DRUGA STRANA PRIČE

Medijski rat Rusije i Zapada: ‘Fantaziraju o nekim invazijama, a planove crtaju u Paintu‘

RT podsjeća da nam je ista ta američka "obavještajna zajednica" otkrila "oružje za masovno uništenje u Iraku"

Vladimir Putin

 Yana Lapikova/AFP

Nema dana da posljednjih tjedana zapadni mainstream mediji ne posvete popriličan prostor navodnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Sve je popraćeno bombastičnim naslovima, no što o svemu kažu ruski mediji.

Russia Today, medij koji kontrolira ruska vlast, u svom osvrtu na ovotjedne tekstove sve je popratio s poprilično posprdnim komentarima.

RT tako podsjeća da je ista ta američka "obavještajna zajednica" koja nam je otkrila "oružje za masovno uništenje u Iraku" i "dogovor Trumpa i Rusije" u studenom tvrdila da se Moskva priprema za invaziju na Ukrajinu svakog dana.

Što je više Moskva te navode više poricala kao 'lažne vijesti', to su optužbe postajale sve glasnije. Stvari su se ubrzale nakon što se činilo da su pregovori o sigurnosti između Rusije i SAD-a na visokoj razini završili neuspjehom, a Washington odbacio moskovske 'crvene linije'.

"Moskva je premjestila čak 100.000 vojnika, kao i tenkove i projektile blizu granice" s Ukrajinom, tvrdi Daily Mail u tekstu od srijede, a vijest su prenijele gotovo sve veće medijske kuće, uključujući i one manje.

image
Screenshot Daily Mail

Jedan od najprodavanijih tabloida na svijetu tada je objavio i više planova kako će se navodna invazija odvijati.

Kako piše RT, Daily Mail je barem priznao da ta tvrdnja dolazi iz Kijeva i pripisao je istom izvoru procjenu da Rusija ima “još 3000 vojnog osoblja” koje podržava 35.000 “pobunjenika” unutar Ukrajine.

Daily Mail dodatno je u srijedu podigao halabuku zbog nekoliko ruskih brodova koji plove Baltičkim morem koji bi "mogli" krenuti prema Ukrajini, čak i dok su avioni puni britanskih projektila bili na putu za Kijev.

image
Screenshot Daily Mail

List je također citirao anonimne visoke dužnosnike u Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši kako oni "snažno vjeruju da Putin preferira punu invaziju, a ne ograničenu ofenzivu."

image
Screenshot Daily Mail

The Sun, još jedan britanski tabloid, je pak usporedio moguću invaziju Ukrajine s vijetnamskim ratom.

Rusija bi mogla "ušetati u svoj vijetnamski rat, suočavajući se sa zonama ubijanja, gerilcima i američkim specijalnim snagama", objavio je The Sun u srijedu, citirajući bivšeg američkog pukovnika koji se borio u Afganistanu. Također su citirali nekoga iz lobističke grupe Henry Jackson Society koji je rekao da će CIA financirati gerilski rat u Ukrajini, s "američkim snagama na terenu koje pomažu Ukrajincima, iako se zapravo ne bore".

image
Screenshot The Sun

Kolumnist Peter Apps u srijedu je za Reuters dočarao slike "najveće vojne operacije kombiniranog naoružanja koju je Rusija poduzela od bitke za Berlin 1945.", pozivajući se na američki think tank Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS). Organizacija je također stajala iza mape kako bi se mogla odvijati 'ruska invazija'.

"Ovako bi Putin mogao uništiti Ukrajinu", pisao je njemački tabloid Bild u srijedu. Scenarij, koji predviđa Julian Röpcke, također je sadržavao kartu s linijama i strelicama tri "faze invazije".

image

Screenshot Bild

Britanski novinar Tim Marshall u utorak je pokazao kartu Europe na CNN-u, kako bi objasnio Amerikancima kako se tu radi o Karpatskim planinama.

Kolumnist Washington Examinera, Tom Rogan, koji smatra da bi 'Ukrajina trebala bombardirati Putinov most na Krimu', također je posegnuo za zemljovidom za svoju analizu u ponedjeljak - onu domaće izrade nacrtanu u MS Paintu na Google pozadini, ironično primjećuje RT.

Glavni američki mediji također su učvrstili narativ o 'ruskoj invaziji'. Nedjeljni Washington Post objavio je članak neokonzervativnog ratnog jastreba Johna Boltona, koji je tvrdio da poznaje Putinovu strategiju za Ukrajinu i da SAD također treba jednu kako bi joj se suprotstavile.

“Sjedinjene Države i NATO trebali bi pojačati isporuku vojne pomoći Ukrajini (i vjerojatno Gruziji i drugima) i tamo prerasporediti značajne dodatne snage – ne da se bore, već da treniraju i vježbaju s ukrajinskim kolegama. Neka ruski generali, gledajući kroz naočale, vide američke zastave u Ukrajini i pitaju se što to znači”, napisao je Bolton.

Economist je pak u ponedjeljak na svoj tekst o hipotetskom sukobu stavio nadnaslov “The guns of January”, pozivajući se na poznatu knjigu Barbare Tuchman o početku Prvog svjetskog rata, prije nego što je iznio tri scenarija za potencijalne ruske intervencije, od kojih bi svi “iziskivali veliki rat.”

"Sad su se povećali izgledi da će doći do neke vrste dramatične, ali ograničene vojne operacije u Ukrajini", citirao je Economist britanskog analitičara koji sada radi za think tank u Estoniji.

Umirovljeni američki general koji je služio kao vojni ataše u Moskvi u tekstu je tvrdio da će se “Ukrajinci boriti i nanijeti velike gubitke Rusima”, što je RT također dočekao s podsmijehom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:01