TUGA U BilohorivkI

Masakr u podrumu škole, cijelo selo se tamo skrivalo: ‘Rusi su prešli rijeku, natrag će plivati‘

Kako donosi ruski portal u egzilu Meduza, škola je bila posljednje sklonište za stanovnike teško granatiranog sela

Regionalni guverner Serhij Haidai potvrdio je da je vatrogascima trebalo nekoliko sati da obuzdaju vatru

 Handout/AFP/Profimedia

Oko 90 osoba krilo se taj dan u podrumu škole u mjestu Bilohorivka u oblasti Luhansk na istoku Ukrajine. Kako prenose strani mediji, lokalnu školu u subotu je pogodio ruski projektil, a iz ruševina i požara koji je zahvatio poprište napada izvuklo se samo 30 sretnika, od kojih je sedam ozlijeđeno. Spasilačke službe objavile su da su izvukle i dva mrtva tijela.

Kako je objavio neovisni bjeloruski medijski kanal Nexta, donoseći fotografije stravično razorene zgrade, za koje navode da prikazuju napadnutu školu, u zgradu se od ruskih napada sklonilo gotovo cijelo selo. Međutim, nakon razornog udara škola je postala nova ukrajinska masovna grobnica.

Smrt otprilike 60 osoba potvrdio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju. Kako donosi ruski portal u egzilu Meduza, škola je bila posljednje sklonište za stanovnike teško granatiranog sela. Fatalni pogodak dogodio se oko 16.30 sati po lokalnom vremenu. Nakon projektila ruševinu je zahvatio požar. Regionalni guverner Serhij Haidai potvrdio je da je vatrogascima trebalo nekoliko sati da obuzdaju vatru.

"Osobe koje su se sklonile u podrum škole su stanovnici Bilohorivke koji nisu uspjeli pobjeći iz ratne zone. Školski podrum bio je jedino mjesto spasa. Ali, Rusi su im i to oduzeli", objavljeno je na društvenim mrežama ubrzo nakon vijesti o napadu.

Reakcije na napad na malu školu u mjestu u kojem živi oko 800 stanovnika zapljuštale su sa svih strana, a mnogi šefovi diplomacija osudili su napad kao ratni zločin. Međutim, rusko Ministarstvo obrane nije komentiralo događaj. Rusko vodstvo nije preuzelo odgovornost za napad, ali to, podsjeća Meduza, nije učinilo ni za jedan u nizu stravičnih incidenata u kojima je stradao velik broj civila, uključujući kazalište u Mariupolju. Prema nekim procjenama, tamo je smrt susrelo čak 600 civila koji su se u zgradu sklonili od žestokih višemjesečnih ruskih granatiranja toga strateški važnog grada.

Ruska strana nije preuzela odgovornost ni za granatiranje željezničke stanice u Kramatorsku gdje su na evakuaciju čekali civili i gdje je poginulo 57 ljudi. Bilohorivka se nalazi blizu većih gradova Lisičansk i Sjeverodoneck, a samo je 30 kilometara udaljena od prve crte bojišnice. Također je strateški važno mjesto.

Ruska agencija Interfax objavila je kako jake borbe i dalje traju oko tog naselja i u naselju Rubižne. "Ruske snage pokušavaju nam oduzeti tzv. cestu života, autocestu između Lisičanska i Bahmuta", izjavio je Serhij Haidai, prenosi Interfax. "Rusi prebacuju opremu, a uspiju li stvoriti uporišta na tom terenu, moći će početi ofenzivu i prići cesti, odsijecajući Luhansk. To bi za nas značilo da gubimo jedini put u sigurnost i komunikacijske veze s ostalim regijama. Ali, pobijedit ćemo orke. Prešli su rijeku, natrag će plivati", poručio je na Facebooku Haidai.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:55