ŽIVOT IZ NOĆNE MORE

Majku 14-ero djece Teksas namjerava smaknuti idući tjedan, a nije jasno je li uopće kriva: ‘Nisu joj dali šansu‘

Melissu Lucio tereti se da je ubila svoju dvogodišnju djevojčicu, no svjedoci kažu da je ona sama pala po stepenicama

Melissa Lucio (u sredini) tijekom molitve

 Jeff Leach/AFP

Majka iz američkog Teksasa, Melissa Lucio, mogla bi uskoro biti pogubljena zbog zločina koji, kako je rekla, nikad nije počinila.

Ona je prije četrnaest godina osuđena na smrtnu kaznu zbog ubojstva svoje dvogodišnje djevojčice Mariah.

Tužitelji ju terete da je svoju kćer nasmrt pretukla, no u slučaju se pojavljuju novi detalji. Kako piše NPR, najmanje jedan porotnik izrazio je mišljenje kako nikada ne bi donio odluku o smrtnoj kazni da je znao sve pojedinosti, a raste broj političara, vjerskih vođa, estradnih zvijezda i organizacija koje se bore protiv obiteljskog nasilja, a koji svi traže milost za majku u ovom strašnom slučaju. Dođe li do pogubljenja koje je zakazano za srijedu, bit će to prva egzekucija Latinoamerikanke u mnogo godina, te će ona biti prva žena pogubljena u Teksasu još od 2014.

Unaprijed osuđena

- Sud nikada nije uzeo u obzir nove dokaze koji govore u prilog Melissinoj nevinosti. Stoga Kazneni apelacijski sud u Teksasu mora zahtijevati zaustavljanje izvršenja kazne, to je prvo i osnovno i tomu se nadamo - kazala je ravnateljica odjela za specijalne istrage u "Projektu nevinost", te jedna od Melissinih odvjetnika, Vanessa Potkin, dodavši da se nada kako će pravosudne vlasti uvažiti nove dokaze.

A što se zapravo dogodilo?

Kako piše portal, cijeli se slučaj oslanja na policijskom ispitivanju koje je provedeno dva sata nakon smrti djevojčice, a u kojem su policijski istražitelji pokušali natjerati Melissu da prizna ozljeđivanje kćeri. Njezini odvjetnici tvrde da je tamošnja policija unaprijed osudila ovu ženu. Ispitivanje je trajalo više od pet sati tijekom kojih je ona oko stotinu puta izjavila da nije kriva. Nakon mučnog ispitivanja naposljetku je rekla "pretpostavljam da sam kriva", što je uzeto kao dokaz u slučaju.

Potkin pritom ističe kako je Lucio imala neadekvatnu obranu u slučaju.

Jedan od rođaka posvjedočio je tako da je još kao djevojčica stradala prilikom pada sa stepenica, no njegov iskaz nije uzet u obzir, a sud je odbio i prijedlog obrane da se izvještači zašto je Lucio priznala zločin za kojeg tvrde da ne postoji.

Lucio je 52-godišnja Amerikanka podrijetlom iz Meksika koja se od djetinjstva bori sa siromaštvom i zlostavljanjem, a majka je četrnaestero djece, uključujući pokojnu Mariah. Prema sudskoj dokumentaciji seksualno ju je napastovao dečko njezine majke još dok je imala samo šest godina, a zlostavljanje je trajalo najmanje dvije godine. Udala se sa 16 godina. Njezin prvi muž bio je nasilni alkoholičar koji ju je napustio nakon rođenja petog djeteta.

Nisu mislili da je teško ozlijeđena

- Njezin sljedeći partner nastavio je s nasilničkim ponašanjem, tukao ju je u javnosti te kod kuće. Do rođenja svog dvanaestog djeteta Melissa je proživjela beskućništvo, ovisnost o drogi i brojne mentalne poremećaje - kažu njeni zastupnici.

U vrijeme Mariahine smrti Lucio je bila trudna, nosila je blizance. Rodila ih je u zatvoru te je bila primorana dati ih na usvajanje.

Kobne 2007. njezina obitelj živjela je na drugom katu zgrade u teksaškom Harlingenu, no pakirali su se jer su namjeravali preseliti u novi dom.

U nekom trenutku više nisu čuli Mariah kako se igra. Otišla je provjeriti što se događa te je vidjela da je djevojčica na dnu stubišta. Sam pad nije vidjela. No, činilo se kako Mariah nije teško ozlijeđena, tek joj je malo krvarila usnica. Rođak je naknadno posvjedočio kako je vidio da je djevojčica pala.

Javnost vjeruje da je Lucio nevina te da ne bi trebala biti smaknuta. Ponajprije jer obrani nije bilo dozvoljeno da pojasni zašto je dala lažno i, smatra se, iznuđeno priznanje zločina. Među stručnjacima koji su mogli, a nisu smjeli, svjedočiti bili su i psiholog koji je trebao pojasniti da Lucio iza sebe ima povijest obiteljskog nasilja i seksualnog zlostavljanja, što bi moglo objasniti zašto je policajcima rekla ono što su htjeli čuti. No, sud je taj dokaz odbio kao beznačajan.

Potkin kaže kako traumatski događaji poput seksualnog zlostavljanja ili nasilja u obitelji mogu predstavljati rizični faktor i strah prilikom policijskog ispitivanja. NPR piše kako su u SAD-u vrlo česti slučajevi u kojima osobe priznaju zločine koje nisu počinili.

Provedeno je i medicinsko vještačenje. Jedan od vještaka napisao je da su ozljede na tijelu djevojčice jasan znak zlostavljanja. No, Lucio nije evidentirana kao nasilnik. Priznala je da je ponekad udarila Mariah po guzi, no zanijekala je da ju je zlostavljala. Stručnjak za sudsku medicinu koji je vidio dokumentaciju rekao je da je prebrzo donesen zaključak da je smrt malene nastupila uslijed obiteljskog nasilja.

Obitelj je uvjerena u nevinost

- Postoje jasni dokazi njene nevinosti koju ni istražitelji niti sud nisu uzeli u obzir - smatra Potkin.

Čini se kako u svemu, barem tako smatraju Melissini podržavatelji, postoji i zakulisna priča vezana uz tužitelja koji je radio na slučaju, Armanda Villalobosa. Bivši državni odvjetnik okruga Cameron proveo je nekoliko godina iza rešetaka zbog iznude i korupcije, a u vrijeme suđenja Lucio natjecao se za reizbor protiv konkurenta koji je tvrdio da nedovoljno snažno progoni zlostavljače djece. Njezini odvjetnici stoga vjeruju kako je on htio na njezinu primjeru pokazati kako je oštar prema takvim zločinima.

Njezina obitelj također je uvjerena da je nevina.

- To je nevina žena. Ona nije kriva za smrt moje sestrice - kazao je John Lucio, Melissin najstariji brat, prilikom prosvjeda u Cameronu.

Tročlano sudsko vijeće Prizivnog suda donijelo je odluku kako se smrtna presuda poništava te da je potrebno provesti novo suđenje jer okrivljena nije imala priliku dokazati nevinost. No, Teksas se pobunio te je 17 članova sudačkog vijeća reklo kako se odluka državnog suda mora ispoštovati, a kazna provesti. Vrhovni sud odbio je prošle godine zahtjev da se pozabavi ovim slučajem.

Što onda Lucio može učiniti?

Teksaški guverner Greg Abbott mogao bi joj, piše NPR, dati pomilovanje i tako joj spasiti život. Iz njegova ureda odbijaju komentirati slučaj, govoreći kako će odluku donijeti kada dođe pravorijek Odbora za pomilovanja i probaciju.

Novi državni tužitelj Luis Saenz rekao je pak kako bi mogao odgoditi smaknuće, zakazano za idući tjedan, čak i ako Odbor odbije molbu za pomilovanje, dodavši da će učiniti sve što je moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:23