JEZA U TURSKOJ

‘Mama, umirem‘: To su bile zadnjeg riječi dječaka (5) koji je preminuo nakon vađenja zuba i strašnih grešaka liječnika

Roditelji navode da je Dennis nedugo nakon što su stigli kući počeo povraćati te da su ga odmah odvezli u bolnicu gdje je operiran zbog krvarenja

Aydin, Denis i Elena Sonmez

 Facebook/

Elena Sonmez, majka malenog Denisa (5), koji je preminuo nakon vađenja zuba na operaciji u Turskoj, ispričala je kako su izgledali posljednji sati života njenog sina, kao i što se kobnog dana dogodilo kod zubara.

Dječakovi otac i majka odveli su Denisa u stomatološku kliniku u Bursi jer se mališan žalio na bolove. Navodno su otkrili da ima više karijesa, nakon čega su 10. studenog zakazali plombu i vađenje jednog zuba, piše kurir.rs.

Prema riječima majke, dijete je stavljeno u opću anesteziju, pri čemu mu je izvađen jedan zub, a četiri su plombirana. Nedugo nakon buđenja, Dennis se žalio da mu je mučno. Elena kaže da je obilno krvario iz usta, imao je temperaturu i drhtao je.

Liječnik im je rekao da je to zbog anestezije, propisao lijekove i poslao ih kući. Iste večeri završili su u Dječjoj bolnici jer se Denisu stanje naglo pogoršalo. Preminuo je četiri dana kasnije od zatajenja organa, a tijelo mu je odvezeno na obdukciju.

Tijekom istrage iz Pokrajinske uprave za zdravstvo priopćeno je da je Denis prije operacije bio pod sedativima. Stoga je dijete tijekom operacije bilo u polusnu. Obitelj, pak, tvrdi da je Dennis dobio opću anesteziju, ali prije toga nisu rađene pretrage.

Opet, prema riječima obitelji, cjevčica u djetetovu grlu tijekom operacije probila je adenoid i nastalo krvarenje ispunilo je pluća malog Dennisa. Obitelj je tvrdila da su anesteziolog i medicinska sestra napustili kliniku ne čekajući da vide kako ide oporavak od anestezije.

Roditelji navode da je Dennis nedugo nakon što su stigli kući počeo povraćati te da su ga odmah odvezli u bolnicu gdje je operiran zbog krvarenja.

Nakon toga je smješten na odjel intenzivne njege, gdje je konačno intubiran zbog pogoršanja stanja. Na kraju je dječaku stalo srce. Obitelj kaže da su ga reanimirali sat vremena, ali da mu nije bilo spasa.

Elena i njen suprug Aydin otišli su u policiju i dali izjavu o svemu što se dogodilo. Aydin je tom prilikom kazao i da je intervencija zakazana za 3. studenog, kada je Denis zbog zubobolje prevezen na kliniku.

"Žalio se na bolove, odveli smo ga. Slikali su mu zub i rekli da četiri zuba treba plombirati, a jedan izvaditi. Intervenciju su zakazali za 10. studenog u 12 sati. Anesteziolozi su došli oko 12.40. U čekaonici su mu dali injekciju u debelo meso i rekli mi da ga mogu malo odvesti u ordinaciju. Odnio sam ga na rukama do stolice, a anesteziolog je otišao nakon pet minuta. Rekavši mi da se ne brinem, da je to redovita procedura", rekao je Dennisov otac.

Aydin kaže da je anesteziolog rekao da će biti na klinici.

"Morao sam otići iz klinike zbog nekog posla, ali supruga je ostala i poslije mi je rekla da je anesteziolog otišao odmah za mnom i da se više nije vratio. Kad je operacija završila, stomatolog i asistent anesteziologa su napustili ordinaciju. Tada sam se ja već vratio i čekali smo u sobi sa sestrom da se Dennis probudi. Traalo je oko sat vremena. Dennis je bio ošamućen i tresao se. Zabrinuto sam rekao sestri da pozove doktora", prisjetio se otac.

"Rekao je Eleni: ‘Mama, ja umirem‘. Sestra je otišla doktoru i rekla mu da naš sin drhti, na što su oni rekli da je to normalno od anestezije. Nakon 15 minuta mu je porasla temperatura", rekao je otac.

Ono što je uslijedilo bilo je dramatično. Prema riječima Elene i Aydina, dječak je stalno govorio da umire.

"Mama, umirem, mama. Skidaj me", rekao je dječak nakon čega je Elena počela paničariti.

Aydin je tada, kako tvrdi, zgrabio dijete i odnio ga u prizemlje.

"Stavio je glavu na majčino rame, i to je samo rekao, ima temperaturu... doktor se nije ni pojavio. Rekli su nam da mu damo antipiretik, da nam mogu propisati antibiotike. Pozvao nam je taksi i rekao da ga odvezemo kući", tvrde roditelji.

Aydin kaže i da su na klinici dječaku dali vodu koju nije mogao progutati, da je bio potpuno zbunjen.

"Da je anesteziolog ostao, da ga je pregledao, znao bi da nešto ne štima, u to sam uvjeren", kaže otac.

Situacija se naglo pogoršala 20-ak minuta nakon što su se vratili kući.

"Ostavio sam ih i otišao do njegove škole da vidim i preuzmem njegovu zadaću. Supruga ga je stavila u krevet, a on je ležao i tresao se", prisjeća se Aydin.

Čim je došao kući, odveli su ga u bolnicu. Kažu da mu je saturacija bila jedva 50.

"Teško je disao, odmah su ga intubirali. Rekli su da krvari iz grla i zuba. Odmah su ga operirali... Sve je tako dugo trajalo... Čekali smo da se probudi, da mu bude bolje... Ali on je preminuo... Naš svijet je sada mračan", rekao je otac koji je izgubio sina jedinca.

Tvrdi da su mu liječnici rekli da je Dennis umro od otkazivanja organa.

"Doktori su sve pokušali, Bog ih blagoslovio... Taj zadnji dan prebacili su ga na skener, tamo mu je srce stalo... Sat vremena su ga pokušavali oživjeti, uzalud", kaže otac.

Za sinovu smrt krivi cijelu stomatološku kliniku.

"Ne želim nikoga dovoditi u sumnju, ali krivim ih... Kad životinja cvili, pogledaš je. Život mog sina nije trebao biti ovako jeftino prodan. Nisu ga ni pogledali. Da su ga barem jednom pogledali. Da jesu, mislim da bi i dalje bio s nama", kaže očajni otac.

Prema riječima roditelja, Denis je bio zdrav dječak koji nije imao nikakvih problema.

Također navodi da nije pristao da mu se sin stavi pod opću anesteziju.

"Ta injekcija koju su mu dali, rekli su da ga malo omami, a onda su ga stavili pod anesteziju. Moj sin jedinac se borio tri dana, do zadnjeg trenutka", kaže otac.

Tužiteljstvo je priopćilo da je istraga o dječakovoj smrti u tijeku, a dat je nalog da se klinika zatvori sljedećih mjesec dana, piše kurir.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:24