EKSPERIMENT

Majmunima dali da biraju zvukove džungle ili zvukove prometa. Zanimljivo je kako su reagirali...

Ponudili su im da slušaju zvukove kiše, prometa, umirujuće zen zvukove ili plesnu glazbu, a majmuni su najvoše uživali u buci prometa
Majmuni saki 
 Juergen Hasenkopf/Alamy/Profimedia

Možda im je priroda namijenila ljuljanje u kišnim šumama, ali majmuni u finskom zoološkom vrtu pokazali su 'značajnu' sklonost prema zvukovima prometa umjesto šumovima džungle, otkrili su istraživači, piše Guardian.

U sklopu eksperimenta kojim se željelo utvrditi kako tehnologija može poboljšati život životinja u zatočeništvu, istraživači su u nastambu majmuna u helsinškom zoološkom vrtu Korkeasaari, postavili tunel opremljen senzorima, dajući primatima priliku da sami odluče hoće li slušati zvukove kiše, prometa, umirujuće zen zvukove ili plesnu glazbu.

'Mislili smo da će uživati ​​u smirujućim zvukovima, poput zen glazbe, ali zapravo su najviše voljeli zvukove prometa', rekla je Ilyena Hirskyj-Douglas, istraživačica na finskom sveučilištu Aalto.

Zvučni zapis vozila koja tutnje, pokazao se najpopularnijim odabirom među životinjama, koje su ponekad spavale ili se dotjerivale unutar zvučnog tunela - nešto što nisu učinile ni za jedan drugi zvuk, rekla je Hirskyj-Douglas.

Koordinatorica istraživanja u zoološkom vrtu, Kirsi Pynnonen, rekla je da vjeruje da zvukovi ceste oponašaju neke prirodne načine komuniciranja majmuna.

'U divljini saki majmuni koriste visoko siktanje, škripanje i kreštanje kako bi ostali u kontaktu s ostalima, što su sve zvukovi koje životinje mogu razaznati u prometnoj buci.'

Zvučni eksperimenti na životinjama u zatočeništvu su se provodili i ranije, ali znanstvenici kažu da je ovo bio prvi pokušaj da se stvorenjima pruži puna kontrola nad onim što žele slušati.

U budućnosti bi to moglo omogućiti zoološkim vrtovima da životinjama pruže dodatne podražaje u nastambama.

'Životinje bi, na primjer, mogle kontrolirati svoje osvjetljenje, toplinu ili temperaturu', ili čak igrati igre, rekla je Hirskyj-Douglas.

'Tehnologija je itekako otvorena i tek smo počeli otkrivati ovo područje.'

Ostali zoološki vrtovi širom Europe pokazali su zanimanje za rezultate ovog istraživanja, rekla je Pynnonen, a tim će sljedeći put razmotriti postavljanje zaslona unutar tunela kako bi ih majmuni gledali ako tako odluče.

Majmuni saki s bijelim licem su primati srednje veličine porijeklom iz sjevernih zemalja Južne Amerike, gdje su bili 'relativno brojni', ali im se broj značajno smanjio zbog uništavanjem prašume, rekla je Pynnonen.

'Unatoč onome što mnogi ljudi misle, oni uopće ne jedu banane, već sjemenke, insekte i razno drugo voće.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:57