KAOS U NAJAVI

Makinacije Vučićevih jataka urodile plodom: Trumpov zet dobio je što je htio - Beograd!

Novinarima nije omogućen pristup službenom potpisivanju dokumenta

Panorama Beograda

 Adam Radosavljevic/alamy/alamy/profimedia/Adam Radosavljevic/alamy/alamy/profimedia

Nakon godina tajnih pregovora i uplitanja srpske političke elite, investicijska tvrtka Jareda Kushnera Affinity Partners službeno je osigurala 99-godišnju dozvolu za razvoj luksuznog kompleksa u Beogradu, piše POLITICO.

Kushner je zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i bio je viši savjetnik tijekom Trumpove uprave Bijelom kućom od 2017. do početka 2021. Ovaj je dogovor već razbjesnio srpsku javnostm, a s obzirom na činjenicu da će Kushnerova kompanija obnoviti zgradu koja je, u međuvremenu, postala jedan od simbola NATO-ovog bombardiranja Beograda.

“Vlada Srbije je za partnera u ovom pothvatu izabrala uglednu američku tvrtku koja će uložiti u revitalizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu”, napisao je Goran Vesić, srbijanski ministar građevinarstva i infrastrukture.

Novinarima nije omogućen pristup službenom potpisivanju dokumenta između Vesića i Ashera Abehsere, dugogodišnjeg Kushnerovog suradnika koji je zastupao Affinity Partners u Beogradu.

Umjesto toga, na stranicama ministarstva objavljeno je priopćenje i jedna fotografija potpisivanja. I to unatoč obećanjima Vesića prije potpisivanja da će proces ubuduće biti transparentniji.

Pregovori o obnovi Glavnog stožera jugoslavenske vojske s Trumpom i njegovom obitelji datiraju iz 2013. godine. U to je vrijeme premijer Ivica Dačić otkrio Trumpov interes za izgradnju luksuznog hotela na luksuznim beogradskim nekretninama.

image

Zgrada Saveznog sekretarijata narodne obrane, Beograd

Peter Forsberg/alamy/profimedia/Peter Forsberg/alamy/profimedia

“Zgradu ćemo obnoviti 25 godina nakon što je stradala u bombardiranju. U četvrt stoljeća nikome, prije ove vlasti, nije palo na pamet da obnovi kompleks”, dodaje se u Vesićevoj izjavi.

Kako navodi POLITICO, Trumpovi antiestablišmentski stavovi i njegovo načelno simpatiziranje autokrata diljem svijeta dobro se slažu s ambicijama Aleksandra Vučića. Neki kritičari smatraju da će pristajanjem na ovaj dogovor Srbi osigurati i druge usluge u novoj (još uvijek potencijalnoj) Trumpovoj administraciji.

Spomenuta zgrade i dalje aktivira burne emocije među srpskim narodom, piše POLITICO. NATO bombardiranje Jugoslavije 1999. godine, nakon krvavih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, i dalje je jedno od općih mjesta radikalnog srpskog nacionalizma. Svaki političar u Srbiji iskoristio je ovaj događaj za potpirivanje antizapadnih, a posebno antiameričkih raspoloženja. To je i jedna od omiljenih tema za razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina. Stoga je teško ne primijetiti ironiju u dogovoru sa zetom Donalda Trumpa. Vlada Srbije pokušala je ublažiti udarac najavom da će na području Kushnerovog kompleksa biti izgrađen i memorijalni kompleks.

Najava je, međutim, zakotrljala nova pitanja, a ne utišala strahove. Naime, iz perkspektive dijela srpskih građana, da bi memorijalni kompleks ili muzej posvećen žrtvama bombardiranja istinski odjeknuo među Srbima, trebao bi biti vrlo kritičan prema SAD-u i NATO-u. Kako, ako je za njegovu izgradnju zadužena američka tvrtka?

Oporbeni političari, među kojima i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je u javnost pustio tajne planove najavili su velike prosvjede.

“Znamo što ćemo učiniti. Fizički ali i pravno spriječit ćemo realizaciju ovog projekta”, obećao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 18:19