STRAH OD REFORMI

Malteški vitezovi ljuti na papu: ‘Sveta stolica govori jedno, a radi drugo. Ugroženi smo‘

Suvereni status omogućuje vitezovima diplomatske odnose s više od 100 zemalja, što olakšava isporuku humanitarne pomoći u ratne zone

Papa Franjo; Albrecht von Boeselager

 Filippo Monteforte/AFP

Vođa Malteških vitezova, drevnog aristokratskog katoličkog reda koji se bavi pružanjem humanitarne pomoći diljem svijeta, upozorio je članove skupine da posljednji prijedlozi Svete Stolice o reformi tog reda prijete njegovu međunarodno priznatom statusu suverene države, piše Associated Press.

Veliki kancelar, Albrecht von Boeselager, u pismu članovima Viteškog reda kaže da su prijedlozi Vatikana 'u suprotnosti s uvjeravanjima da papa Franjo ne želi ugroziti suverenitet reda'. Taj suvereni status omogućuje vitezovima diplomatske odnose s više od 100 zemalja, što olakšava isporuku humanitarne pomoći u ratnim zonama i područjima sukoba, te sudjelovanje u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama kao država promatračica.

Von Boeselager, koji djeluje kao premijer Reda i ministar vanjskih poslova, rekao je da bi svoje prigovore obično iznosio izravno Svetoj Stolici, kao jedna suverena država drugoj. 'Ali taj mi je put zatvoren', napisao je suugerirajući da je ostao bez izravnog kontakta s Vatikanom.

Malteški vitezovi su drevni viteški red koji vodi bolnice i klinike diljem svijeta. Broji 13.500 vitezova, dama i kapelana, 80.000 stalnih volontera i 42.000 zaposlenika, većinom medicinskog osoblja koje pruža prvu pomoć u područjima prirodnih katastrofa i u ratnim zonama.

Red je doživio krizu upravljanja u razdoblju 2016.-2017. nakon skandala s distribucijom kondoma koji je rezultirao svrgavanjem tadašnjeg velikog majstora i nametanjem reformi od strane Vatikana. Papa Franjo je 2020. imenovao svog izaslanika koji će nadgledati te reforme, kardinala Silvana Tomasija, a prošle godine je Tomasiju dao široke ovlasti kako bi progurao promjene.

Prema Tomasijevom najnovijem nacrtu predloženog novog ustava, vitezovi bi bili 'subjekt Svete Stolice', a ne suvereni entitet, tvrde ljudi upoznati s prijedlogom.

Von Boeselager se požalio da Tomasijevi nacrti prijedloga 'predstavljaju opasnost za njihov dugogodišnji suverenitet'. Rekavši da ne može mirne savjesti prihvatiti promjene, von Boeselager je najavio da se odriče svoje uloge u procesu reformi i da će poslati dva izaslanika da predstavljaju red na sastanku sljedećeg tjedna, koji je Tomasi sazvao kako bi raspravljali o prijedlogu nacrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:31