POTPUNI HOROR

Masovni pokolj zbog sukoba oko zemljišta, ubijeno više od 230 ljudi: ‘Sjekli su satarama, palili kuće‘

U regijama Plavi Nil i Zapadni Kordofan napetosti su prerasle u nasilje između zajednica oko zemljišnih sporova

Neredi u Sudanu

 -/Afp

U napadima na sudanska sela u regiji Plavi Nil ubijeno je više od 230 ljudi, a ozlijeđeno je više od 200 osoba. Gamal Nasser al-Sayed, ministar zdravstva jedne od južnijih regija u Sudanu, rekao je da je iz osam sela u području Wad al-Mahija moralo pobjeći više od 30 tisuća ljudi jer su im domovi zapaljeni, a oni su napadnuti, prenosi Guardian.

- Srcedrapajuće je vidjeti djecu i njihove majke koji su satima hodali kako bi se sklonili u škole. Mnogi od njih boluju od malarije, morali smo moliti za donaciju mreža protiv komaraca jer kao ministarstvo nemamo dovoljno resursa da ih nabavimo, rekao je al-Sayed.

Politički nemiri i ekonomska kriza eskalirali su diljem Sudana nakon prošlogodišnjeg vojnog udara koji je predvodio zapovjednik vojske Abdel Fattah al-Burhan. U regijama Plavi Nil i Zapadni Kordofan napetosti su prerasle u nasilje zbog zemljišnih sporova među zajednicama, koje vlada nije riješila više od desetljeća. Suprotstavljene vladajuće stranke optužene su da podupiru i naoružavaju suparničke zajednice.

image
-/Afp

Pitanje pristupa zemlji u Sudanu je iznimno važno jer poljoprivreda i stočarstvo čine 43 posto zaposlenosti i 30 posto BDP-a, prema statistici UN-a i Svjetske banke. Abdo Yassen, 37-godišnji vladin službenik, ispričao je kako je ostavio sve u selu i pobjegao sa ženom i djetetom.

- Napadači su nekog iz sela isjekli satarama, rasjekli su mu nogu i krenuli nam paliti kuće. Nemamo više ništa, morali smo otići. Neki mladići su ostali promatrati selo iz daljine da bi se mogli vratiti kad bude sigurno, rekao je Yassen.

Amani Ali, majka četvero djece, ispričala je kako je uzela djecu i pobjegla. - Neki su nestali, ne znamo što im se dogodilo. Mi smo poljoprivrednici, uzgajamo fava grah, sirak i drugo povrće. Sad je sve to nestalo, rekla je Ali.

Napadi tijekom proteklog tjedna bili su na sela etničke skupine Funj, koji tvrde da ih je napala etnička skupina Hausa. U srpnju su stotine pripadnika Hausa ubijeni u sukobima nakon što su pokušali oformiti vlastito tradicionalno vodstvo čemu su se Funji protivili.

Funji i Hausi podržavaju suprotstavljene strane Sudanskog narodnooslobodilačkog pokreta-sjever. Prva je potpisala mirovni sporazum u Jubi 2020., a ne čelu joj je Malik Agar, član vladajuće hunte u Khartoumu. Druga je odbila pridružiti se dogovoru, a čelnik joj je Abdelaziz al-Hilu.

image
-/Afp

Al-Hilu kontrolira dio Sudana veličine Austrije koji graniči s južnim Sudanom, a bori se otkad su okončani prethodni mirovni napori. U intervjuu za Guardian al-Hilu je zanijekao da je njegova strana imala ikakvu ulogu u nedavnim ubojstvima, umjesto toga okrivio je sudsku federalnu vlast za neuspjeh održavanja mira.

- Kriva je vlada. Svi incidenti dogodili su se na teritoriju koji kontrolira kartumska vlada, to s nama nema nikakve veze. Sva su plemena naoružana i huškana jedna protiv drugih kao dio politike zavadi pa vladaj, rekao je al-Hilu.

Al-Sayed je također okrivio Khartoum za to što je sukob među zajednicama prerastao u nasilje. - Bilo je mnogo naznaka da će doći do plemenskog sukoba, a oni nisu učinili ništa da ga spriječe. Došli su prekasno, nakon sve ove smrti i bijede. Puno je žena završilo u bolnici s opeklinama trećeg stupnja na tijelu, rekao je ministar zdravstva.

Humanitarni koordinator UN-a u Sudanu, Eddie Rowe, izrazio je zabrinutost zbog ponovnih borbi u regijama Plavog Nila i Zapadnog Kordofana te apelirao na prekid nasilja. Tijekom vikenda, sudanska je vlada poslala dodatne trupe u to područje kako bi smanjili napetost između suparničkih zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:18