NOVA KNJIGA OTKRIVA

MARTINA LUTHERA KINGA GODINAMA MALTRETIRAO FBI 'Hooverov stav prema njemu bio je divljačka mržnja...'

Hoover je Kinga držao 'najopasnijim i najefikasnijim crncem u cijeloj zemlji'

Nekadašnji dugogodišnji čelni čovjek FBI-a John Edgar Hoover vršio je pritisak na Martina Luthera Kinga i pokušavao ga različitim ucjenama zastrašiti i natjerati na samoubojstvo, pokazuje ovih dana izdana knjiga „The Burglary: The Discovery of J. Edgar Hoover's Secret FBI“.

Hoover je Kinga držao „najopasnijim i najefikasnijim crncem u cijeloj zemlji“. Dao je rasporediti prislušne uređaje po Kingovoj kući, uredu, u hotelima gdje je odsjedao…

Nakon poznatog washingtonskog govora masama „I Have A Dream“ koji je King održao u ožujku 1963. vlasti su se pogotovo zainteresirale za Kingov rad, a Hoover je dobio značajna sredstva da ga nadzire.

FBI je tražio naznake Kingove povezanost s komunistima, tako su i dobili dopuštenje državnog tužitelja Roberta Kennedyja za prisluškivanje. No jedina otkrića o Kingovu životu s kojima su ga mogli ucjenjivati bile su njegove vanbračne afere i ljubavnice.

Kad je Hoover shvatio da je King dobitnik Nobelove nagrade za mir, 1964., instruirao je agente da mu pošalju anonimno pismo u kojem prijete da će otkriti detalje o njegovim aferama – ako se sam ne ubije. „King, pogledaj u svoje srce. Znaš da si potpuna prevara i velika odgovornost za sve nas crnce.“, pisalo je. „Ti nisi svećenik, i ti to znaš. Ponavljam kolosalna si prijevara i zlo. Ti ne možeš vjerovati u Boga… Jasno je da ti ne vjeruješ u osobne moralne principe. King, samo ti je jedna stvar preostala. Ti znaš što je to… Ti si gotov. Ima samo jedan izlaz za tebe. Bolje ti je upotrijebi ga prije no što prljavi dio tebe bude ogoljen naciji.“ Agent mu je pisao da ima još samo 34 dana da 'to napravi'.

U knjizi novinarka i autorica Betty Medsger u detalje analizira Hooverov prijezir prema Kingu. „Hooverov stav prema Kingu može se opisati kao gotovo divljačka mržnja…“ Akcija je uključivala nadziranje njegova ureda, korištenje doušnika, otvaranje pošte, prisluškivanje… Ta gotovo fanatična opsesija Kingom otkriva se u desetinama tisuća FBI dopisa iz 1960.-ih. Koliko je Hoover, koji je na čelu FBI-a bio punih 48 godina, mrzio Kinga vidljivo je i po njegovim osobnim bilješkama. Sve pozitivne vijesti o Kingu precrtao bi i napisao 'ovo je odvratno' ili 'zapanjujuće'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:11