ESKALACIJA NA KOSOVU

Maskirani napadači u oklopnjacima terorizirali ljude, Vučić čitao transkripte: ‘I ako umre, ništa‘

Vučić je u izvanrednom obraćanju rekao da su se Srbi s Kosova pobunili jer ne žele više trpjeti teror kosovskog premijera Kurtija
 Afp; Twitter/

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je imao dramatično obraćanje u povodu situacije na sjeveru Kosova te je pročitao dijelove transkripta iz kojih se navodno može zaključiti da pripadnici tzv. kosovske policije nisu pružili pomoć ranjenom Srbinu ostavljajući ga da umre, piše Kurir.

Na snimci se jasno čuje razgovor specijalca i njegovog nadređenog tijekom dramatičnih događanja u Banjskoj. Govori se da neće biti "nikakve štete" ako ranjenog Srbina ostave da umre, tvrdi Kurir.

- Adem, Adem ne brini - čuje se muški glas na albanskom jeziku.

- I ako umre, ništa - govori glas na snimci.

Podsjetimo, Vučić je u izvanrednom obraćanju rekao da su se Srbi s Kosova pobunili jer ne žele više trpjeti teror kosovskog premijera Kurtija. Ustvrdio je da je on svojim ponašanjem isprovocirao incidente.

- Pratili smo što je radila albanska policija radila. Imamo audiozapis kako se albanski policajci smiju i kažu: ‘Nemamo razloga da mu pomognemo, pusti ga da umre", ustvrdio je Vučić.

Vučić je večeras u izvanrednom obraćanju potvrdio da je oko 2:46 sati skupina Srba s Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska, na sjeveru. "Zatim je došla kosovska policija, koja ih pokušava ukloniti i dolazi do sukoba sa Srbima. U tom sukobu je ubijen kosovski policajac Afrim Binjaku i ranjen je još jedan", rekao je Vučić.

Barikade je trebao ukloniti KFOR jer su oni zaduženi za slobodu kretanja, a ne kosovska policija, i zato je došlo do sukoba, ocijenio je Vučić.

Prema dosadašnjim informacijama koje imamo, dodao je, dvojica Srba su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je stradala i četvrta osoba.

On je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

Srbijanski predsjednik naglasio je kako već mjesecima unazad upozorava međunarodnu zajednicu na teror koji nad Srbima provodi Kurtijev režim, rekavši da Kurtiju "odgovaraju konflikti" i da "želi uvući Srbiju u sukob s NATO-om".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:17