NESTALI DJEČAK

Majka mu je spomenula Finsku, a on je odlučio reći - dosta! Pronašli su ga kako luta brdima po kiši...

Na pitanje kakva je to putujuća zajednica u koju ga je odvela majka, tužitelj je odgovorio da ne vjeruje da se radi o ‘kultu‘

Alex Batty i cesta na kojoj je pronađen

 Johan Demarle Davigny/Afp/Pr/Johan Demarle Davigny/afp/pr

U francuskom Toulouseu održana je konferencija za medije na kojoj su izneseni novi detalji o Alexu Battyju, britanskom dječaku koji je, zajedno s majkom i djedom, nestao prije šest godina.

Podsjetimo, student Fabien Accidini slučajno je u srijedu ugledao Alexa kako usred noći i po jakoj kiši hoda cestom kroz francuske Pirineje te ga je povezao autom i odveo na policiju. Tada se doznalo da je danas 17-godišnji mladić zapravo nestali dječak koji je živio s majkom u nekoj vrti duhovne komune, no odlučio je otići i vratiti se kući baki u Englesku.

Dječakovi majka i djed, Melanie i David Batty nisu imali zakonsko skrbništvo nad Alexom i traže se zbog njegova nestanka.

Godine 2018. Alexova zakonska skrbnica Susan Caruana, njegova baka, rekla je da misli kako se njezina kći i bivši muž nisu slagali s njezinim stilom života te krenuli u potragu za ‘alternativnim načinim života‘.

Alex je, kako se doznaje, živio u zabačenim pirinejskim dolinama, seleći se od mjesta do mjesta u nekoj vrsti putujuće zajednice.

Alex, inače iz Oldhama u Velikom Manchesteru, ne želi reći gdje mu je majka niti gdje je točno živio u Pirinejima, rekli su iz ureda javnog tužitelja regije Toulouse.

Dodali su da čekaju da Alexova baka, koja je njegov zakonski skrbnik, dođe po njega.

‘Čekamo da dogovorimo repatrijaciju s Britancija‘, rekao je Samuel Vuelta-Simon iz ureda tužitelja.

‘Alex je na sigurnom mjestu. Socijalna služba se pobrinula za njega‘, dodao je.

Međutim, BBC doznaje da je Alexova baka, Susan Caruana, previše slaba da bi otputovala u Toulouse.

image

Mjesto gdje je Alex pronađen

Johan Demarle Davigny/Afp

Ranije je policija Velikog Manchestera rekla da se nada da bi se Alex mogao vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo u sljedećih nekoliko dana.

Chris Sykes, pomoćni načelnik policije Velikog Manchester, rekao je da je policiji ‘laknulo‘ te da su ‘presretni primili vijest da je Alex na sigurnom i dobro‘.

‘Ovo je veliki trenutak za Alexa, njegovu obitelj i zajednicu u Oldhamu‘, rekao je na konferenciji za novinare.

Život u neprestanom pokretu

Alex Batty odlučio je napustiti svoju majku u planinama Pirineja nakon što mu je rekla da se moraju preseliti u Finsku, rekao je francuski tužitelj Antoine Leroy na konferenciji za medije.

Otkako je nestao, Leroy kaže da su Alex, njegova majka i djed stalno bili u pokretu te neko vrijeme bili u Maroku prije nego što su počeli nomadski život u Pirinejima.

image

Javni tužitelj Antoine Leroy

Ed Jones/Afp

Nakon što je odlučio napustiti takav način života, Alex je četiri dana hodao prije nego što ga je pronašao student Fabien. Uglavnom je hodao noću, a spavao je danju.

Leroy kaže da su se Alex, njegova majka i djed stalno selili i bili u neprestanom pokretu.

‘Kod njih je postojala fobija oko određenih elemenata života pa je obitelj putovala zajedno s još desetero ljudi, a Alex je živio unutar te male zajednice. Ni u jednom trenutku nije bio upisan u školu‘, kazao je Leroy.

Dodao je i da je Alexov djed, koji je bio s njim i njegovom majkom, možda umro prije šest mjeseci.

Tužitelj kaže da Alex nije prisustvovao sprovodu, ali da je održana mala ceremonija u zajednici.

Policajci u regiji obavili su ‘izvanredan posao‘ u Alexovo zbrinjavanju, a sada je u tijeku organiziranje putovanja i Alexov povratak u Ujedinjeno Kraljevstvo, kaže Leroy.

Dodaje da je u kontaktu s britanskim veleposlanikom u Francuskoj, a Alex će biti kod bake ‘vjerojatno već sutra‘.

Tužitelj je dodao da se daljnji detalji neće otkrivati zbog Alexove sigurnosti, kao i da za njegovom majkom nije raspisana tjeralica.

image

Koncerencija za medija javnog tužitelja

Ed Jones/Afp

Na pitanje kakva je to putujuća zajednica u koju ga je odvela majka, tužitelj je odgovorio da ne vjeruje da se radi o ‘kultu‘.

Leroy, nadalje, kaže da je Alex Batty ‘djelovao kao normalan tinejdžer‘ koji lako govori i ne djeluje kao nepismen ili obespravljen.

Leroy kaže da je Alex rekao vlastima da poznaje Toulouse i da je zato pješice otišao do grada.

‘Išao je dugom regionalnom cestom‘, kaže on, dodajući da su prema gradu vodili putokazi.

Kad je pronađem, Alex Batty je imao 100 eura kod sebe.

Rekao je da je uglavnom hodao noću jer nije želio da ga se vidi kako ulazi u Toulouse.

‘Ne znamo je li rekao majci da želi napustiti zajednicu‘, dodaje Leroy, rekavši da zasad ne može ništa više otkriti.

Alex je obavijestio policiju da ne želi ostati dio zajednice u kojoj je živio i da se želi vratiti kući u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Nije otkrio jesu li uz njega u komuni živjela još neka djeca, kaže Leroy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:37