PRIMALJA IZ PAKLA

Medicinska sestra ubila sedam beba, na suđenju procurili jezivi detalji: Ubrizgavala im je inzulin, zrak...

Bila je stalna zlonamjerna prisutnost kad su stvari krenule po zlu za ovih 17 djece, rekao je tužitelj o Lucy Letby (32)

Lucy Letby

 Peter Byrne/Pa Images/Profim/Peter Byrne/Pa Images/Profimedia

Medicinska sestra u Velikoj Britaniji optužena je da je otrovala sedam beba i pokušala ubiti desetke drugih sabotirajući njihovo liječenje na neonatalnom odjelu javne bolnice.

U slučaju koji je potresao Ujedinjenu Kraljevinu, sestra Lucy Letby (32) bila je "stalna zlonamjerna prisutnost" u bolnici Countess of Chester kad su bebe počele umirati u neobjašnjivim okolnostima, reklo je tužiteljstvo na sudu u Manchesteru.

Medicinska sestra optužena je za sedam ubojstava i 15 pokušaja ubojstava koja se odnose na ukupno 17 djece dok je radila u glavnoj bolnici okruga Chester, grada na sjeverozapadu Engleske u blizini Liverpoola i Manchestera.

"Bila je stalna zlonamjerna prisutnost kad su stvari krenule po zlu za ovih 17 djece", rekao je tužitelj Nick Johnson. Letby je, prema navodima tužiteljstva, uhodila obitelji svojih žrtava na Facebooku.

Imena beba pročitana su pred obiteljima žrtava na suđenju. Na drugoj strani galerije sjedili su roditelji Letby, John (76) i Susan (62).

Johnson je izjavio kako je prije siječnja 2015. godine stopa smrtnosti na neonatalnom odjelu u bolnici bila usporediva s drugim jedinicama.

"Ali tijekom sljedećih 18 mjeseci došlo je do značajnog porasta broja beba koje su umrle i broja katastrofalnih kolapsa".

Zabilježili su incidente koji su "prkosili normalnom iskustvu liječnika". Na početku su liječnici mislili da su smrti uzrokovane prirodnim uzrocima te im nije palo na pamet da je netko mogao trovati bebe.

Sudu je rečeno da je policija pozvana nakon što liječnici nisu mogli objasniti smrtne slučajeve te su nakon vlastitih istraga otkrili da je između sredine 2015. i sredine 2016. netko u odjelu otrovao dvoje djece inzulinom.

"Postalo je jasno da netko sabotira liječenje djece", rekao je Johnson.

Tužitelj je tijekom suđenja izjavio da je dvoje djece otrovano inzulinom. Riječ je o dječacima, a svaki od njih je blizanac - prvi je rođen u ljeto 2015., drugi u proljeće 2016. godine. Otrovani su nekoliko dana nakon što su rođeni.

Johnson je ustvrdio da ih je otrovala Lucy Letby jer je malo tko imao pristup jedinici koja je bila ograničena. Dodao je da je Letby "pokušala ubiti istu bebu više puta i ponekad beba koju je uspjela ubiti nije ubijena prvi ili čak drugi put kad je to pokušala. U jednom je slučaju to bilo čak i treći put".

Sudu je rečeno da je prvo dijete ubijeno dan nakon što je prerano rođeno u 31. tjednu, u lipnju 2015., i primljeno je u sobu za intenzivnu njegu na neonatalnoj jedinici. Letby je bila na dužnosti i brinula se 90 minuta za bebu koja je tad umrla. Patolozi su zaključili da je smrt posljedica namjernog ubrizgavanja zraka u krvotok žrtve, što je dovelo do zračne embolije zbog čega se stanje bebe pogoršalo. Beba je pronađena nekoliko trenutaka prije smrti s "čudnim promjenama boje kože - plava s ružičastim mrljama", rekao je tužitelj. Letby je navodno pokušala ubiti sestru blizanku u roku od sljedeća tri dana. Ona je bila jedina koja je bila u sobi s dvoje djece kad im se stanje pogoršalo.

Medicinska sestra bila je jedina koja je radila u noćnim smjenama kad su odjel rjeđe posjećivali roditelji i kad je došlo do porasta broja smrtnih slučajeva ili oboljenja. Kad je prešla u dnevnu smjenu, broj nesretnih i neobjašnjivih slučajeva se pogoršao. Raspored smjena pokazao je da je Letby bila na dužnosti u svim nesretnim okolnostima.

Lucy Letby, podrijetlom iz južnog gradića Hereforda u blizini velške granice, studirala je za medicinsku sestru na Sveučilištu Chester i počela raditi u bolnici Countess of Chester ubrzo nakon završetka školovanja.

Letby je odbacila sve optužbe. Očekuje se da će suđenje trajati šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:52