentirao je i odluku Zapada da pošalju tenkove Ukrajini.

- Neki talijanski ministar rekao je da će isporukom tenkova Ukrajini Zapad spriječiti izbijanje Trećeg svjetskog rata. Kakav čudak! Susjedi talentiranog ministra otišli su još dalje. Kažu da sve oružje koje NATO ima treba ‘odmah‘ dostaviti Kijevu. I lovci, i stotine tenkova, i raketni sustavi dugog dometa. Kao da je to jedini način da se spriječi širenje Rusije i novi svjetski rat.

- Prvo, zaštita Ukrajine, koju ne treba nitko u Europi, neće spasiti oronuli Stari svijet od odmazde. Drugo, ako izbije Treći svjetski rat, on se, nažalost, neće voditi tenkovima. Jedno je sigurno - sve će biti u ruševinama, poručio je.


Savjetnik Zelenskog: Pregovaramo sa Zapadom o isporuci zrakoplova

Kijev i zapadni saveznici vode ubrzane pregovore o mogućnosti slanja projektila dugog dometa i vojnih zrakoplova Ukrajini, prenosi AP citirajući savjetnika Volodimira Zelenskog.

Mihailo Podoljak rekao je da saveznici Kijeva na Zapadu ‘shvaćaju u kojem smjeru se razvija rat‘ i potrebu Ukrajine da se opskrbi zrakoplovima sposobnima za pokrivanje oklopnih borbenih vozila koje su SAD i Njemačka obećale poslati početkom mjeseca.

U intervjuu za online video kanal Sloboda, Podoljak je rekao da neki partneri Ukrajine na Zapadu imaju ‘konzervativan stav glede isporuke oružja‘.


Vojni izvori: Ukrajinci se jedva drže u Bahmutu

U subotu su ukrajinske oružane snage izvijestile da je Rusija usmjerila topničku vatru prema 40 naselja u blizini Bahmuta, koji je poprište najintenzivnijih borbi posljednjih mjeseci.

Vojni izvori tvrde da ukrajinske snage jedva uspijevaju održati u gradu, nakon što se se povukli iz obližnjeg Soledara.

- Rusi uništavaju sve što se može koristiti kao paravan. Ukrajinske snage nemaju dovoljno topništva koje može zadržati napredovanje ruskih snaga, tvrdi jedan izvor.

Istodobno, visoki ukrajinski dužnosnik Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je da Rusija priprema novi val napada kako bi obilježila obljetnicu pokretanja invazije na Ukrajinu 24. veljače. Tvrdi da su ruske trupe dobile zadatak otići izvan granica istočnih regija Donecka i Luganska.


Von der Leyen uoči samita: Ukrajina ima bezuvjetnu potporu EU-a

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u subotu uoči samita Europske unije i Ukrajine idućeg tjedna da Ukrajina ima bezuvjetnu potporu bloka i da zemlja mora nadjačati ruske napade kako bi obranila europske vrijednosti.

"Stojimo uz Ukrajinu bez ikakvih ako i ali", rekla je Von der Leyen u govoru na skupu svoje stranke, Kršćansko-demokratskog CDU-a, u subotu u njemačkom Duesseldorfu.

Ukrajina se "bori za naše zajedničke vrijednosti, bori se za poštovanje međunarodnog prava i načela demokracije i zato Ukrajina mora dobiti ovaj rat", rekla je.

Von der Leyen i njezini kolege planiraju samit EU-a i Ukrajine 3. veljače.


Rusi pojačali napade: ‘Nemamo ni minute predaha‘

Ruska je vojska u petak pokušala probiti ukrajinske obrambene linije na istoku i sjeveroistoku Ukrajine, a intenzivirala je i artiljerske udare, javlja Reuters.

Kijev je rekao da su žestoke borbe uslijedile nakon što je u četvrtak u raketnim napadima i napadima dronovima poginulo 11 ljudi. Ukrajina je te napade vidjela kao svojevrsnu reakciju na najave da će joj Zapad poslati više stotina borbenih tenkova.

Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Poljska pristale su Kijevu poslati svoje tenkove, a ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omelčenko rekao je u petak da u Ukrajinu stiže 321 tenk.

Iako je od Zapada zatražila i borbene avione, Ukrajina će za sada dobiti samo tenkove.

Očekuje se da će i Rusi i Ukrajinci na proljeće pokrenti ofenzive. Washington je Kijevu rekao da sa svojom pričeka dok mu ne stigne sve oružje koje mu Zapad namjerava poslati te dok njegovi vojnici ne prođu potrebnu obuku. Taj bi proces, piše Reuters, mogao potrajati nekoliko mjeseci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak navečer da je situacija na fronti ekstremno neugodna, pogotovo na istoku Donjecke oblasti. Zelenski je rekao da Rusi nadiru na ukrajinske pozicije te istovremeno uništavaju gradove i sela oko njih. Navodi se da ruske snage pokušavaju zauzeti grad Vuhledar te da se u njemu odigravaju žestoki sukobi. Ruska je vojska tijekom posljednja 24 taj grad napala više puta. Ukrajinska je vojska rekla da su Rusi u Vuhledaru uništili sedam zgrada i dvije škole. "Njihova nas artiljerija stalno napada, a udaraju nas i iz zraka", rekao je Jevhen Nazarenko, glasnogovornik 68. brigade ukrajinske vojske. "Nemamo ni minute predaha", dodao je.

Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je da se žestoki sukobi odvijaju i u toj oblasti, ali da ukrajinske snage za sada uspješno odolijevaju ruskim napadima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 13:54