ZLOČIN ZGROZIO SVIJET

Majka i sin zapalili rođakinju (15) koja je zatrudnjela nakon što ju je on silovao: ‘Rekli su da će platiti pobačaj...‘

Indijska policija uhitila je 18-godišnjaka i njegovu majku jer su djevojku polili kerozinom i zapalili

Prosvjedi u Indiji zbog sveprisutnog nasilja and ženama

 Pacific Press/Ddp Usa/Profimedia/

Zdravstveno stanje 15-godišnje Indijke koju je zapalio član obitelji, ranije optužen i da ju je silovao, sve je teže. Liječnici u saveznoj državi Uttar Pradesh bore se za njen život, a u ovom trenutku prognoze nisu previše optimistične, izvještava CNN. Djevojčica je zadobila teške opekline na oko 80% tijela.

Indijska policija tako je u ponedjeljak je uhitila 18-godišnjaka i njegovu majku pod sumnjom za pokušaj ubojstva jer su djevojku navodno polili kerozinom i zapalili, stoji u službenom zapisniku.

Nesretnu djevojčicu je prije otprilike tri mjeseca navodno silovao isti 18-godišnji rođak, nakon čega je ostala trudna. No djevojčica nije rekla majci za navodni napad, već je, poput mnogih žrtava seksualnih napada, živjela u tišini. Kada je njezina majka na kraju saznala za trudnoću, odlučila je udati žrtvu za rođaka - napadača. No kada je djevojka posjetila kuću rođaka koji ju je silovao, vjerojatno kako bi ugovorili brak, on i njegova majka su ju zapalili. Motiv iza napada nije poznat.

“Moja šogorica (majka navodnog silovatelja) rekla je da će platiti pobačaj i vjenčati ih. Budući da pripadamo istoj obitelji, mislila sam da smo riješili stvar”, rekla je majka djevojčice. Majka djevojčice sada želi da se silovatelj objesi.

“Ideja da se žrtva uda za svog silovatelja nije rijetkost u Indiji, gdje se na seksualni napad i izvanbračnu trudnoću gleda s dubokim osjećajem srama i stigme. Teško je promijeniti te regresivne stavove. Na djevojke se gleda kao na teret, a nasilnike se rijetko kada kažnjava", objasnila je indijska odvjetnica Jayna Kothari.

Žrtvin dom nalazi se u četvrti s niskim prihodima u gradu Mainpuri u Uttar Pradeshu, najmnogoljudnijoj indijskoj saveznoj državi. U Indiji se u prosjeku prijavljuje jedno silovanje svakih 17 minuta, prema najnovijim vladinim brojkama, a aktivisti kažu da slučaj djevojčice jasno opisuje koliko su tamo duboko ukorijenjene mizogine i patrijarhalne vrijednosti.

Problem je veći u ruralnoj Indiji gdje su žene uglavnom neobrazovane, a stigma oko seksualnog zlostavljanja je uvelike raširena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:39