VIJEĆE EUROPE

Marija Pejčinović Burić: ‘Neizrecivo je to što Rusija radi u Ukrajini, ta nebriga za živote ljudi...‘

Vijeće Europe će, rekla je Burić, i dalje biti uz Ukrajinu "koliko god to bude potrebno" dok se taj cilj ne ostvari

Volodimir Zelenski i Marija Pejčinović Burić

 Ukraine Presidency Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Ukraine Presidency Via Bestimage/bestimage/profimedia

Ruska potpuna nebirga za ljudske živote u Ukrajini, namjerna razaranja i nanošenja patnji neizreciva su, kazala je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, objavila je ta paneuropska organizacija u utorak.

Bivša hrvatska minstrica vanjskih poslova jučer je posjetila Ukrajinu i sastala se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, o čemu je Vijeće Europe izvijestilo danas.

"Organizacija je spremna odigrati vodeću ulogu u uspostavljanju registra koji bi bilježio i dokumentirao dokaze i navode o šteti, gubicima i ozljedama uzrokovanima ruskom agresijom Rusije na Ukrajinu", kazala je Pejčinović Burić.

Vijeće Europe je u veljači 2022., nakon invazije Rusije na Ukrajinu, suspendiralo sudjelovanje ruskih diplomata u radu glavnih tijela te organizacije. Rusija je u ožujku te godine napustila Vijeće Europe.

Pejčinović Burić i Zelenski su u ponedjeljak razgovarali i o slučaju ukrajinske djece deportirane u Rusiju te eventualnom sudjelovanju Vijeća Europe u rješavanju toga problema.

Zajedno su sudjelovali i na svečanosti u školi Jahidnianska kojom su "obilježili godinu dana od oslobođenja regije Černihiv", navedeno je u priopćenju.

"Nebriga Rusije za živote ljudi i njezina odlučnost da razara i nanosi ljudske patnje je neizreciva", istaknula je Burić.

Vijeće Europe će, rekla je Burić, i dalje biti uz Ukrajinu "koliko god to bude potrebno" dok se taj cilj ne ostvari, a pravda bude zadovoljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:00